2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplumsal Cinsiyet ve Yakın İlişkiler
MAKALE #16675 © Yazan Uzm.Psk.Vedat DEMİRAL | Yayın Mayıs 2016 | 5,312 Okuyucu
Sosyal (toplumsal) cinsiyet ve yakın ilişkiler

Feminen- Maskülen- Androjen’in tanımı nedir?

Toplumsal yaşamda kadınlara atfedilen özelliklere feminen, erkeklere ait özelliklere maskülen yapı denir. Hem feminen hem maskülen özellikleri kişiliklerinde bütünleştirmiş kişiler Androjen ismini alır ve birçok bakımdan (başarı, iletişim, psikoloji, sağlık...) androjenliğin olumlu sonuçlarla ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Feminen - Maskülen Biyolojik Cinsiyet Kavramı

Feminenlik ve maskülenlik biyolojik cinsiyetten farklı kavramlardır. Yani bir kadın maskülen bir kişilik özelliklerine sahip olabilir ya da bir erkek feminen bir kişilik özelliklerine sahip olabilir. Bu durumda yakın ilişkilerimizi etkileyen biyolojik cinsiyet değil, sosyal cinsiyettir. Genellikle feminen kişiler kendini açma, duygularla başa çıkma gibi ilişki geliştirici alanlarda yeterli hissederken, maskülen bireyler birşeyleri başlatma, planlama, sorun çözme konularında kendilerini daha yeterli hissetmektedirler. Bir kadın taksicilik yaparken aynı anda iyi bir anne, mutfakta başarılı biri olabilir. Bir erkek itfaiye görevlisiyken evinde bebeğini sallayan, duygusal biri olabilir. Kendini hem feminen hem maskülen yönden güçlü değerlendiren bireyler “kendine saygı”, toplumsal uyum ve psikolojik sağlık bakımından kendini sadece feminen veya maskülen olarak değerlendiren bireylere göre daha yüksek puanlar almışlardır. Burada etkili olduğunu düşündüğüm nokta Androjen bireylerin daha çeşitli perspektiflere sahip olabilmeleridir.

Toplumsal Cinsiyetin ilişkiler üzerindeki etkisi

Araştırmalara göre duygusal ilişkilerde en fazla mutluluk partnerlerin ya da kişilerin androjen yapıda olmasında veya kendini öyle algılamasında bulunmuştur. Empati yeteneğine androjen bireylerin daha yatkın olmasından dolayı ikili ilişkilerde taraflar birbirlerini daha iyi anlamakta, iletişimleri kuvvetlenmekte ve kendilerine olan saygılarını karşı kişilere yöneltebilmektedir.

O halde nasıl bir mekanizma var?

Evrim sürecinin başında feminen kadın ve maskülen erkek kombinasyonu yaşamsal olarak değerliydi. En sağlıklı çocuklar doğacak ve en iyi biçimde bakılacaktı ancak evrim ilerledi ve kadınlardan sadece güzellik, erkeklerden de sadece güç beklenmesi bu çağa uymuyor. Dolayısıyla geleneksel model olan feminen ve maskülen sınırlarının keskin olması mutsuzluk getiriyor. Günümüzde beklenen daha çok androjenliktir ancak geçmiş öğrenmelerimiz, gözlemlerimiz, cinsiyet modelleri, aile ve toplumun bizlere verdiği komutlar (Erkek ol- Kadın ol) androjen yapının ortaya konmasını güçleştirmektedir. Varolan anlam karmaşası (yemek yapmak kadın işidir) içimizdeki insanlığın çift yönünü baskılamaktadır. Unutmayın ki toplumsal cinsiyet davranışlarınıza göre biyolojik cinsiyetiniz değişmemektedir. Bir erkek yemek yaptığında fizyolojik olarak kadına dönüşmemektedir, bir kadın askerlik mesleğini yaptığında biyolojik olarak erkeğe dönüşmemektedir; sadece toplum böyle anlam yüklediği için baskı oluşmaktadır.

İlişkilerinizde destekçi olabilmek için androjen yapı her iki birey için de gerekli olabilir. Bunu daha çok Transaksiyonel Analiz yönteminde kullanılan Ebeveyn-Yetişkin-Çocuk ego durumlarının "Bütünleşmiş Yetişkin" olarak kullanılmasına benzetiyorum. Kısaca şöyle: Uygun yerde uygun tepkiler. Yani kimi zaman bir Ebeveyn ve Çocuktan gelen uyarıcıları Yetişkin bölümüyle değerlendirip uygun tepkiler vermek.
Her insanın belirli sosyal zorlanmaları olabilir ancak Yakın İlişkilerde oluşturulan bir ceviz kabuğu vardır. O ceviz kabuğu içinde herkesin rolleri bellidir ve psikolojik zorlanmalar, toplumsal baskılar, kompleksler, sendromlar dışarıda bırakılır. Androjen insanların bu kabuğu oluşturmaları daha kolaydır.

Psk. Vedat DEMİRAL

Kaynakça: Taylor ve Ark., Sosyal Psikoloji, Çev: Dönmez, A. 2007, Ankara
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Toplumsal Cinsiyet ve Yakın İlişkiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat DEMİRAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat DEMİRAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat DEMİRAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat DEMİRAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat DEMİRAL'ın Yazıları
► Yakın İlişkiler ve Bağlanma Psk.Serap BİLGEN
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Aydın Deniz YÜCE
► Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Psk.Kadriye DOĞAN
► Toplumsal Cinsiyet Rolleri Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
► Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Erkeklik Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplumsal Cinsiyet ve Yakın İlişkiler' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kendi Canavarını Yaratmak Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:08
Top