2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütünü Artırmak İçin Öneriler
MAKALE #16431 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Mart 2016 | 2,744 Okuyucu
ANNE SÜTÜ VE BESLENE

Anne sütü şüphesis bebek beslenmesinde tam olarak yeri doldurulamayan tek besindir. Anne sütünün yeri çok özeldir. Anne sütü olabildiğince iyi değerlendirilmeli ve bebeğe verilmelidir. Peki anne sütünü artırmak için neler yapılabilir.

1- Günde 3 litre su için: Anne sütünün % 90'ı sudur. Yeterli miktarda su ve sıvı besinler süt salgılanması için temel unsurdur. Her emzirme sonrası sıvı almaya özellikle bir miktar su içmeye özen gösteriniz. Su ihtiyacınızın bir kısmını taze meyve suyu, ayran, az şekerli komposto ve maden sularındanda karşılayabilirsiniz.
2- Bebeğinizle vakit gecirin: Özellikle doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin hiç ayrılmadan birlikte olmaları ve ilerleyen zamanda anne bebekle teması süt yapımını uyaran ve süt verimini artıran en önemli etkendir.
3- Bebeğiniz her ağladıkça emzirin: Bebeğin sık aralıklarla emmesi süt yapımını uyaran en önemli etmendir. Anne sütü aldığı dönemde bebeğiniz istedikçe ( ağladıkça ) emzirin.

4- Bebeginizi emzirmede ısrarcı olun: Bebeğiniz sizi emerken çabuk yoruluyor, hatta uykuya dalıyor olabilir. Bu karnının doyduğu anlamına gelmez.Uykuya dalsa bile yanağını hafifçe okşadığınız zaman uykusunun içinde bile olsa emmeye devam edecektir. Unutmayın bebeğiniz emdikçe sütünüz artacaktır. Bebek emmeyi keserse ,memeler kısa bir süre sonra süt üretmeyi durdurur.
Sezaryen doğum sonrası süt gelişi biraz sıkıntı yaratabilir. Ama annenin emzirmeye istekli olması süt oluşumu için önemlidir. Çok mecburi durum olmadıkça mamaya başlamayın.
5- Günde 3 bardak süt- yogurt tüketin: Süt – yoğurt süt üretimini artırır. Ayrıca anenenin kemik ve dişerinin korunmasında çok faydalıdır. Emzirme döneminde yeterli süt- yoğurt tüketilmediği zaman diş kayıpları ve kemik erimesi oluşabilir.

6- Her Öğünde sebze ve salata tüketin: Sebze salata içerdiği vitaminler sayesinde sizi ve bebeğinizi hastalıklardan korur ve süt miktarını artırmaya yardımcı olur.
7- Günde en az 3 porsiyon meyve tüketin: Meyvelerde içerdiği vitaminler yönündne çok faydalıdır. Meyvelrinizde çeşitliliği sağlayın. Hergün farklı farklı renkteki meyveleri tüketin.
8-Hergün düzenli olarak yumurta, peynir ve et,tavuk balık tüketin : Kaliteli süt salgılanması için mutlaka protein içeren yiyecekler tüketilmelidir.Ayrıca yumurta ve et ürünler emzirme döneminde gelişebilecek kansızlık probleminide önler.

9- Sık sık az az beslenin: Hem bebeğinizin sütünü artırmak hemde hamilelik döneminde alınan kiloları farketmeden vermek için sık sık az az beslenin. Sık sık beslenmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de gün içinde daha dinamik ve enerjik olmanıza ve dolayısıyla kilo vermenize yardımcı olur.

10- Kendi kendinize diyet yapmayın: Hamilelik döneminde aşırı kilo aldıysanız doğumdan hemen sonra kilo vermek için acele etmeyin. Bebeğinizi düzenli emzirdiğiniz süre içerisinde zaten yavaş yavaş kendiliğinizden zayıflayacaksınız. Günlük süt salgılamak için ortalama 500 kkal harcamanıza yardımcı olur.500 kkal 1 saat yürüyşle harcanabilecek kalori miktarıdır. Mutlaka diyetsiyenden destek almanızda fayda olacakdır. Diyetisyen kontrolünde hem bebğinizin sütü azalmayacak hemde daha bilinçli ve sağlıklı zayıflarsınız.




11- Beslenmenizden karbonhidratları çıkarmayın: Emzirme döneminde karbonhidrat ( ekmek, meyve) tüketimini azaltmayın. Karbonhidratlar günlük enerji ve posa ihtiycımızı karşılamktadır. Basit karbonhidratlar ( şeker, tatlı vss) çabuk açıktırdığı için tüketmemeye çalışın. Tam buğday ekmeği, bulgur, prinç ve makarna ölçülü olarak her öğünde tüketiniz.

12- Tatlı tercihinizi sütlü tatlıdan kullanın: Sütlü tatlılar ( sütlaç, dondurma) hamur tatlılarına göre kalori ve yağ içeriği daha düşüktür. Ayrıca sütlü tatlılar sütle yapıldığı için daha besleyicidir. Süt oluşumu için çok fazla şekerli gıda ve tatlı tüketmeye gerek yoktur. Bu size kilo katmanın dışında başka bir şey yapmaz.

13-Hergün dışarı çıkın ve yürüyüş yapın: Doğumdan sonra evde kapalı kalamak hem kilo almanıza hemde depresyona neden olabilir. Bu nedenle günde en az 30 dakika dışarı çıkın. Dışarı çıkmak hem kilo vermenize yardımcı olur, hem depresyonu önler hemde güneşlenmek sayesinde kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı olur.

14- Düzneli uyumaya çalışın kendinizi aşırı yormayın:Yorgunluk süt oluşumunu olumsuz etkileyen bir durumdur. Süt veren bir anne dinlenmeye özen göstermelidir.

15-Emzirme sürecinde alkol, sigara ve kafeinli- gazlı içecekler tüketilmemelidir. Bunlar süt oluşumunu olumsuz etkiler.

16- Gece mutlaka emzirin: Bebeğinizi gece emzirirseniz sütünüz çok artar. Gece emzirmek prolaktin hormonunun kanda yükselmesini sağlıyor. Bu da sonraki emzirmelerde anne sütünün artmasına katkı sağlıyor. Ayrıca prolaktin anneyi gevşeterek uykusunu getirdiğinden, geceleri emzirme anneyi dinlendirir.

17- Mutlu olun ve gülün: Mutlu olmak anne sütünü artırmada herseyden daha faydalı bir unsur. Emzirme süresi boyunda sizi mutsuz edebilecek ortam ve kişileren uzak durun.Stresden uzak durun. Bol bol gülün.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütünü Artırmak İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
► Anne Sütünü Arttıran Besinler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Sütünü Artırmak İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğu Nisan 2013
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
► Diyet Hataları Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:01
Top