2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapide Mucize Bir Yöntem: Emdr (Acı Anılardan Kurtulmak)
MAKALE #16943 © Yazan Psk.Zülal ERİK | Yayın Temmuz 2016 | 5,682 Okuyucu
“Ben artık yaşayamam!” diyene “Yaşarım, üstesinden gelirim” dedirten; “Utanç vericiyim” diyene “Onurluyum”; “Aptalım!” diyene “Akıllıyım, öğrenebilirim”; “Benim hatam, suçluyum” diyene “Elimden geleni yaptım” ya da “ Herkes hata yapar, sonuçta ders aldım” ve “Değersizim” diyene de “Kesinlikle değerliyim” dedirten ve bunu dakikalar saatler içinde yapan mucizevî bir yöntemdir, EMDR.
EMDR (Sistematik Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) terapisini tüm dünyada psikoloji alanına kazandıran Francine Shapiro psikoterapide büyük bir dönüm noktasına da imza atmış oldu. Her ne kadar sistemin nasıl çalıştığı tam olarak açıklanamasa da danışanlar açısından sonuçları gerçekten mucize niteliğinde.
EMDR terapisi sürecinde gerçekleşen işlem için, belki de sağ ve sol beyin loblarının sistematik uyarılması ile çalışan bir tür ruhsal sindirim sistemi süreci diyebiliriz. Bazen vücudumuzun alışık olmadığı bir gıda tükettiğimizde ya da bir gıdayı fazla kaçırdığımızda vücudumuzda şiddetli karın ağrıları, kasılmalar, belki ishal ya da kabızlıkla devam eden hatta bizi hastanelik eden sorunlar yaşarız. Ve bu öyle bir rahatsızlıktır ki hazmetmeden hayatımıza devam edemeyiz.
Nasıl ki yediğimiz bazı besinlerin sindirimi zordur, bazı yaşantıların da sindirimi çok ama çok zor olabilir. Sindirim dediğimiz süreç en basit hali ile alınan besinin parçalarına ayrılması, işlenip dönüştürülmesi, ileride kullanılmak üzere depolanması, bu esnada işe yaramayan posanın dışarıya atılmasıdır. Benzer bir şekilde beş duyu organımızla algıladığımız yaşantılarımızda beynimizde parçalara ayrılır, işlenir, kodlanır ve ilerde kullanılmak üzere raflara kaldırılır. Ancak bazen bu süreç aynı midede olduğu gibi sekteye uğrar. Nasıl ki bazı besinler midemizde sanki taş olur da bizi nefessiz bırakır; işte bazı yaşantılarda sistemde sanki taş olur nefesimizi keser. Travma deriz bu yaşantılara. Bazen bu yaşantılar öyle hazmedilemez öyle kaldırılamaz ve öyle ağırdır ki bir türlü her şeyi geride bırakıp yolumuza devam edemeyiz. Bazen deriz ki;
ü Göğsüme bir öküz oturmuş gibi;
ü Sanki sırtımda taş var;
ü Kalbimde ince bir sızı hiç geçmeyen;
ü Yüreğim yanıyor hala o günkü gibi;
ü Sanki biri habire bir bıçak sokup çıkarıyor karnıma;
ü İçim dolup dolup boşalıyor;
ü Boğazımda koca bir düğüm var;
ü Ayaklarımın altında sürekli bir karıncalanma var;
ü Vajinamı kanatan bir his kurtulamadığım;
ü Dilim damağım kuruyor;
ü Kasıklarımda taş gibi;
ü Karnımda simsiyah;
ü Sanki biri durup durup ciğerimi yırtıyor;
ü Göğsüme saplanan bir hançer gibi;
ü Başımdan kaynar sular dökülüyor gibi;
ü Kolumda hiç geçmeyen bir uyuşma;
ü Ayaklarımda sanki demir sürüyorum ….

O yaşantıyı sürekli zihnimizde evir çevirir çıkar bir yol ararız. Bazen ozan olur önümüze gelene anlatırız. Bazen yok sayarız, unutmak için kendimizi oradan oraya savururuz. Ancak çoğu zaman yeni hazımsızlıklar yaratmaktan başka bir işe de yaramaz bu çabalarımız. Her şey yoluna girdi dediğimiz anda bazen bir koku, bir bakış, bir renk, bir söz, bir yer, bir tat, bir kişi, bir benzerlik yani bir an sadece yeter tetiklenip her şeyin yeni yaşanmış gibi gün yüzüne çıkmasına… Bazen de anlam veremediğimiz abartılı bir duygu olur zihnimizin karanlık dehlizlerinden dışarıya fışkıran ya da bir beden algısı ya da kendimize acımasızca yapıştırdığımız sıfatlar: değersizim, önemsizim, utanç vericiyim, hatalıyım, günahkarım, sevilmeyi hak etmiyorum, güvende değilim, kimseye güvenemem, kendimi koruyamam, yalnızım, çaresizim, güçsüzüm, beceriksizim, başarısızım... ve biz umutsuzca bahtsız bir kader gibi bu durumu yaşamaya devam ederiz.
Oysa o kadar güçlüdür ki yaşam içgüdümüz; bedenimizin, zihnimizin kendini onarma ve yenileme kapasitesi. Bazen sistemin ihtiyaç duyduğu tıkanmayı açacak basit bir pompa desteğidir. İşte EMDR terapisi ile yaptığımız tam olarak budur.

