2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermek, Kiloyu Dengelemek , Vücut Ne İster ve Bazı Hastalıklar İçin Tavsiyeler
MAKALE #17149 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Eylül 2016 | 3,165 Okuyucu
Üç ana öğün muhakkak yapın.

Yoğurt, yumurta, (yağsız pişirilen) et/tavuk/balık, süt, avakado, elma sirkesi, yeşil elma, keten tohumu, ceviz, badem, yulaf ezmesi/yulaf kepeği, yeşil çay, limon, greyfurt, yeşillikler… kan şekeri düzenleyici ve kilo verdirmeye yardımcı besinlerdir.
Öğle yemeklerinde, hayvansal gıdalarla (tavuk, et, balık…); akşam yemeklerinde sebze ağırlıklı gıdalarla beslenin. Böylece yavaşlayan metabolizmanız akşam yemeğini çabuk sindirir ve kilo almayı engeller.

Yemekten ancak iki saat sonra meyve ya da hafif olmak üzere tatlı tüketiniz. Bu da sizin insülin hormonunuzu stabil kılacağı için açlık hissinizi bastıracak ve yine az yemenizi gerektirecektir. Bu iki saatlik süreçte de su tüketiniz.

Yemekte az yediğinizi düşünürseniz enerji elde etmek adına meyve tüketmenizde sakınca yoktur.Yine ara öğünlerde meyve tüketmeniz vitaminlerin emilimini daha iyi sağlayacak , yanında protein içeren yoğurt gibi besin almanızda kan şekerinizi stabile edecektir.

Her yemekten 20 dakika önce 1-2 bardak su içmek tokluk hissi verir, az yemenizi sağlar ve metabolizmanızı hızlandırır.

Pilav-makarna yerine ekmek tüketin. Böylece fazla yağ almamış ve GIS düşük beslenmiş olursunuz.

Haftalık 3-4 gün düzenli spor yapın. Bilhassa açık havada yapılan spor yağ yakımını %30 hızlanıdıracağı için temiz havalı yerlerde spor yapın.
Spordan önce kahve içmek, spor arası 15 dakikada 1 bardak su içmek(200ml) daha çok yağı enerji olarak yakmanızı sağlar.

Stres-gerginlik vücutta kortizol hormonunu etkiler ve dolayısıyla ödem dediğimiz fazla su tutumu gerçekleşir. Bu nedenle kendinizi kötü hissettiğiniz günlerde spor( yürüyüş) yapın. Bu vücutta endorfin denen mutluluk hormonu arttırır. Ayrıca aktivite durumundan ötürü kilo vermeye ve dengelemeye destektir.

Herhangi bir öğünde aşırıya kaçıldığında insülin salınımında düzensizlik meydana gelir. Aşırı salgılanan bu hormonun vücut için yeterli olamayışı kilo artışına neden olur. Bu nedenle azar azar ve sık aralıklarla yani 2-3 saat aralıklarla hafif beslenmeniz en idealidir.

Aşırı protein, karbonhidratlı ya da yağlı beslenme ileri dönemlerde fazla alım sonucunda vitamin-mineral düzensizliği,böbrek sorunları,kan şekeri düzensizliği,kemik erimesi gibi birçok rahatsızlıklara neden olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenmenin kuralı; her besin grubundan gün içinde yeterince ve düzenli olarak almak ,bu besinlerin vücudun kullanmasına izin vermek, hayat kalitenizi yükseltmektir.

Vücut ne ister;

Alışkanlığınız dışında aşırı derecede çikolata canınız çekiyorsa ya vücudunuz sussuzdur ya da magnezyum eksikliği vardır ya da kan şekeriniz düşmüştür.
Adet dönemlerinde bilhassa magnezyum içeren (badem, kakao, baklagil…) tüketmelisiniz. Eksikliğinde; kaslarda yorgunluk, karın ağrısı, kramp gibi komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz.
Canınız diğer günlere kıyasla daha çok tuz çekiyorsa bilin ki; mineral eksikliği ve elektrolit eksikliği söz konusudur. Bu nedenle tuz canınız çekerse; maden suyu için. Tuzu kısın, suyu arttırın.
Asitli içecekler içmek istiyorsa canınız vücutta kemikler kalsiyum kullanıyor demektir. Dolayısıyla yoğurt-ayran tüketin.

Vitamin eksikliği olanlarda;

Demir eksikliğinde; kafeinli içecekleri yemeklerden 40 dakika sonra tüketmelidir. Günde 250-300 mg kafein tüketilebilir. Bu da 1 fincan kahce,7-8 bardak orta demli çaya tekabül eder. Kafeinli içecek ve yiyecekler; kahve, çay, kola, çikolata…
Gebeler kafeinli içecek tüketmesinler.
Hipertansiyonu olanlar; kafeinli içecek, maden suyu tüketmemelidir. Günde 2,5-3 litre su içmelilerdir.
Guatr (tsh sorunu) olanlar ; haftada 2-3 gün balık tüketsinler, keten tohumu ,yağsız tavuk…
Diyabeti olanlar meyvenin yanında süt/ yoğurt, badem, ceviz,fındık tüketmeliler. Günde 3 porsiyonun üzerinde meyve tüketilmemelidir. Basit karbonhidrat dediğimiz ; kek, kurabiye, meyve suyu, saf şeker… kullanmaları yasaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Vermek, Kiloyu Dengelemek , Vücut Ne İster ve Bazı Hastalıklar İçin Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Yazıları
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermek, Kiloyu Dengelemek , Vücut Ne İster ve Bazı Hastalıklar İçin Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Nasıl Alınır? Aralık 2016
► Beslenmedeki Hakikat Ekim 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:07
Top