2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu Yaşayan Çocukların Ebeveynleri İçin Sınıf Kapısında Mesai Başladı
MAKALE #17192 © Yazan Psk.Zülal ERİK | Yayın Eylül 2016 | 3,653 Okuyucu
OKUL KORKUSU YAŞAYAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİ İÇİN SINIF KAPISINDA MESAİ BAŞLADI
Okulların yeni açıldığı bu hafta ilkokul kapılarında bekleyen anne babalar ya da büyük anne büyük babalar yine dikkat çekmeye başladı.
Okula başladığında bazı çocuklar arkadaşlarının aksine anne babasından ayrılmak istemez; ebeveyni gitmek istediğinde şiddetli ağlama krizleri, kendini yerlere atma, sağı solu tekmeleme, hatta kendine zarar verme davranışları sergilerler. Bu ailelerde her sabah evden çıkış da büyük kriz yaratır. Karın ağrıları, abartılı hastalık söylemleri, kusma, ağlama nöbetleri… vb.
Genellikle öğretmenler çocuk okula uyum sağlasın diye ebeveyninin sınıfta ya da sınıf kapısında beklemesine izin verir. Bu durum hafif sorun sergileyen çocuklarda anne babanın ve öğretmenin işbirliği ve kararlı tutumları ile birkaç gün içinde çözülür. Ancak bazı çocuklarda bu durum aylar hatta yıllar sürecek kronik bir sorunun ilk habercisi olabilir.

Okul korkusu yaşayan çocuklarda bu durumun farklı nedenleri olabilir:

• En önemli neden elbette anneyi kaybetme korkusudur. Özellikle aşırı koruyucu bir tutumla yetiştirilen çocuklarda görülür.
• Öte yandan aşırı sevgi gören ya da kuralsız bir ortamda her istediği yapılan çocuklarda da rastlanır.
• Okul korkusu güvenli olmayan bir ev ortamının işareti de olabilir. Bu çocuklar eve döndüklerinde her şeyi bıraktıkları gibi bulamayacaklarından endişe ederler. Şiddetli aile geçimsizliği olan ailelerin çocukları bu gruba girer.
• Tüm bunların dışında çocuk okul yolunda, okulda ya da sınıfta ilk hafta travmatik bir olay yaşamış ya da şahit olmuş olabilir. Hatta okula başlamadan çok önce duyduğu ya da şahit olduğu bir olayın etkisini hala yaşıyor da olabilir.

Sebep her ne olursa olsun kesinlikle kararlı bir tutum ve öğretmenle işbirliği önemlidir. Bu sorunun çözümü için öncelikle tüm aile fertlerinin kararlı ve tutarlı bir duruş sergilemesi, bir şekilde çocuğun okula gidişinin sağlanması gerekir. Bir iki defalık verilecek tavizin, sorunun haftalarca uzamasına neden olacağı unutulmamalıdır.

Aynı işbirliği ve tutarlı tavrın öğretmenle kurulacak iletişimde de önemli olduğu unutulmamalıdır. Aile kadar öğretmene de bu süreçte büyük görev düşmektedir. Öğretmenlerin ilk hafta yoğunlukları genellikle bu çocuklarda geri tepe bilmektedir. Öğretmen sınıfta ağlayan bir çocukla uzun süre uğraşmak istemediği için; genellikle çocuğun ebeveynini sınıfa almakta ya da çocuğu götürmelerine izin vermektedir. Bu durumda davranış pekişmekte ve sorun çok daha dirençli hale gelmektedir.

Çocuğa kapıda bekleneceği söyleniyorsa kesinlikle beklenmeli ve verilen sözler tutulmalıdır. ‘Zil çaldığında tam burada olacağım.’ diye konuşuldu ise tam olarak o noktada olmak önemlidir. Zaten güven sorunu yaşayan çocuk görmeyi beklediği yerde ebeveynini göremezse bu da ayrıca travmatik bir sorun yaratacak ve çözümü öteleyecektir. Birkaç gün tam zamanlı bekleyen ve her teneffüs çıkışı kapıda kendisini gösteren ebeveyn, bir tenefüs için kantini bir başka tenefüs için okul bahçesini buluşma adresi olarak gösterebilir. Böylelikle ebeveynin kapıda/okulda bekleme süresi aşamalı olarak çocuğa verilen sözler tutularak ve güven oluşturularak azaltılabilir. Eğer her geçen gün bir öncekinden daha iyiye gitmiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almak en hızlı ve sağlıklı sonucu getirecektir.

Eğer her geçen gün bir öncekinden daha iyiye gitmiyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almak en hızlı ve sağlıklı sonucu getirecektir. Basit ama kronikleştiğinde çok inatçı olan bu sorun için gerektiğinde uzman desteği almaktan kaçınmayın. Aslında bu sorun kreş ve anaokulu başlangıç evresinde de kendini genellikle gösterir. Bu süreçte fark edilip alınacak bir uzman desteği, çocuğun sağlıklı gelişimi için çok daha işlevsel olacaktır.
Psk. Zülal ERİK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusu Yaşayan Çocukların Ebeveynleri İçin Sınıf Kapısında Mesai Başladı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zülal ERİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zülal ERİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Zülal ERİK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi61 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zülal ERİK'in Makaleleri
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Okul Reddi & Okul Korkusu ÇOK OKUNUYOR Psk.Onur CANSIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu Yaşayan Çocukların Ebeveynleri İçin Sınıf Kapısında Mesai Başladı' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zeytin Ağacı ve Aile Dizilimi ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:00
Top