Hayat güzeldir ve her şeyi geride bırakıp yeni bir başlangıç yapmak için küçük bir destek yeterli olabilir.
Eğer geçmişte yaşadığınız bir olayı çok sık düşünüyor ve bazen yeni yaşanmış gibi rahatsızlık duyuyorsanız, bu olayla ilgili duygularınız canlılığını hala koruyorsa çözüm EMDR olabilir.
Eğer kendinizle ilgili çok sık tekrarladığınız değersizim, aptalım, sevilmiyorum, hak etmiyorum, suçluyum, acizim, güvende değilim, önemsizim, çaresizim gibi herkesin “Saçmalama hiç de öyle değilsin.” dediği bir inanca sahipseniz çözüm EMDR olabilir.
Eğer kedi, köpek, kapalı yer, asansör, uçak, ölüm, hastalık, sosyal ortam, hitap etme, iletişim kurmak gibi kontrol edemediğiniz korku ve kaygılarınız varsa çözüm EMDR olabilir.
Yıllardır bitmeyen bir depresyonla ya da panik atakla yaşamaya çalışıyor sürekli kullandığınız haplar sizi uyuşturmaktan başka bir işe yaramıyorsa belki de çözüm EMDR dır.
Yani EMDR, yolunuza hafiflemiş bir şekilde dünyadaki tüm güzellikleri yeniden görerek devam etmenizi sağlayacak olan mucizevî bir tekniktir.
EMDR Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:
EMDR bir tür hipnoz mudur?
Hayır, değildir.
EMDR kaç seans sürer?
Bazen birkaç seans tıkanıklığı açar ve işleme çok hızlı gerçekleşir. Bazen özellikle çoklu travmalar olduğunda ya da erken çocukluk dönemi travmaları çok daha uzun sürebilir.
EMDR dan sonra her şey daha kötü olur mu?
Hayır, EMDR de işlenen çalışılan olayla ilgili daha kötü olmaz. Ancak baskılanmış başka daha ağır bir travma ortaya çıkabilir. Bu durumda o travmayı da çalışmak gerekebilir.
EMDR ile ortadan kalkan bir rahatsızlık ilerde yeniden ortaya çıkar mı?
Hayır. Ancak yeni yaşantılara bağlı olarak elbette kişi yeni travmalar ve psikolojik sorunlar yaşayabilir. Ya da terapide çalışılmamış olan eski travmalar elbette tetiklenerek gün yüzüne çıkabilir.
EMDR ile hangi sorunlar çalışılmaktadır?
Aslında insanlar hangi durumlarda travma yaşayabilir diye sormak belki daha doğru olacaktır. Çünkü aşağıda sayılan tüm durumlar psikolojik rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Ancak getirmeye de bilir. Çünkü yukarıda özetlediğimiz üzere sistem kendini onarma ve yenileme konusunda mucizevî bir güce sahiptir. Ancak bazen işler yolunda gitmeyebilir ve hiç ummadığınız bir dönemde bu tıkanma ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu herkesin başına gelebilecek ve psikoterapi ile kolayca üstesinden gelinebilecek yaşamsal bir zorluktur. Yeter ki randevu alıp terapiye gelmeyi başaralım.
Hangi yaşam olayları psikolojik rahatsızlık yaratabilir?
ü Erken çocukluk dönemi travmaları; cinsel istismar, taciz, ensest, tecavüz, terk edilme, şiddet, kardeş doğumu, kardeş kaybı, anne baba kaybı, okul öğretmen değişimi… vb.
ü İzlenen film ya da haberler, korku hikayeleri, cin, şeytan,, hayalet vb hakkında anlatıla gelen hikayeler
ü Her tür fiziksel, sözel, duygusal şiddet yaşama ya da şahit olma
ü Mobing, iş stresi, iflas, işten kovulma…
ü Deprem, yangın, sel, çığ, toprak kayması gibi doğal afetler sonrasında gelişen travma sonrası stres bozuklukları
ü İnsan eliyle ortaya çıkan terör olaylarını yaşama, izleme, şahit olma, duyma …
ü Ayrılık, boşanma, aldatılma, terk edilme
ü Ölüm, ölüme şahit olma, yakın kaybı
ü Hastalık tanısı, ölümcül hasta yakını olmak
ü Sınav Kaygısı, Performans kaygısı
ü Panik atak
ü Her tür kaygı, OKB, takıntılar
ü Her tür korku, fobiler
ü Tıbbi tanı konulamayan her tür somatik ağrı, acı
ü …
Yani bir kez daha tekrarlarsak EMDR, yolunuza hafiflemiş bir şekilde dünyadaki tüm güzellikleri yeniden görerek devam etmenizi sağlayacak olan mucizevî bir tekniktir.
Psk. Zülal ERİK
26. 07. 2016 / İZMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapide Mucize Bir Yöntem: Emdr (Acı Anılardan Kurtulmak)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zülal ERİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zülal ERİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Zülal ERİK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi61 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zülal ERİK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terapide Mucize Bir Yöntem: Emdr (Acı Anılardan Kurtulmak)' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zeytin Ağacı ve Aile Dizilimi ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:24
Top