2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaliteli Cinsel Yaşam
MAKALE #17183 © Yazan Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN | Yayın Eylül 2016 | 3,948 Okuyucu
Kaliteli Cinsel Yaşam

Cinsellik; evlilik ve çift yaşamının önemli bir dinamiğidir. Bu kısımda olan problemler çiftlerin birbirine karşı olan duygusal bağını zaman içerisinde örseleyebilir. Elbette ki evliliğin temel taşı cinsellik değildir.Ancak bu kısımla ilgili yaşanan problemler bireylerin kendi içlerinde sıkıntıar yaşaması veya çift olarak sıkıntıların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Esasında cinsellik kişinin sevgisini karşı tarafa iletme ve sevfgisini alabilmek için bir araçtır. Hayatımız içinde kullandığımız sevgi dillerinden biridir. Bu sevgi dilinde bir problem çıkması ile karşı taraf sevilmediğini hissetme, arzulanmadığını hissederek istenmeyen biri olarak kendini görmeye başlayabilir.

Cinselliğin kuşkusuz merkezi beyindir. Sanıldığının aksine en önemli cinsel organ penis ya da vajina değil, beyindir. Merkezi sinir sisteminin çok sayıda bölgesi işin içinde olmakla birlikte, cinsel işlevlerden sorumlu beyin alanları esas olarak limbik sistem ve hipotalamustur. Fizyolojik anlamda hem hormonların hem de beynin bölgelerin aynı anda devreyte girdiğ bu süreç psikolojik anlamda da etkindir.

Cinsel işlev bozukluklarının hem bedensel, hem de psikolojik nedenleri vardır. Birçok zaman da, psikolojik ve organik nedenler sorunun ortaya çıkmasında birlikte rol oynarlar. Ayrıca, sorun bedensel ya da ilaç kullanımı gibi çeşitli organik nedenlerle ortaya çıksa bile, bir süre sonra psikolojik etkenler de tabloya eklenebilmekte ve durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirebilmektedir.

Her hastalık gibi de cinsel sorunları da bir hastalık ve çözülmesi gereken problemler olarak ele alabiliriz. Bu problemler kendini kadında ve erkekte farklı şekillerde gösterebilir.

Erkeklerde en sık olarak ortaya çıkan cinsel sorunlar arasında erken boşalma, cinsel isteksizlik, orgazm olamama, ereksiyon olamama veya ereksiyonu sürdürememe şeklindeki sertleşme problemleri (iktidarsızlık) kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Kadınlarda en sık görülen cinsel sağlık problemleri isteksizlik veya isteğin azalması,
tahrik olamama, orgazm olamama, acı veren ilişki veya vajinismustur. Eşler arasında sorunların olması, özellikle de evlilikteki cinsel yaşantıda sorun yaşanması çok korkunç bir durum değildir. Ancak çiftler bu durumu utandırıcı bulmaları, sebep olarak kendilerini
görmeleri, bu durumu erkekliğine veya kadınlığına yapılan bir saldırı gibi görmeleri sebebiyle uzun bir zaman görmezden gelme, geçiştirme veya saklama yönünde eğilimler sergileyebilirler.

Çiftler evliliğin ilk gününden itibaren cinselliğe dair her konuyu kendi içlerine görüşebilmeli ve yeri geldiğinde durumla ilgili uzmanlardan yardım alabilmelidir. Tarafların birbirine karşı dürüstlüğü cinselliğin daha sağlıklı yaşanmasını sağlayacaktır.
Taraflar hoş bulmadıkları şeyleri veya merak ettikleri konuları birbiriyle paylaşarak ortak yolda buluşabilirler. Elbette çiftlerin bu sohbetlerine rağmen yetersiz kalınan durumlar olabilir. O evreler için de çiftler birlikte yardım alabilirler. Araştırmalar çiftlerin yatak
sohbeti yapmalarının ilişkiyi daha canlı tutuğunu göstermiştir.

Ayrıca karanlık ortamlarda bireylerin birbirine daha dürüst olduları ve yatakta daha rahat açılabildikleri ortaya çıkmıştır. Bunların da dışında cinselliğe dair doğru kaynaklardan ve uzmanlardan bilgi almak cinselliğin daha sağlıklı yaşanmasını sağlayacaktır. Cinsel sorunların yüzde biri bedensel faktörlere dayanırken geri kalan ve neredeyse bütününü oluşturan büyük çoğunluğu bedensel değil psikolojik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Cinsel problemlerin tedavisi mümkün olmasına rağmen çoğu kişi bu problemini yok saymaya çalışır ve tedaviden kaçınır.

Kadınların yaşadığı cinsel problemler üzerine yapılan bir araştırmaya göre kadınların %13' ü idra kaçırma problemi, %25'i idrar yaparken yanma, %50'si vajinal yol enfeksiyonlarına sahip olduğu, %45' inin cinsel ilişki sırasında ağrı yaşadığı bulunmuştur. Ayrıca kadınların eşlerinin %21'inde erken boşalma, %13'ünde sertleşme problemleri görülmüştür. Bununla birlikte kadınların %70'i adet dönemi psikolojik ve fizyolojik değişimler kaynaklı sorunlar yaşamaktadır.

