2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Disleksi Hakkında Ebeveynlere Öneriler
MAKALE #16205 © Yazan Psk.Özlem BOZKAN | Yayın Şubat 2016 | 2,842 Okuyucu
Disleksi ile mücadele etmenin ilk basamağını aileler oluşturur çoğu zaman. Çocuğun en büyük yardımcısı anneler ve babalar olur. Çünkü çocuğun ihtiyaçları, başarılı oldukları alanları, sevdiği ve sevmediği şeyleri en içten hisseden anneleri ve babalarıdır. Ancak, ihtiyaçlar belirlendikten sonra neler yapılması gerektiği ile ilgili kafa karışıklığı yaşayabilir, aileler nasıl yardım edilmesi gerektiği konusunda kendilerini yeterli görmeyebilirler. bu yazımda sizlere uygulayabileceğiniz bazı faydalı ipuçları sunarken, yapabileceğiniz aktiviteler hakkında da bilgi sahibi olabileceğinizi umuyorum.
Disleksi ile mücadele yolunun başında olan çocuklar için alfabe oyunları oynamak, heceler ile ilgili eğlenceli aktiviteler oluşturmak, onları cesaretlendirmek, okuma becerilerini geliştirmesine yönelik her zaman yanlarında olduğunu hissettirmek atılabilecek ilk adımlardandır. En büyük anahtarımız ise, okulda ya da özel eğitimde yapılmış aktiviteleri tekrarlamak olacaktır. Bu eğitimler süresince oldukça etkin ve önemli bir role sahip olmanız beklenmektedir. Çünkü çocuğunuzun dışarıdan almış olduğu eğitim, bazı becerilerin gelişmesi için yeterli olmayacaktır ve çok sık tekrarlanmaya ihtiyaç duyacaktır.
Etkin bir rol üstlenebilmek için sürecin başlangıcında neler yapmanız
gerektiği ile ilgili kafanız karışmış olabilir. Bu yüzden, bir uzman desteğine ve yönlendirmesine ihtiyacınız olacaktır. Peki, bu konu ile ilgili bazı öneriler ve yönlendirmeler neler olabilir?

Çocuğunuza kitap okuyun

o Her gün çocuğunuza kitap okumak için zaman oluşturun. Okuduğunuz kelimeleri işaret ederek onun da görmesini sağlayın. Günlük hayatında, okurken karşılaştığı kelimelere dikkat çekmeye çalışın.Kelimelerdeki sesleri vurgulayın

o Ses oyunları oynayın.

Uyaklı ve nakarat tekrarı çok olan şarkıları beraberce ezberlemeye çalışın. Kelimenin son sesinden kelime türetme ya da kelimenin içinde bulunan belirli bir harfi duyma oyunları oynayın. Harfleri, sesli ve komik şekillerde söyleyerek hem stres atın, hem de sesleri daha iyi anlaması için yardımcı olun.

Heceleme üzerine çalışın.

o Yeni kelimelerin üzerine gidin. Kelimeleri, hecelerine, harflerine ayırarak çocuğunuzun dikkatini çekmesini sağlayın. Bunun için, renkli kalemler, kartonlar ve büyük puntoda yazılmış kelimeleri kullanın. Öğrendiği kelimeleri yavaş yavaş ve dikkatlice, harfleri atlamayarak ya da yanlış yazmayarak yapması konusunda onu cesaretlendirin ve başarısını ödüllendirin.

Okumadan alınan hazzı çocuğunuzla paylaşın

o Hem çocuğunuzun hem de sizin okurken zevk duyacağı kitapları beraberce seçin ve daha sonra bu kitaplar hakkında yorumlar yapın. Kitapta ilginç bulduğunuz yerleri birbirinize anlatarak, çocuğunuzun kitaba duyduğu heyecanı tırmandırın. Bazı bölümleri tartışmaya açık hale getirerek “Bence Alice orada mektubun geldiğini Şapkacıya söylemeliydi. Sen ne düşünüyorsun bu konu ile ilgili ?” gibi sorular sorarak kitaba olan ilgiyi canlı tutun.

Ödev bekçisi olmayın

o Verilen ödevleri mükemmel yapmasını bekleyerek ya da ödevlerini yapmadığı zamanlarda çocuğunuzla mücadele ederek ilişkilerinizi bozmaktan kaçının. Sağlıklı ve güvenilir bir ortam yaratarak çocuğunuza daha kolay ödev yaptırabileceğiniz gibi ilişkilerinizi de korumuş olursunuz.

Disleksi, çocuklarınızı yeterince yorarken ve oradan oraya süreklerken, onlara yardımcı ve destek olmanın anahtarını, kendilerini güvende hissettirmek ve başarabileceklerine inandırmaktır. Onlarla beraber bu yolda yürürken şakalar yapmayı ve eğlenmeyi unutmayın.

Özlem Bozkan
Uzman Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Boşanan Ebeveynlere Öneriler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Disleksi Hakkında Ebeveynlere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:49
Top