2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Babalar Kızlarına, Kızlar Babalarına Aşık(!)
MAKALE #17177 © Yazan Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM | Yayın Eylül 2016 | 8,848 Okuyucu
Babalar kızlarına, kızlar babalarına aşık(!)

İnsan memeli hayvanların içinde en fazla bakıma ihtiyaç duyan tek varlıktır. İnsanın anne karnına düştüğü andan itibaren ilk oluşmaya başlayan ve gelişimi en son tamamlanan organı beyindir. Gebeliğin 4. Haftasında beyin ve omirilik soğanı gelişmeye başlar bu bebeğin kalp atımından bile önceye tekabül eden bir süredir. Doğumla birlikte beyin hücre sayısı 100 milyar civarındadır. Hiçbir canlıda görülmeyen bu durumun insanda görülmesinin önemli sebepleri vardır.



Bebeğin dışarıdaki dünyaya anne karnında başlayan ilgisi doğumla beraber beyin gelişimine paralel olarak artarak devam eder. Yapılan araştırmalar bebeğin ilk haftalarda yuvarlak olan nesnelerle daha ilgili olduğunu gözler önüne sermiştir. Peki bu ne demektir? İnsan yüzüne odaklanmak. Bebek etrafında ona bakım veren insanlara karşı tahmin ettiğinizden daha ilgilidir, özellikle bu insanların yüzlerine.



Baba kız aşkı çocuğun üçlü ilişkiye geçmesi ile birlikte başlar

Ortalama iki buçuk yaşına kadar çocuğun ilgisi daha çok annesineyken(ona bakım veren kişi bir başkası da olabilir) iki yaşından sonra babanın varlığıyla da fazlasıyla ilgilenmeye başlar. Çocuk bu yaşa kadar anneyle ilişkisini sağlıklı bir şekilde tamamladıysa bir sonraki aşama olan üçlü ilişki dediğimiz döneme de sağlıklı bir şekilde geçmiş ve babaya ilgisi normalden daha fazla olmaya başlamıştır. Bu durum kız çocukları ve erkek çocukları için farklılık gösterir. Kız çocukları karşı cinsten birinin sevgisiyle yeni tanışırken ve bunu keşfetmeye çalışırken erkek çocukları annesini paylaşması gereken bir hemcinsinin olduğunu fark eder.



Elektral dönemde kızlar babalarıyla evlenme hayalleri kurarlar

Kız ve erkek çocuklarının cinsiyetlerini fark etmeleri ile birlikte sosyal ve kültürel olarak kız ve erkek rolüne uygun davranışlar sergilemeleri beklenir. Bu dönemin en önemli özelliği merak ve suçluluk duygusudur. Kız çocukları kendi cinsel kimliği ile babanın cinsel kimliğinin farklı olduğunu keşfettikleri bu dönemde anne ile babanın sevgili olduğunu da fark eder. Babaya yakın olan ve sevgili olan annenin yerine geçip babasıyla evlenme fantezileri kurarlar. Bu dönemde kız çocuklarında ‘ben büyüyünce babamla evleneceğim’ cümlesini oldukça sık duyarız. Ergenlik dönemine kadar cinsel duygularımız, karşı cinse olan fiziksel arzumuz olmadığından bu dönem çocuğu baba sevgisini aşkla karıştırma eğilimindedir. Babaya kur yapan, cilve yapan, babanın terliklerini önüne getiren, annesine sırtını dönüp babasına sarılıp uyuyan kız çocukları babanın da onunla annesinden fazla ilgilenmesini bekler.



Anne; baba ile kızın bu dönemde sevgili olmasına izin vermeli

Kız çocukları babaları ile ilgilenirken diğer taraftan babanın anneye ait olduğunu bilirler ve anneye karşı yoğun bir suçluluk duyguları olur. Kız çocukları şöyle düşünürler baba anneyi seçtiğine göre anne gibi olmalı. Bu dönemde çok rastladığımız bir diğer durumsa kız çocuklarının annenin kıyafetlerini giymek istemeleri, topuklu ayakkabılarını denemeleri, annenin rujlarını ve makyaj malzemelerini kullanmalarıdır. Kız çocukları hem kadın kimliğinin ilk basamağı olan cinsiyetlerini keşfetmeleri hem de babalarıyla evlenme hayallerinden anneyle özdeşim kurma yoluna giderler. Annenin bu dönemde kız çocukları ve babalarının ilişkilerine mümkün olduğunca az müdahalesi ile bu dönem sağlıklı bir şekilde atlatılabilir. Örneğin babası ile oyun oynayan kız çocuğuna annesi ‘bu kadar oyun yeter, şimdi kahvaltı zamanı’ gibi bir müdahaleyi kız çocuğu babası ile ilişki kurmasını istemeyen annenin çocuğu cezalandırması olarak algılayıp suçluluk duyguları artabilir.



Babanın kızına aşkı nasıl olur

Baba açısından baktığımız zaman baba bilinçdışında kızını ailesinde bir figür yapabilmektedir. Örneğin kızını annesine, kız kardeşine ya da teyzesine benzetebilir. Böyle bir durumda babanın kızına karşı duyguları ve davranışları babanın kendi çocukluğundaki figüre benzer olabilmektedir.



Kadınlar babalarına benzeyen erkekleri tercih ederler

Kız çocukları yetişkin bir kadın olduğunda babalarına benzeyen erkekleri tercih etme olasılıkları oldukça yüksektir. Pek çok şarkı sözüne deyime ve atasözüne girmiş bu tabir Nil Karaibrahimgil’in şarkısında ise şöyle dile getirilir ‘aman gün almasın, otuzundan, bir tane bulunsun, aynı babasından’.



Babaya benzer erkek seçmek cinsel problemlere yol açar

Kadınlar baba figürüne benzeyen erkeklerle evlendiklerinde evliliklerinin ilk dönemlerini oldukça güzel geçirdiklerini dile getirirler. İlk zamanlarda bilinçdışında babayı temsil eden erkekle yaşanılan duygular çok yüksektir. Böyle bir ilişki daha çok çocuksu bir coşku ve heyecanla başlar. Bir süre sonra ilişkide yakınlık sorunları ve cinsel bir takım sorunların olması olasıdır.


Terapisi nasıl yapılır

Bu danışanlarla dinamik ağırlıklı bütüncül psikoterapi tekniği ile çalışılır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Babalar Kızlarına, Kızlar Babalarına Aşık(!)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülcem YILDIRIM Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM'ın Yazıları
► Teog Anne Babalarına Öneriler Psk.Ümit KARABULUT
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Çocuklar Aşık Olur mu? Psk.Erol AKDAĞ
► Aşık Olma Korkusu Psk.Aylin GÜNDOĞDU
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
► Çocuğunuz Aşık Olursa Psk.Serap DUYGULU
► Bir Süreç Olarak Aşık Olmak Psk.Dila HOTLAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Babalar Kızlarına, Kızlar Babalarına Aşık(!)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşırı Yeme İsteği Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:40
Top