2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkinizi Maça Çevirmeyin
MAKALE #16767 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Haziran 2016 | 3,212 Okuyucu
Evlilikte çiftlerin ilişkilerini bir spor müsabakasına çevirmeleri, yani skor tutmaları samimiyete zarar veren bir etkendir.

- Kocam bana şunu yaptı. O zaman ben de şunu yapmayacağım.
- Karım şunu yapmama izin vermedi. Ben de onun şunu yapmasına izin vermeyeceğim.
- Geçen bayram beni ailemin yanına götürmedi. Ben de bu bayram kocamın ailesinin yanına gitmeyeceğim.

Ne zaman skor levhasına baksanız, evliliğinizin bir parçasını söküp atarsınız. Doğrusu farklı takımlarda değil, aynı takımda olmanızdır. Unutmayın ki biriniz galip çıkar, diğeriniz kaybederse kaybeden hep ilişki olacaktır!

Aynı takımın oyuncuları bile didişirler. Mükemmel evlilik yoktur. İşler kötüye gidebilir, hayatınızda inişler ve çıkışlar olabilir. Ancak amacınız üst düzey bir samimiyet kurmak, birbirinize olabildiğince yakın olmaksa bu sorunların üstesinden gelebilir ve yolunuzda ilerlemeye devam edebilirsiniz.Eğer bu düşünce şeklinden vazgeçip ilişkinizin rekabet olduğu evlilik yaparsanız, çok geçmeden tek başınıza kalırsınız ve evliliğiniz evlilik olmaktan çıkar.

Mükemmel evlilik olmadığı gibi, kimse mükemmel de değildir. İki insanın zevklerinin tamamen uyuşması söz konusu olamaz. Evlilikte zıtlaşma kaçınılmazdır. Hiçbir anlaşmazlık yaşamamanız doğal değildir. Ne de olsa siz de, partneriniz de klon değilsiniz,duygularınız var.

Bu zıtlaşmaya karşı hoşgörünüz her şeyden önce evliliğe olan bağlılığına bağlıdır. Eğer bir evliliğe "yürümezse boşanırım" diye yaklaşırsanız, evliliğiniz başarısız olmaya mahkumdur.

İletişim Bozukluğu İlişkiyi Yaralar

Çift terapisine gelen danışmanlarımın, büyük çoğunluğunun yakındığı konu ‘’hocam biz sorunlarımızı konuşamıyoruz.’’dur. Hemen hemen hepsi sık sık tartıştıklarını ama tartışmalarının nedenini bilmediklerini, aralarındaki gerçek sorunun da ne olduğunu bir türlü bulamadıklarını belirtir. Çatışmaya neden olan sorunun gerçek niteliğini bilmeyen ancak tartışma ve çekişmelerini sürdüren çiftler için bu durum, mutsuz ve sorunlu bir evliliğe yol açar. Çünkü gerçek sorun bilinmedikçe çözümü bulmakta olanaksızdır. Ve bu da umutsuzluğu beraberinde getirir. Çiftlerin ilişkiye dair yatırımları azalır. Bu nokta da evlilik terapisi önemli bir seçenek halini alır.

Evlilik, özel bir iletişim sistemidir. İşte burada eşlerin gerçek sorunu bulamayışlarının nedeni iletişim bozukluğudur.

Başarılı ve mutlu karı koca ilişkilerinin temelinde gözlem, söylem ve eylem birliği yatar. Sorunlu ve mutsuz evlilik ilişkilerinde ise, eşlerin gözlemleyip algıladıkları başka, bunu dile getirme biçimleri başka, hele eyleme koyma, davranışa dönüştürme, gerçekleştirme şekilleri bambaşkadır. Kadın danışanlarımdan bir tanesi bu durumu, "Seni seviyorum lafı kocamın dilinden düşmez ama seks dahil, kadınca ihtiyaçlarımın hiçbiriyle ilgilenmez.’’ biçiminde dile getirmişti. Eşler her şeyden önce birbirlerini yeterince dinlemeli, anlamalı, sonra bunu dile getirmeli, ardından davranış olarak ortaya koymalıdırlar.

İletişim bozukluğu yaşanan ilişkilerde, işine geldiği gibi anlama olayı genel bir insan davranışıdır. Gerçekten söyleneni değil de, duymak istediklerini dinleme ve bunları işine geldiği biçimde yorumlama eğilimi vardır. Beklentilerimiz, ihtiyaçlarımız bizi böyle yapar. Bu aşamada eşler ilişki içinde o kadar yara almıştır ki, partnerinin ihtiyacını karşılamak bir yana hissettikleri acıyı karşı tarafı acıtarak, zıtlaşarak telafi etmeye çalışır. Artık ortada bir ilişkiden ziyade bir savaş vardır. Savaş anında düşünülen tek şey vardır ki. O da karşı tarafı alt etmektir. Her yaşanan savaşın kazananı yoktur ama kaybedeni bellidir, İLİŞKİ.

