2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplumsal Destek Yöntemleri ve Arkadaş ve İlişki Ortaklarıyla İlişkiler İçin Öneriler
MAKALE #16565 © Yazan Uzm.Psk.Ayşegül COŞKUN | Yayın Nisan 2016 | 2,733 Okuyucu
TOPLUMSAL DESTEK YÖNTEMLERİ VE ARKADAŞ VE İLİŞKİ ORTAKLARIYLA İLİŞKİLER İÇİN ÖNERİLER

Toplumsal Destek Gereklidir.

Hiç kimse tek başına yapamaz. Herkesin desteğe ve yardıma gereksinim duyduğu zamanlar olur.
arkadaşlarınızı ve ilişki ortaklarınızı büyük oranlarda olduğu kadar küçük sorunlarda da desteklemeye hazır olun ve size aynısını yapmalarını bekleyin.
Açık Bir İletişim Kurun.

İstek destek arayıcısı, ister destek sağlayıcısı olun ne istediğinizi ya da neye gereksinimizin olduğunu ya da ne sağlayabileceğinizi bulmaya çalışın. Sonra bunları diğerlerine aktarmada açık sözlü olun.
Bir başkasının sizin aklınızdan geçenleri okumasını beklemeyin ve onun aklından geçenleri okumaya çalışmayın. Bir sorunuz ya da kaygınız varsa her zaman sorun. Durumu gözden geçirin.
İnsanlar Birbirlerinden Farklıdırlar.

İnsanların farklı yardım etme biçimleri vardır: Bazıları ciddidir, bazıları mizaha başvurur, bazıları hemen sorunun özüne atlar, bazıları ise bir süre geride durmayı seçer. Aldığınız bütün yardımların değerini bilin.
Bazı insanlar duygusal olarak, bazıları sorun çözmeye yardım ederek ve diğerleri de yararlı davranışlarla destek sağlarlar.
Koruyucu Sağlık Önlemleri.

İşler yolunda giderken hem destek aramaya hem de sağlamaya devam ettiğinizi güvenceye alın.
Tıpkı hastalıktan korunmak ya da hiç değilse onu daha az zararlı hale getirmek için fiziksel olarak kendinize dikkat ettiğiniz gibi aynı zamanda bazı sorunları önleyebilmek ve diğer yaşan gerginliklerinin ve bunalımların şiddetini azaltabilmek için ilişkinize de dikkat etmek zorunda olduğunuzun farkında olun.
Takım Çalışması.

Zor zamanları sizi ve ilişki ortağınızı bir araya getirmek için kullanın. Sorunlarla bir takım gibi uğraşın. Böylece, ortak bir sorunla başa çıkabilmek için kaynakları birleştirebilirsiniz.
Takım çalışmasının iletişimi, yöntem belirlemeyi ve herkese en iyi yaptığı işi yaptırmayı içerdiğini unutmayınız. Bu yaklaşımı sorunlarla başa çıkmada kullanınız.
Başkalarından Destek İsteyin.

Çoğu büyük sorunla başa çıkmada hiç kimse tek başına gerekli tüm desteği sağlayamaz. Arkadaşınız ya da ilişki ortağınız temel destek kaynağınız olabilir fakat bu onun tek kaynağınız olacağı anlamına gelmez.
Unutmayın ki, başkalarının size destek vermelerine izin verirseniz aynı zamanda onlara güveninizi armağan etmiş olursunuz. Yani siz isteyerek aynı zamanda bir şeyler de verdiğinizin farkında olun.

ETKİLİ İLETİŞİM KLAVUZU

Romantik bir ilişkide etkili iletişim için aşağıdaki yolların izlenmesi önerilmektedir:

Eşinize ona yönelik duygularınız konusunda güvence verin.
Duygularınız hakkında açık olun.
Olumlu ve güler yüzlü olun.
Eşinize önem verin; ilişkinizi önemseyin.
''Sen'' ya da ''Ben'' gibi, bireysel sözcükler yerine ''Biz'' gibi, ilişkisel sözcüklerle düşünün.
Açılmayla özel yaşamı dengeleyin.
Sır saklamamayı bir ilke haline getirin.
Sözsüz iletişiminizde olumlu olun (Örneğin, kötü bakmayın ya da gözlerinizi döndürmeyin).
Eğer daha fazla yakınlık istiyorsanız göz temasını arttırın.
Kendinizi eşinizin yerine koyun.
İyi bir dinleyici olun.
Eşinizin sözünü yalnızca aynı fikirde olduğunuzu belirtmek için kesin.

AYRILIK UYARI İŞARETLERİ

Belirli bir çiftin bir arada kalacağını ya da ayrılacağını kesin olarak kestirmenin mümkün olmamasına karşın, araştırmalar, ayrılma için belirli risklerin bulunduğunu göstermektedir. Bazı riskler şunlardır:

Aşırı kıskançlık
Aldatma ya da başka türlü kıskançlık
Sevgi eksikliği
Kötü eşleşmiş partnerler
Dırdır; kontrol etmeye çalışma
Partneri görmezden gelme
Savunmacılık
İletişime girememe
Eleştiricilik
Cinsel uyumsuzluk
Engelleyicilik, güçlük çıkarma ya da kaçınmacılık
Olumlulara görece çok fazla olumsuzluk bulunması
Çok fazla olumsuz, çok az olumlu duygu
Partnere karşı saygılı olmama

KAYNAK: Yakın İlişkiler Psikolojisi, Susan S. Hendrick
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Toplumsal Destek Yöntemleri ve Arkadaş ve İlişki Ortaklarıyla İlişkiler İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayşegül COŞKUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayşegül COŞKUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşegül COŞKUN'un Makaleleri
► Mutlu Bir İlişki İçin Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplumsal Destek Yöntemleri ve Arkadaş ve İlişki Ortaklarıyla İlişkiler İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaygı Bozukluğu Nisan 2016
► Sınav Başarısı Nisan 2016
► Anaokuluna Başlarken Aralık 2015
► Şiddet,televizyon,internet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top