2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkek Neden Sertleşme Sorunu Yaşar?
MAKALE #16106 © Yazan Psk.Ahmet Sevran POLAT | Yayın Ocak 2016 | 5,352 Okuyucu
Sertleşme problemi her erkeğin başına gelebilir, bu gayet doğal ve normal bir durumdur, ancak bu durum süreklilik arz ediyorsa ve her seferinde korkutuğunuz başınıza geliyorsa o zaman orada bir sorun var demektir. Erektil Disfonksiyon bozukluğunun (sertleşme problemi) kökeninde rol oynayan fiziksel yani tıbbi nedenlere baktığımız zaman en önemlileri; vasküler (artelyel ve venöz yetmezlik), nörolojik iatrojenik (ilaçlar, cerrahi girişimler), metabolik ve endokrin nedenlerdir.

Ereksiyon probleminin ortaya çıkışında ya da devamında ise en önemlisi psikojen etken, performans ile ilgili olumsuz beklenti ve değerlendirmelerdir. Performans, başarıya ilişkin bir kavramdır. Bireyin performansının yetersiz olacağına ilişkin beklentisi ve yetersiz performans sonucunda ortaya çıkabilecek sorunlar ile ilgili düşünceleri; yoğun anksiyete (kaygı) yaşamasına ve cinsel ilişkiden kaçınmaya, cinsel isteksizliğe, hatta depresif belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Erkek penisinin sürekli; istediği anda istediği yerde istediği zamanda erekte olması gerektiğine kendisini o kadar inandırır ki ve bu durumu erkek, kendi dünyasında herhangi bir gerçeklik dayanağı olmadan bir kural olarak alır ve bunu; erkeklik eşittir ereksiyon olarak bilinçaltına kodlar. En ufak bir ereksiyon kaybı ise onun erkekliğinin sorgulanmasına yetecektir. Çünkü erkek yapmış olduğu hatalı ve çarpıtılmış düşünce içerikleriyle, var olan erkeklik algısı sisteminin içersine yanlış bilgiler kodlamıştır.

Performans kaygısının yanı sıra suçluluk duygularının eşlik ettiği evlilik dışı ilişkiler, bireyin partnerindeki cinsel işlev bozukluğu, çeşitli cinsel mitler, abartılı beklentiler, rastlantısal başarısızlıklar ve evlilik ilişkilerindeki sorunlar da psikolojik nitelikte olup Erektil Disfonksiyon bozukluğunun (sertleşme problemi) ortaya çıkmasına neden olabilir.

Erkeğin en çok hissettiği duygu erkekliğine kötü davranıldığına erkekliğinin zarar gördüğüne ilişkin yetersizliklerdir. Erkekliğini sorgular olur ve bu çok büyük bir öfke yaratır, bu öfke kendisine döndüğü zaman bunun adı depresyondur ama bu öfke gelişi güzel kendisine değil de bir başkasına yöneltilmiş ise; karsına, çocuklarına diğer kişilere yansır. Suçluluk ve günahkarlık duyguları çocukluğunda ilgili bir karmaşada varsa hemen kendini hak ettiğini böyle cezalandırıldığını düşünebilir.
Neden bu problem karşımıza çıkıyor dediğimizde aslında; bütün paradigma korku üzerine kurulacaktır erkek cinselliğinde (yetersiz olmaktan korkma,tatmin edememekten…). Erkekteki bütün cinsel işlev problemleri bu korkuya savunma geliştirmekle başlar bu savunmalar da cinsel işlev bozukluğu olarak kendini şekillendirir. Yaşanan her türlü cinsel işlev bozukluğunun taşıdığı bir mesaj ve uyarısı vardır. Cinsel işlev bozuklukları bir yerden sonra bedenin isyanıdır aslında. Bireyin halledemediği meseleleri telafi etmesi için bir işarettir, bir şanstır. Doğadaki hiçbir şey rastlantısal değildir. Hepimiz bu evren içerisin de bir yer kaplıyor ve birileri için anlam taşıyoruz.
Kadınların kadınlığı, erkeklerinde erkekliği onaylanmalıdır, ilişkide bu bize bir özgüven verir. Kendi korkularının farkında olup çözümlemek hem büyük bir farkındalık hem de bunu kabullenmek cesaret ister. Bu yüzden bu konuda aşamadığınız, zorlandığınız, takılı kalıp daha da kötüye doğru gittiğinizi düşünüyorsanız bu alanda çalışan cinsel terapistlerden destek almanızı öneririm. Emin olun korktuklarınız gerçekten olması gereken kadar korkunç değil hatta hiç değiller, yeter ki doğru bilgilere ulaşın ve kendi bedeninizi artık keşfedin, tanıyın.
Her şey sizin kontrolünüzde olabilir yeter ki isteyin, hayatınıza uygulamak için geç kalmayınız..

Ahmet Sevran Polat
Uzman Klinik Psikolog & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkek Neden Sertleşme Sorunu Yaşar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ahmet Sevran POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın Makaleleri
► Erkeklerde Sertleşme Sorunu Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
► Erkek Neden Erken Boşalır? Psk.Ahmet Sevran POLAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erkek Neden Sertleşme Sorunu Yaşar?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Terapi Hakkında Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:17
Top