Zıtlaşma Yerine Ortak Amaca Yönelme

Yukarıda değindiğim iletişim bozukluğu, evlilik sorununun çözümlenmesinden çok, eşlerin birbirlerine karşıt davranmalarına yol açmaktadır.

- ‘’Ben bir şeye ak desem, kocam inadına kara der. Eşimle ben birbirimizi tetikte bekler gibiyiz... Birbirimize sanki düşmanız da, birbirimizin açığını yakaladığımız an saldırıyoruz.’’

- ‘’Son yıllarda eşimle ben birbirimizin eksiğini, kusurlarını ortaya çıkaran iki insan olduk.’’

ifadelerinde de gördüğümüz gibi, eşler yan yana olup ‘’biz-benliği’’oluşturacaklarına, karşı karşıya bir vaziyet almışlar ve birbirlerini mutlu etmemek için ne gerekirse yapıyor gibiler.

Oysa evlilikte sorunlar ne olursa olsun, ortak amaca ulaşma çabası eşleri mutlu kılar. Bu ortak amaç da her şeyden önce evliliğin doyumlu bir beraberlik olmasıdır. Bana öyle geliyor. ki, eşler arasında karşılıklı saygı ve sevgiyle beslenen, birbirlerinin varlık gösterimini önemsemeye dayalı bir iletişim kurulabilseydi, ortak amaca yönelmede eşler sorun yaratacak kadar zıtlaşmazlardı.

Daha önce belirttiğim gibi, eşlerden birinin tutum ve davranış değiştirmesi, karşısındakini olumlu ya da olumsuz etkiler. Yani evliliği bir sistem olarak kabul edersek, sistemin parçalarının herhangi birindeki değişim, sistemin tamamını etkiler. Olumlu etkilemeyi bilen eşler, bu çatışmalı ve kavgalı ilişkinin gereksizliğini kavradıkları zaman, sağlıklı ve sorun çözümleyici davranışlarda bulunabilirler. Bazen de bulunamazlar veya bulunmak istemezler, böylelikle yeni bir gündem ortaya çıkar. Bu gündem genelde bir sonuçtur ve her sonucunda bir sebebi vardır. Sebeplere yönelik bir şeyler geliştirmeden direk sonuca odaklanmakta çok kolaydır. Gelecekte keşke dememek için ilişkinize son bir şans vererek uzman yardımı alabilirsiniz.

Evliliğinizi En Üst Sıraya Koymak

Evlilikte çocuklar da yetmiyorsa; bu bağlılık denen şey neyin nesidir? Evlilik taraflar açısından farklı unsurlar ve amaçlar içerse de, bağlılığın temel felsefesi ortaktır. Bağlılık, gerektiğinde evliliği bireyin üzerinde tutma istekliliğidir.

Her evlilik şu ya da bu, bir sınavdan geçer. Partnerlerden biri hastalanabilir. Parasal sorunlar çıkabilir. Ebeveynler çocukları ve eşleri üzerinde baskı kurabilir. Çocukların ve işin getirdiği günlük stres bile tartışmalara neden olur. Bazı talihsiz insanlar da bunların hepsiyle burun buruna gelirler

Bazı baskıların tek başına değil de çift olarak üstesinden gelmek daha kolaydır. Eğer sel ve deprem gibi bir doğa afeti baş gösterirse , bu afetle tek kişi mücadele etmektense iki kişi mücadele etmenin yeğ olduğu açıktır. Tüm birikiminizi kaybetmiş olsanız da, en azından yanınızda anılarınızı paylaşabileceğiniz biri kalır.

Evliliğinizi hayata karşı birlikte mücadele ettiğinizi gerçekten hissedebileceğiniz bir evliliğe dönüştürmeye gayret edin. Size söz veriyorum pişman olmayacaksınız. Eğer bunun için sarf ettiğiniz gayretler bir işe yaramıyorsa, ilişkinizin geleceğine yönelik alacağınız kararlara ileri de keşke dememek için , bu gayreti bu kez bir profesyonel rehberliğinde deneyimleyebilirsiniz. Evlilik terapisti rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir uzmanlık alanıdır. Uzun yıldır emek verdiğiniz evliliğiniz son bir şansı her zaman hak eder. Değerlendirmeniz dileklerimle.

Sevgiyle Kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkinizi Maça Çevirmeyin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İlişkinizi Maça Çevirmeyin' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:47
Top