2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reflü Nedir ? Olası Reflü Şikayetinde Beslenme
MAKALE #16502 © Yazan Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ | Yayın Nisan 2016 | 7,567 Okuyucu
Reflü Nedir ?
Bir çok mide yani gastrointestinal sistem rahatsızlıklarından biri olan reflü midede bulunan asit,pankreas sıvısı ve safrayı da içeren midedeki karışımın yemek borusuna geri gelerek ,bir süre temas etmesiyle
yemek borusunun bu asitli salgıya maruz kaldığı için kendini koruma özelliğinin yok olmasıdır.
Şu anda bilinen, erişkinlerin yaklaşık %20sinde reflü rahatsızlığı görülebilmektedir.
Anatomik olarak mide borusunun alt ucunda midedeki bu asidik içeriğin geçişini engelleyen bir kapak mekanizması bulunmaktadır. Reflü problemi olan hastalarda görülen bir bozukluk bu kapağın yani bu mekanizmada olan gevşekliktir. Mide fıtığının bu durumu tetiklemesi, midede boşalmada bozukluk, yemek borusunda bozulmuş boşalma hareketi de reflü gelişimine sebep olabilmektedir.
Halk arasında görülen belirtiler:
Midede ekşime,yanma
Midede kaynama hissi
Ağıza acı su gelmesi
Göğüs arkasında yanma hissi (İman tahtası arkasında)

Bu belirtiler belki hastalarda reflü gelişmiş olabileceğine dair bir fikir uyandırsa bile hastaların çoğunluğu hekimlere nefes darlığı,kronik öksürük,astıma benzeyen şikayetler, ağız kokusu, ses kısıklığı ve hatta diş çürümesi şikayeti ile giderler , çoğu zaman da uygulanan yanlış teşhis ve tedavilerle reflüye çare bulunamadığı gibi tedaviler faydasız kalır.

Çocuklarda gelişen reflü , onlarda büyüme-gelişme geriliğine , yetişkinlerde akciğere sıvı kaçmasına bağlı zatürre,larenjit,farenjit gibi solunum yolu hastalıklarına , emilim bozukluğu ve bu kaçaktan kaynaklanan kansızlıklara, en kötüsü de yemek borusu (özefagus) kanserine sebep olabilmektedir.
İlk tedavi belirtileri gidermek üzere yapılmaktadır.

Peki beslenme ile bizler ne yapabiliriz ?
İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki kilo kaybı ile ideal kiloya ulaşmak reflünün tedavisinde başarılı olunmasını sağlamaktadır.
Mide/sindirim sistemi rahatsızlıklarının neredeyse hepsinde tedavide ana madde ‘’az az sık sık ‘’ beslenmektir. Az beslenme için de tıka basa doymamak sofradan hafif bir doygunluğa ulaştıktan sonra kalkmaktır.
Sigara tüketiminin mutlaka azaltılması hatta bırakılması da bir diğer önemli maddedir.
Mercimek,kurufasülye,nohut,barbunya,börülce,yeşil mercimek,Meksika fasülyesi gibi bakliyatlar midede ve bağırsakta gaz oluşumunu tetiklediği için sindirim sisteminde reflü başlayabilir.
Fazla yağlı yemekler, kızartmalar , aşırı sıcak ,aşırı soğuk içecekler,fazla ekşi,fazla acı ve tuzlu gıdalar uyarıcı oldukları için semptomları arttırabilmektedir.
Fazla yağlı gıdalar gibi margarin de şikayetleri tetiklemektedir.
Çay ve kahve tüketimi mümkünse minimumda tutulmalıdır. Çünkü kahvenin içeriğinde bulunan kafein, çayın içeriğinde bulunan tein maddeleri reflü semptomlarını tetiklemektedir.
Alkol de aynı şekilde sigara gibi mümkün olduğu kadar kullanılmamalıdır.
Mide asiditesini arttırabilecek çikolata,gazlı içecekleri tüketmemek gerekir.
Meyvelerden de limon,portakal,greyfurt gibi narenciye grubu daha seyrek tüketilmelidir. Gazlı olmasa bile taze sıkılmış veya içeriğine sitrik asit eklenmiş meyve suları tüketiminden de kaçınılmalıdır.
Beslenmede özellikle domates,çiğ sebzeler,çiğ soğan, çiğ sarımsak reflü şikayetlerinin en belirgin olduğu dönemde kullanılmamalıdır.Semptomlar azaldıktan sonra ufak ufak beslenme programına ilave edilebilir.
Bitki çayı tüketilmek isteniyorsa ıhlamur,papatya,melisa gibi sakinleştirici, uyarıcı herhangi bir etkisi olmayan çaylar tüketilebilir. Fazla ekşi olan ya da termojenik etkiyi arttırıp hararet yapabilecek baharatlı çaylar tüketimemelidir.
Genel olarak beslenme uzmanı olarak dikkat ettiğimiz , vermek istediğimiz gıdalar özefagus kasının zorlanmadan işlevini yerine getirmesine engel olmayacak,mide asiditesini arttırmayacak yani sindirimi kolay gerçekleşecek olan gıdalardır.
Reflüyü tetiklemeyecek gıdalar için birkaç örnek vermek gerekirse;
Elma,muz, haşlanmış veya fırınlanmış patates, haşlanmış brokoli ve lahana,taze fasülye,az yağlı hatta yağsız kıyma,tavuk göğüs eti, balık, beyaz peynir, yulaf, beyaz pirinç ve esmer pirinç,yumurta ve soya peynirini önerebiliriz.
Yenilen gıdalar dışında, bazı davranışları değiştirmekte yarar vardır.
Örneğin; her gıda alımından sonra 45 dakika uyunmamalıdır, uzanılmamalıdır. Dik pozisyonda oturulmalıdır.
Akşam yemeği tüketildikten sonra uyumak için en az 3 saat beklenmelidir. Yine reflü şikayeti olan bir kişide sıvı gıda alımı da yatmadan en geç 3 saat önce kesilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Reflü Nedir ? Olası Reflü Şikayetinde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ Fotoğraf
Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ'nün Makaleleri
► Reflü ve Gastritte Beslenme Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Kilo Almanızın Olası Sebepleri Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Yetersiz Beslenme Nedir? Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Hipertansiyon Nedir ? Beslenme Tedavisi Nasıl Olur ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Reflü Nedir ? Olası Reflü Şikayetinde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:44
Top