2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Essitalopram ile Tedavi Edilen Majör Depresyon Hastalarında Metabolik Parametreler
MAKALE #17095 © Yazan Dr.Onur Okan DEMİRCİ | Yayın Ağustos 2016 | 2,785 Okuyucu
Amaç: Bu çalışmanın amacı, essitalopram ile tedavi edilen majör depresyon hastalarında metabolik parametrelerin değişimini incelemektir. Yöntem: Essitalopram ile tedavisine karar verilmiş olan, ardışık olarak çalışmaya alınan 41 majör depresyon hastasında tedaviye başlanmadan hemen önce ve tedavinin üçüncü ayında boy, vücut ağırlığı, bel çevresi, kan basıncı, lipit profili (total kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein, yüksek yoğunluklu lipoprotein, trigliserit, açlık kan şekeri, tiroit uyarıcı hormon ve Hamilton Depresyon Ölçeği (HamD) ölçümleri yapıldı. On iki hafta sonra tedavi ile metabolik parametreler arasındaki ilişki ve değişimler değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 30.24±9.96 idi. Hastaların 11’i (%27) erkek, 30’u (%73) kadındı. Hastalardan 12’si (%29.3) 10 mg/gün essitalopram ile, 29’u (%70.7) 20 mg/gün essitalopram ile tedavi edildi. On iki haftalık süreç sonunda beden ağırlığında, vücut kitle indeksinde, bel çevresinde ve sistolik kan basıncında anlamlı artış saptandı. Bu sürenin sonunda, erkek hastalarda (n=11) bel çevresinde anlamlı artış saptandı. Kadın hastalarda (n=30) ise vücut ağırlığında, vücut kitle indeksinde, bel çevresinde, trigliserit düzeylerinde ve sistolik kan basıncında anlamlı artış saptandı. Hastaların HamD puanlarında ise 12 haftanın sonunda anlamlı azalma saptandı.

Sonuç: Majör depresyon hastalarında essitalopram kullanımı özellikle beden ağrılığında ve bel çevresinde artışa neden olmuştur.

Bu makale Anatolian Journal of Psychiatry dergisinde SCI expanded olarak uluslararası yayınlanmıştır. Kısaca özet olarak SSRI grubu antidepresanlar olarak adlandırılan grubun bir üyesi olan essitalopram içerikli ilacın kullananlar üzerindeki metabolik yan etkileri araştırılmıştır. Makalenin tam erişim hakkını Anatolian Journal of Psychiatry bilimsel veritabanında sunmaktadır.

Objective: The aim of this study is to determine the change in metabolic parameters of patients with major depression treated with escitalopram. Methods: The height, body weight, waist circumference, blood pressure, lipid profile (total cholesterol, low density lipoprotein, high density lipoprotein, triglycerides), fasting blood glucose, thyroid stimulating hormone and Hamilton Depression Scale (HamD) of 41 consecutively selected patients with major depression were measured before treatment and in the third month of treatment, for whom a decision to start treatment with escitalopram was decided. The relationship between treatment and changes in these metabolic parameters were evaluated at the end of this period. Results: The mean age of patients was 30.24±9.96 years. Eleven (27%) patients were male and 30 (73%) were female. Twelve (29.3%) patients were treated with 10 mg/day escitalopram, and 29 patients (70.7%) 20 mg/day. Significant increases were detected in body weight, body mass index, waist circumference and systolic blood pressures of all patients from initiation of treatment to three months. A significant increase was found in the waist circumference of male patients (n=11) after twelve weeks of treatment. Body weight, body mass index, waist circumference, triglycerides, systolic blood pressure were found to be significantly increased after three months of treatment in female patients (n=30) who were treated with escitalopram. HamD scores were found to be significantly decreased after three months in patients treated with escitalopram. Conclusion: Escitalopram caused an increase in especially body weight and waist circumference in patients with major depression.

http://www.scopemed.org/?mno=214058
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Essitalopram ile Tedavi Edilen Majör Depresyon Hastalarında Metabolik Parametreler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Onur Okan DEMİRCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Onur Okan DEMİRCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur Okan DEMİRCİ Fotoğraf
Dr.Onur Okan DEMİRCİ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Onur Okan DEMİRCİ'nin Yazıları
► Depresyon Nasıl Tedavi Edilir? Dr.Hira Selma KALKAN
► Varis Hakkında Merak Edilen Herşey Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Hemodiyaliz Hastalarında Damaryolu Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Mesut KÖSEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Essitalopram ile Tedavi Edilen Majör Depresyon Hastalarında Metabolik Parametreler' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Depresyon Nedir? Eylül 2016
◊ Panik Atak Nedir? Eylül 2016
◊ Ruhsal Travma Nedir? Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:26
Top