2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarla Oyun Oynamak ve Büyümek
MAKALE #17112 © Yazan Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ | Yayın Ağustos 2016 | 2,654 Okuyucu
Biz yetişkinler nasıl sözcüklerle anlatıyorsak kendimizi çocuklar da oyunla anlatır aslında… Belki de günün çoğunu oyunla geçirir, oyunla kendini tanır, öfkesini, üzüntüsü oyunla anlar, yeni anlamlar katar kendine, hayatı, yaşamayı öğrenir, keşfeder, kendini anlatır aynı zamanda…

Çocuğun oyun dünyasında oyuncak olsa da onun oyun oynaması için illa pahalı oyuncaklar almanıza, çocuğun oyuncaklarının çok olmasına gerek yok aslında. Evde çocuğunuzla o pahalı oyuncaklar olmadan oynayabileceğiniz ve birlikte eğlenip keyifli vakit geçireceğiniz bir sürü oyun olabilir.

Teknoloji geliştikçe çocuklar için pek çok çeşitlilikte oyuncak alternatifleri de ortaya çıkmaktadır. Televizyonda, internette, mağazalarda, reklamlarda bize ve çocuklara dayatılan farklı markalarda farklı objeler, oyuncaklar vardır. Çocuğunuzla birlikte dışarı çıktığınızda pek çok şekilde süslenmiş ve cazip hale getirilmiş bu oyuncakları almak için direttiğinde işiniz pek de kolay değil… Belki ağlamaması için, belki siz çocukluğunuzda bu oyuncakları alamadığınız için, belki başkalarında olup kendi çocuğunuzun eksik hissetmemesi için ama bir sebeple bu gösterişli dünyanın içine girip o pırıltılı oyuncaklardan almak isteyebiliyorsunuz ya da almak zorunda kalabiliyorsunuz..


Bunun önüne geçmek için uzmanların önerdiği şekilde çocuğunuza aldığınız şeyle ilgili limit koyabilir, tutarlı ve kararlı davranışlarınızla net bir mesaj verebilirsiniz…Ancak belki de bütün bu genel önerilerin dışında herkesten ve her şeyden farklı olarak çocuğunuzun hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştirmek için aranızda gelişmiş özgün bir dille daha özel bir oyun da oynayabilirsiniz. Bunun herkesin oynadığı bir oyun olmasına gerek yok, oyunun bir ismi olmasına da gerek yok, sadece onunla birlikte o anda keyif almaya ve eğlenmeye bırakın kendinizi, doğrusunu yanlışını düşünmeden olması gerekeni düşünmeden…

Bu sırada ne yapmak ne oynamak istediğiniz de ortaya çıkacaktır zaten… Bu belki bir sandalye ve çarşaftan mağara yapmak olabileceği gibi bir masal kahramanını canlandırmak da olabilir. Belki evde bir köşede kullanılmayı bekleyen bir örtüyü, bir kutuyu ya da süt kartonlarını boyayarak da kendi oyuncağınızı tasarlayabilirsiniz, belki de parka çıktığınızda kozalaklardan bir eviniz olacak, belki bir gün bilim adamı başka bir gün aşçı ya da bir sihirbaz olacaksınız… Bütün bunları çocuğunuzla o andaki duygularınızı, isteklerinizi, hayallerinizi konuşarak da bulabilirsiniz.

Aslında hangi oyuncakla hangi oyunu oynadığınız çok da mühim değil… Çocuğunuzla birlikte oyun oynamanız, oyun içinde onunla bağ kurmanız, hayal gücünü geliştirmesine, kendini tanıması, anlaması ve anlatmasına alan yaratmanızdır mühim olan…

Toplumsal dayatmaları, empoze edilenleri, olması gerekenleri ve kuralları bir kenara bırakabilirsek içimizdeki çocukla yeniden tanışabiliriz, çocuğun kendini tanımaya ve anlamaya ihtiyacı olduğu kadar bizim de yetişkinler olarak içimizdeki çocuğu görmeye, yeniden fark etmeye ve anlamaya ihtiyacımız vardır belki de…Çocuğunuzla birlikte oyun oynarken onunla birlikte bir yolculuğa çıkarken kendi içinizde kendinize ve içinizdeki çocuğa doğru da bir yolculuğa çıkabilirsiniz aynı zamanda..

Belki mutlu çocukluğunuzu hatırlayacak, çocuğunuzun da aynı mutluluğu yaşamasını isteyecek ve daha istekle oyun oynayacaksınız; belki de çocukluğunuzda anne babanızla yeterince oyun oynamadığınızı fark edecek ve bu farkındalıkla kendiniz olmanız için o koşullarda anne babanızın elinden geleni yaptığını düşünüp onları affedip barışacaksınız ve kendiniz olarak çocuğunuzla oynadığınız oyunlara daha umutla sarılacaksınız..

Oyun oynarken kendinizle ilgili ister olumlu ister olumsuz duygular hissedin bu hislerin size ait olduğunu fark edip kendiniz olmak, çocuğunuzla ilişkinizi geliştirmek ve güçlendirmek için onları bir köprü olarak kullanabileceğinizi bilmek size aslında acı veren bir şeylere bakmak, onları değiştirmek ve mutlu olmak için kendi içinizde ne kadar da güçlü ve cesur olduğunuzu gösteren bir tılsım olabilir..Kendi çocuğunuz ve çocukluğunuz için bu tılsımla hayata yeniden gülümseyebilirsiniz..Ne demiş şair; gülmeyi çocuklar icat etti, bizler sürdürebiliriz...
Uzman Psikolog
Gonca Kaynar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarla Oyun Oynamak ve Büyümek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BİLGİÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ'in Makaleleri
► Çocuğunuzla Oyun Oynamak Psk.İpek ÖRGÜT
► Bir Sanat Olarak: Oyun Oynamak Psk.Suna BAYRAM
► Oyun Oynamak Ciddi Bir İştir Psk.Özlem DEMİRCİ
► Çocuklarla Emdr ve Oyun Terapisi Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Kısırlık Krizi: Büyümek İçin Bir fırsatı Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarla Oyun Oynamak ve Büyümek' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma ve Çocuk Mayıs 2015
► Bilişsel Çarpıtmalar Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top