Görüldüğü üzere oran olarak cinselliğe dair bir çok faktör çiftlerde problem olarak ortaya çıkabilmektedir. Cinsel ağrı vb durumlar fizyolojik sebeple olabileceği gibi çoğunlukla psikoojik sebepler kaynaklıdır. Kişinin kaygıları üzerine çiftle beraber yapılan terapilerde kalıcı ve iyi sonuçlar alındığı terapi yöntemlerinin sonuçlarıyla ilgili yapılan araştırmalarda gösterilmiştir. Çözülebilecek olan bu problemden kaçarken çiftler geri dönüşü olmayan hatalar ve ilişkilerinde uzaklaşmalar yaşarlar. Bu süreci fark eder fark etmez bir uzmandan yardım almak süreci iyi hale getirerek problemleri ortadan kaldırır.

Hastaların cinsel sorunlarını tanımlamakta genellikle zorlukları olur. Genellikle “olmuyor”, “yapamıyoruz” ya da “tatmin olmuyorum” gibi ifadeler kullanırlar. Hastaya son cinsel deneyimini, ya da ortalama bir sevişmesini anlattırmak nerede sorun yaşandığını anlamaya yardımcı olabilir. Öncelikle istek, uyarılma, orgaz, çözülme dönemlerinin hangisinde, ne tür sorunlar olduğu dikkatlice değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sırasında ayrıca şu etkenler göz önünde bulundurulmalıdır: sorunu olan bireyin tepkileri, partnerin tepkileri, ilişkilerinin şekli. Tüm bu durumları ele alan terapist süreci başlatır ve zaman için de sorunlar problemlerin şekline göre değişen süreçlerde azalır ve yok olur.

Terapi; Sevişme sırasında sözel ve fiziksel iletişim yöntemleri ile çiftin güvenini artırmak ve korkularını gidermek amacıyla, basamak halinde, kapasitelerine ve isteklerine uygun bir cinsel yaşama ulaşmalarını kolaylaştıran teknikleri içerir. Ayrıca normal kavramları, mevcut rahatsızlıklarının cinsel işlevlerini etkileyip etkilemediği, etkilediyse ne ölçüdeetkilediği, kadın ve erkeğin cinsel anatomisi ve fizyolojisi ile ilgili açık anlaşılır bilgiler vermek ve bu konudaki sorularını yanıtlama amacıyla seas içinde değerlendirmeler ve eğitimler yapılır. Esas amacı ise Anlama, saygı, empati, yargılamama ve güven verme yoluyla, hastanın veya çiftin kendini ifade edebilmesini ve kendilerini anlayabilmelerini sağlayarak; kişi veya çiftlerin neden bazı davranışlarda zorlandıklarını anlamalarını kolaylaştırmak, sorunlarına neden olan davranış ve tutumlarını anlamalarını kolaylaştırmak, duygularını ve isteklerini birbirlerine ifade etmelerini artırmak, iletişimlerini ve birbirlerini anlamalarını artırmaktır.

Her problemin en değerli anı ilk fark edildiği andır. Erken teşhis ile kısa sürede çözüm sağlanabilir. Ayrıca araştırmalar cinsel problemleri prikolojik sebepli yaşayan bireylerin terapi ile %100 e kadar çözüme ulaştırdığını göstermiştir. Burada önemli olan ilk şey yardım almaya karar vermek, diğeri de yardımı alırken pes etmeyip sürekliliğe devam etmek.

Malesef ki insanoğlunda değerlim şeyleri ucuza lamaya çalışma çabası olabiliyor. Ancak mutlu bir evlilik , sağlıklı bir yaşam ve huzur ucuz değildir.Emek verilmesi gereken ve süreç içinde kendini gösterecek durumlardır. Bu süreç içinde pes etmeden terapiye olan istikrar korunursa sonuç kesin bir biçimde sağlık olacaktır.

Kısaca problemlerinizi ilk kabul etmekle başlayın ve yardım alın ...

Uzm. Psikolog Sümeyye Arslan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaliteli Cinsel Yaşam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyye ARSLAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sümeyye ARSLAN'ın Yazıları
► Gebelikte Cinsel Yaşam Psk.Dnş.Duygu AYHAN
► Evlilikte Cinsel Yaşam Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Hamilelik ve Cinsel Yaşam Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Cinsel Yaşam : Olmadı Çay Demleriz… Psk.Dnş.Serap BOZKAYA
► Evlilikte Cinsel Yaşam Becerileri Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Cinsel Yaşam ve Çift İlişkisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Ebeveyn Banyosu ve Cinsel Yaşam Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kaliteli Cinsel Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Renklerin Dili Aralık 2015
► Tüm Bu Terapiler Ne? Eylül 2015
◊ Gec Kalmadan Dur Ağustos 2023
◊ Tüm Duygudaşlara Mektup Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:57
Top