2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanser Hastalarında Beslenme
MAKALE #16242 © Yazan Dyt.Neslihan HACIBEYLİ | Yayın Şubat 2016 | 2,921 Okuyucu
Beslenme hem sağlıklı hem de sağlık sorunları olan bireyler için hayati önem taşımaktadır. Birçok hastalık için uygulanan hastalığa ve yan etkilerine özgü beslenme kuralları ile iyileşme sürecinizi hızlandırabilir, tedavinize olumlu etkilerde bulunabilirsiniz. Kanser ve kanser tedavisi de bazı besinlere ve besin ögelerine vücudunuzun verdiği tepkiyi değiştirir. Bu nedenle tedaviniz süresince doğru beslenme kuralları uygulamanız önemlidir.
Eğer yeterli ve dengeli beslenirseniz; öncelikle kendinizi daha iyi hissedersiniz. Sağlıklı vücut ağırlığınızı ve gücünüzü korursunuz. Tedavi ile ilgili yan etkileri daha iyi tolere eder ve enfeksiyon riskini azaltmış olursunuz. Besin çeşitliliğini sağlayıp, doğru besinleri beslenmenize eklediğinizde kanserle olan savaşınızda vücudunuza yardımcı olursunuz.
Kısaca kanserde besin ögelerinin önemine bakalım;
- Büyüme, gelişme, vücut dokularının tamiri ve bağışıklık sisteminin aktifliği için proteinlere ihtiyaç duyarız. Yeterli protein almadığımızda vücudumuz kaslarımızı enerji için kullanmaya başlar ve bu da enfeksiyonlara olan direncimizi düşürür. Genellikle kanser tedavisinde kullanılan yöntemler bireylerin protein ihtiyacını arttırır. Kaliteli protein kaynakları; yumurta, yağsız kırmızı et, tavuk, balık, az yağlı süt ürünleri, kurubaklagillerdir.
- Vücudumuzda yağları enerji depolama, vücut dokularını izole etme ve bazı vitaminleri kanda taşımada kullanır. Yağı hangi kaynaktan aldığımız sağlığımız açısından büyük önem taşır. Tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini doymuş ve trans yağ asitlerine tercih etmeliyiz. Hayvansal yağlar çoğunlukla doymuş yağ asitleri içerir. Tekli doymamış yağ asitlerinin kaynağı zeytinyağı, kanola ve yerfıstığı iken, çoklu doymamış yağ asitleri ayçiçeği yağı, mısır ve keten tohumunda bulunur. Ayrıca hayvansal kaynak olmasına karşın deniz ürünleri de çoklu doymamış yağ asidi içerir. Margarinler, işlenmiş atıştırmalıklar, birçok pastane ürünü, ve kızartılmış etler de trans yağ asidi oluşur.
- Karbonhidratlar birincil enerji kaynağımızdır. Fiziksel aktivite ve organ fonksiyonları için mutlaka gereklidir. En iyi kaynakları meyve, sebzeler ve tam tahıllardır.
- Tüm bu besin ögelerini doğru kaynaklardan aldığımızda hücrelerimiz için gereken vitamin, mineral, posa ve fitokimyasalları da vücudumuza sağlamış oluruz.
- Tüm hücrelerimiz çalışmak için suya ihtiyaç duyar. Mutlaka gün içinde kaybettiğimiz sıvıyı yerine koyduğumuza emin olmalıyız.
Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında çeşitli yan etkiler sebebi ile yeterli ve dengeli beslenme sağlanamayabilir. Bu gibi durumlarda vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri besin desteği şeklinde almamız gerekebilir. Ancak bunun için mutlaka doktor ya da diyetisyeninizle görüşmelisiniz. Bazı destekler tedavinizi ya da ilaçlarınızın çalışmasını olumsuz etkileyecek dozda vitamin ve mineral içerebilir.
Kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi işlemler sırasında beslenmenizi de etkileyecek yan etkiler oluşabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- İştah azalması
- Ağız ve boğazda yaralanmalar
- Ağız kuruluğu
- Diş ve diş eti problemleri
- Tat ve koku almada değişiklikler
- Bulantı
- Diyare (ishal)
- Kusma
- Konstipasyon (kabızlık)
- Sürekli yorgun hissetme
- Depresyon
Tüm bu yan etkiler tedavinizin ilerleyişini ve uzunluğunu etkiler. Bazı yan etkiler tedaviniz bitse dahi devam edebilir. Bu nedenle sürekli kontrolde olmanız önemli.
Tedaviniz başlamadan önce oluşabilecek yan etkilerde nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili diyetisyeninizden bilgi alın. Gerekirse favori besinlerinizi kolayca hazırlayabileceğiniz halde depolayın. Bunun için ailenizle ve arkadaşlarınızla iletişimde olabilir, onlardan yardım isteyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanser Hastalarında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Neslihan HACIBEYLİ Fotoğraf
Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Neslihan HACIBEYLİ'nin Makaleleri
► Kanser Hastalarında Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Tüberküloz (Verem Hastalarında) Beslenme Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Seyhan TEMEL
► Kanser ve Beslenme Dyt.Aysun SARIN
► Kanser ve Beslenme Dyt.Özge KARAARSLAN
► Kanser ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Beslenme ve Kanser Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Kanser ve Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Kanser ve Beslenme Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kanser Hastalarında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bebek Beslenmesi Nisan 2016
► Uyku Apnesi ve Beslenme Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:19
Top