2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünya Kalp Günü (Kalbinizi Sevin)
MAKALE #17203 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Eylül 2016 | 2,485 Okuyucu
Dünya kalp günü ; kalbin yaşamdaki yerinin değerini ve kalp konusunda insanların bilinçlendirilmesi için her yıl 25 eylül de dünya kalp gününün önemi vurgulanır. Ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişide kap-damar hastalığı görülmektedir. Bu hastaların bir çoğunun beslenmesine dikkat etmeyerek yaşam kalitesini düşürdüğü görülmüştür. Ayrıca kardiyak hastalığının yanı sıra diyabet, tansiyon, kolesterol, troid, obezite gibi daha birçok sayacağımız hastalıkların da dikkate alınmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle Kendi sağlığınızı hafife almayın, doğru beslenerek yaşam kalitenizi arttırın. Aksi takdirde yanlış beslenme ile doğacak sağlık sorunlarına katlanmak durumunda kalacaksınız.
Günümüzde her geçen gün artan hastalıkların nedeni beslenmedir. Özellikle fast-food, hazır gıdalar, asitli içeceklere yönelim git gide artmaktadır. Maalesef ki doğal ve düşük kalorili beslenmenin yerini daha çok vücudumuza zarar veren beslenme şekli almaktadır. Bu da ortalama yaş ömrünün kısalmasına, yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Özellikle küçük yaşlarda başlayan beslenme alışkanlıkları ilerde yaşayacağınız yaşam sürecinizi yansıtır. Okul çağındaki çocuklara ebeveynlerinin kolaya kaçarak ne yediğini bilmediği şeylerle günü geçirmesine izin vermesi yanlıştır. Ayrıca ‘’çocuk o yesin, ona bir şey olmaz’’ gibi düşünce yapısı ile çocuklar yetiştirilmemelidir. Evden hazırlanan ve beslenme çantasına konulan tam buğday sandviçleri, süt, meyve, badem,ceviz gibi çeşitlilik sağlanan doğal ürünler çocuklarınız için en ideal beslenme şeklidir. Böylece çocuğunuzun okul performansındaki etkisi artacak ve ancak kazandığı bu alışkanlıkların sayesinde ileriki yaşamında doğru beslenme kuralını sürdürebileceklerdir.
Yetişkinlerde de beslenme özellikle çalışma hayatında olan bireylerin yine kolaya kaçmayarak aşırı yağlı yemeklerin, fast-food gibi ağır gıdaların yerine evden getireceği tam buğday sandviçleri ya da dışarıda tüketebileceği ızgara , diyet yemeklerin yapıldığı restoranları tercih etmesi tavsiye edilir.
Hastalık sorunu yaşamadan hastalığı önceden beslenmenizle uzaklaştırın. Beslenme sağlığınızı etkiler ve sağlığınız sayesinde de psikolojiniz ve hayatınızdaki başarı performansınız ve dolayısıyla da yaşam kaliteniz artar. Sağlıklı yaşamın var olabilmesi için de kalbinizi sevin ve ona değer verin. Kalbinizi sağlıkla ve sevgiyle besleyin. Bahsettiğimiz gibi tüm hastalıklarda olduğu gibi kalp-damar rahatsızlıklarında öncesinde de yine beslenmenin önemini vurgular ve de riskin oluştuğu süreçlerde daha dikkatli olunmasını söyleriz.
KALP-DAMAR HASTALARININ BESLENMESİNDE DİKKATE ALACAKLARI HUSUSLAR
Az yağlı ve tuzlu gıdalar tüketmek
Hazır gıdalar ve hazır soslar tüketmemek( çorba,margarin,bulyon,salata sosları gibi
Sebze – meyve - kuru baklagil tüketimini arttırmak
Kırmızı et yerine beyaz et ağırlık vermek ve yağsız pişirmek(ızgara tavuk, hindi, balık gibi)
Sebze yemeklerini az sıvı yağ ile pişirmek, katı yağlardan uzak kalmak
Az yağlı ya da yağsız süt ürünlerini tercih etmek
Prebiyotik içeren besinler tüketmek
Salamura, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar tüketmemek
Cips, tuzlu fıstık, çikolata gibi çerezlerin yerine tuzsuz leblebi, az miktarda ve tuzsuz ceviz, badem, fındık tüketilmeli
Asitli ve şekerli içecekler tüketmemek(kola, hazır meyve suyu gibi)
Posalı gıdalara artış sağlamak(elma kabuğuyla yemek, tam tahıllı ürünler tüketmek gibi)
Günde 8-10 bardak su içmek, su içine salatalık, limon, tarçın gibi karışımlar atarak içmek
Stresten kesinlikle uzak kalmak
Alkol-sigara kesinlikle kullanmamak
Aktivite olarak haftalık periyotlarda 3-4 gün yürüyüş ya da spor yapmak
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dünya Kalp Günü (Kalbinizi Sevin)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Yazıları
► Dünya Esmer Buğdaya Yöneliyor Dyt.Esra GÜLTEKİN
► Kalp Sağlığı ve Beslenme Dyt.Merve KAYALI
► Kalp Hastalıklarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kalp Sağlığı, Kolesterol ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Kolesterol, Damar Sertliği ve Kalp Krizi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dünya Kalp Günü (Kalbinizi Sevin)' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Nasıl Alınır? Aralık 2016
► Beslenmedeki Hakikat Ekim 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:59
Top