2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dürtü Kontrol Bozukluğu Olan Trikotillomani(Saç, Kıl Yolunması)
MAKALE #16878 © Yazan Uzm.Psk.M.Enes İMERT | Yayın Temmuz 2016 | 3,357 Okuyucu
Trikotillomani yunanca kökten meydana gelmekte ve triko saç, kıl tillo çekme mani ve aşırı istek anlamı taşımaktadır. Hastalığın sebebinin kesin olarak bilenmesiyle beraber dürtü denetimini zayıflatan bir veya birden fazla olay meydana gelmiş olabilir. Hastalık genellikle çocukluk ve ergenlik yaşlarında başladığı görülmektedir. Bu hastalıkta stres faktörü önemli rol oynamaktadır, fakat hiçbir stres unsuru olmadan da hastalık başlayabilir. Söz konusu birey ailevi olaylardan da meydana gelebilir, kızını nasıl evlendireceğini düşünüp de saç, kıl koparma eylemine girişebilir. Yapılan araştırmalara göre cinsiyet, eğitim, sosyokültürel, yaş yapı gözetmeksizin her grupta bu hastalığa yakalandığı görülmüştür. Bu hastalıktan muzdarip olan bireylerde yer ve zaman fark etmeden saç ve kıllarını çektiği gözlemlenmiştir. Yakınlarının da kıllarını çekme eylemi de gösterebilmektedirler. Bu bireylerin bazıları farkında olmadan kopardıklarını ifade etmekte, bazıları ise farkında olduğu halde koparabilmektedirler. Saç ve kıllarını koparıp atan bireylerin haricinde kopardıkları kılları ağzında çiğneyebilmekte hatta onları yutabilmektedir. Bu şekilde hastaneye şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma gibi şikâyetlerle başvurdukları da görülmektedir.

Saç yolma davranışları devam ettikçe hastaların fiziksel görünümlerinde de değişiklikler meydana geliyor. Saçlarını yolan kişi peruk takma, gözlük kullanma, kaşlarına kalem çekme gibi davranışlar sergilemektedir. Kıl ve saç çekme ataklarından sonra pişmanlık, öfke, hayal kırıklığı gibi duygular yaşamakta bu da bireyin özgüvenini azaltmakta, yalnızlık duygusunu tetiklemekte, günlük yapacağı aktivelerden zevk almama, sosyal ilişkilerinde bozulmalara kadar gitmektedir. Bu tür özellik gösteren hasta depresyona da yatkın olabileceği göz ardı edilmemelidir. Saç ve kıl koparan bireyler yaptıkları davranıştan dolayı toplum içinde de suçluk duymaktadır.’’Acaba kaşımı makjayla kapattım anladılar mı? ’’Başım açılır da kopardığım saçlarım görünür ve rezil olursam?’’ gibi olumsuzlaşan otomatik düşünceler hâkim olmaktadır. Bu düşünceler ve stres faktörleri hastalığın devam etmesindeki kısır döngüyü tetiklemekte ve hastalığın pençesinde hayat sürmektedirler.

Trikotillomani hastalığına yakalanan bireylerin acı duymadıkları da danışanlarımızdan edindiğimiz bilgiler arasındadır. Normalleşen eylemleri koparma sırasında sıradan gerçekleşiyor ve koparmaya acı duymadan devam etmektedirler.

Tedavi şekli olarak farmakolojik(Antidepresanlar) destek hastalığın tedavisi için önemli etkileri vardır. Tedavi için ilaç ve psikoterapi birlikte uygulandığında başarı oran artmaktadır. Bilişsel ve Davranışçı Terapi modeline göre tedavi edilen hastaların çarpık ve yanlış otomatikleşen düşünceleri üzerinden terapi modeli uygulanıyor. Alışkanlıkları tersine çevirerek kişinin kendisini takip etmesi açısından çizelgeler oluşturulması, koparma eylemini azalttığı günlerde ödüllendirmesi gibi tekniklerle eski alışkanlıklarının sönmesi amaçlanmıştır. Söz konusu saç, kıl çekme davranışı yerine başka bir eylemin konulması saç, kıl çekme eylemine devinimsel olarak benzemektedir. Örneğin; Yüzük, bilezik ya da kolyeyle oynamak, stres topuyla oynamak gibi fakat bir nesne olması şart değildir. Bu ellerini cebine koymak, yumruk yapıp, sıkmak gibi eylemler de olabilir. Bu eylemleri belirli bir süre yapılması istenir ki bu koparma eylemindeki güçlü isteğin o an hafiflemesi amacı arasındadır. Bir diğer tedavi yöntemi de gevşeme egzersizleriyle beraber hastanın rahatlamasını sağlamaktır. Yapılan bu egzersiz sayesinde hasta kendini daha da zihinde hissedecektir.

Bütün bunlar tedavi şeklini oluşturmakta ve uzman kişilerce yardım alınmasında fayda vardır.

Psikolog M.Enes İMERT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dürtü Kontrol Bozukluğu Olan Trikotillomani(Saç, Kıl Yolunması)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.M.Enes İMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.M.Enes İMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.Enes İMERT Fotoğraf
Uzm.Psk.M.Enes İMERT
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.M.Enes İMERT'in Yazıları
► Dürtü Kontrol Bozukluğu Psk.Ferit KARADAŞ
► Dürtü Kontrol Bozuklukları Psk.Kamil ERTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dürtü Kontrol Bozukluğu Olan Trikotillomani(Saç, Kıl Yolunması)' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tükenmişlik Sendromu Ocak 2019
► Yeme Bozuklukları Ocak 2019
► Depresyon Nedir? Ocak 2019
► Ebeveyn Tutumları Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:35
Top