2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarınızın Her İstediğini Yapmayın!
MAKALE #17085 © Yazan Psk.Makbule UZUN ÇINAR | Yayın Ağustos 2016 | 2,579 Okuyucu
“Bu yazıyı yakın zamanda karşılaştığım bir olay üzerine kaleme aldım. İstanbul'da bir Pazar günü üç şeritli bir yolda ilerlerken akıcı olmasını beklediğimiz trafik sıkıştı. İlerde fark ettiğimize göre bir düğün konvoyu iki şeridi birden kapatmış ve kamera çekimi yapılması dolayısıyla oldukça yavaş hareket ediyordu. Bu durum trafiğin daha da yavaşlamasına sebep olmasına rağmen bunu kendine hak görebiliyordu. Bakıldığında burada her istediğini yapabileceğini düşünen, diğer sürücülere empati kuramayan küçük bir çocuk vardı aslında.”

Çoğumuz büyüklerimizden duymuşuzdur, eskiden çocukların anne ve babalarından istedikleri her şey alınmazmış. Bu biraz yokluktan biraz da çocukların şimdiki kadar söz sahibi olmamalarından kaynaklıydı. Günümüzde ise bazı ebeveynler onların her istediklerini almanın ve yapmanın tatminini yaşayabiliyorlar (bunun bir sebebi, çalışan anne ve babaların çocuklarına vakit ayıramaması ile oluşan açığı her istediklerini yaparak kapatmak istemeleri olabilir). Hatta bunun sevgiden kaynaklı olduğu yanılgısına düşebiliyorlar. "Ben yaşamadım o yaşasın" şeklinde düşünebiliyorlar. Bu iki uç arasındaki salınımın dengeye ulaşması çocukların psikolojik gelişimlerinde oldukça önemli. Basit bir alma-almama meselesi değildir, bu. İstikrarlı yapılan davranışlar sonuçta kişiliğimizi belirler. Bugün sokakta “istedi diye” üçüncü dondurmasını yiyen, gece annesine makarna yaptıran çocuklar yarının aşırı doyurulmuş narsistleri olmaya adaylar ne yazık ki. Burada kast edilen, çocuklukta her istediği yapılan ve her istediğinin yapılacağı beklentisinde olan bireyin dünyayı algılama tarzının da bu üzere olmasıdır. Hayatına girecek diğer insanlardan da haklı bir bekleyişe girmesi, empati kuramamasıdır. Bu bir füzyon örneğidir ve sağlıklı değildir. Olması gereken çocuğun yerinde ve yeterince kırılmalara uğramasıdır, istediklerinin alınamayacağının/yapılamayacağının yaralamadan ama gerçekliğe uygun şekilde söylenmesidir. Mesela her dışarı çıktığında bir oyuncak satın alınamayacağını, her zaman ona ayrılacak bütçe olamayacağını, zaten evde olan oyuncakları hatırlatılarak sevgi ve güven çerçevesinde anlatabiliriz çocuklarımıza. Uygun şekilde anlatıldığında çocuk belki biraz üzülse de bu optimal (yerinde ve yeterince) bir kırılma oluşturacak ve bu sayede çocuğun gerçekliğe dokunması sağlanacaktır. Çocuk yarın kozasından çıkıp hayata kanatlandığında, kendinin ve diğerlerinin neyi yapabilir/yapamaz olduğunu idrak edecek dayanıklı bir ego kapasitesi geliştirecek, sınır tayini yapabilecektir. Bu da basit bir mesele değildir. İstikrarlı yapılan davranışlar sonuçta kişiliğimizi belirler.

Peki çocuk yetiştirirken bu yanılgıya düşmemek için ebeveynler nelere dikkat edebilir?

*Hayattaki tek odak noktanız çocuğunuz olmasın.
*Çocuğunuza yönelik davranışlarınızda eşinizle tutarlı olun.
*Teorik ve pratiğiniz örtüşsün (sözleriniz ve davranışlarınızda paralellik olsun).
*Çocuğunuza evde ve toplumda uyması gereken temel kuralları öğretin.
*Ağlamasını durdurmak için her istediğini yapmayın(bu sadece kısa süreli çözüm sağlar).
*Sürekli en iyi ve en haklının çocuğunuz olduğunu söylemekten kaçının.
*Çocuğunuzun işlerini onun yerine yapmayın.
*Çocuğunuza sorumluluklar verin, iş yapma becerisi kazandırın.
*Karşı tarafı da dikkate alabilmesi için empati kurmayı öğretin ve bunu içselleştirebilmeleri için, siz de insanlara empati kurun ve çocuğunuzun modelleyerek de öğrendiğini unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarınızın Her İstediğini Yapmayın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Makbule UZUN ÇINAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Makbule UZUN ÇINAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Makbule UZUN ÇINAR Fotoğraf
Psk.Makbule UZUN ÇINAR
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Makbule UZUN ÇINAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarınızın Her İstediğini Yapmayın!' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bebeğin Ruhsal Doğumu Kasım 2016
► Canlı Bomba Psikolojisi Aralık 2015
► Takıntılarımız Aralık 2015
◊ Aile Danışmanlığı Aralık 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:53
Top