2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
MAKALE #15931 © Yazan Dr.Turgay KASAP | Yayın Aralık 2015 | 3,336 Okuyucu
DEPRESYON NEDİR?

Depresyon günlük yaşantımızda sık rastlanan bir olaydır. Her iki kişiden birinin hayatının bir döneminde bu olayı yaşadığı tahmin edilmektedir.

Mutsuzluk, dikkat kaybı veya hayattan zevk almama gibi durumlarda veya fiziksel semptomlarla baş gösterir.

Depresyon cinsiyet, meslek, yaş ve gelir gözetmeksizin herkeste görülebilir. Kişi kontrolü dışında gerçekleşen birçok sebebe bağlı olarak mutsuz olabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken konu depresyonun insanların hayatını mahveden önemli bir problem olmadığı ve depresyonu zayıflık olarak algılanmaması gerektiğidir.

YAŞAMA BAĞLI OLAYLAR

Depresyon genellikle önemli olaylarla örneğin yakın bir arkadaşın veya akrabanın ölümü ile açığa çıkar.

Boşanma ya da ayrılık, iş kaybı ve ya maddi sıkıntılar ya da yaşlı insanların bir anda yalnız kalmaları da depresyon sebebi olabilir.

Kadınlarda depresyon bebek doğumu ile ilgili olabilir (doğum sonrası depresyonu)

Bazıları için hissettikleri durumun, görülür bir nedeni yoktur. Depresyonu harekete geçiren durum ne olursa olsun hiçbir olay depresyonun hafife alınmasını gerektirmez.


BİYOLOJİK SEBEPLER

Son 20 yıldır, bilim adamları düşüncelerimizi etkileyen beyindeki kimyasal maddeler üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Bu kimyasallardaki dengenin bozulması kişinin duygu durumunu etkilemektedir.

Serotonin bu kimyasal maddelerin bir tanesi sayılmaktadır. Depresif insanlarda serotoninin düşük seviyede olduğu gözlenmiştir.

Fakat, maalesef bilim adamları henüz serotonin seviyesindeki değişikliğe neyin sebep olduğunu bulamamışlardır. Buna karşılık kimyasallar arasındaki dengesizliği gidermeyi başarmışlardır.


DEPRESYON TEDAVİSİ

Doktorunuz size uygun tedavi şeklini birçok faktöre dayanarak seçecektir.

Bunlar: hastalığınızın ciddiyeti, görülen semptomlar, hastalığınızın süresi, alınan diğer ilaçlar ve yaşam tarzınız göz önüne alınarak saptanmıştır.

İLAÇ TEDAVİSİ

Doktorunuz size bir tedavi önermiş olabilir. Bu muhtemelen depresyon tedavisinde kullanılan bir antidepresan olacaktır.

Burada şunu aklımızda bulundurun ki;

.Depresyon ilaçları bağımlılık yapmazlar
.Piyasada birçok türde antidepresan mevcuttur. Doktorunuz sizin için uygun olanını ve yaşam tarzınıza uyum sağlayan birini yazmış olacaktır.
.Diğer ilaçlarda da olduğu gibi antidepresanınızın bazı yan etkileri olabileceğini göreceksiniz ancak bunlar bir zaman sonra kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
.eğer tedaviden dolayı normal aktivitelerinizde bir zorlanma hissediyorsanız doktorunuza başvurun veya eğer tedavinizi yarıda kesme gibi bir düşünceniz varsa bunuda doktorunuza danışınız.

Eski antidepresanlarda sıkça görülen yan etkiler: ağız kuruluğu, görme bozukluğu, kabızlık ve kilo almalıdır.

Yeni antidepresanlarda görülen en yaygın yan etkiler ise: mide bulantısı, baş ağrısı, uykusuzluk ve sersemliktir.

TEDAVİ SÜRESİ

Tedavi başladıktan iki ya da üç hafta sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ancak kendinizi iyi hissetmeye başladıktan sonra tedaviye devam etmeniz çok önemlidir.

Dünya sağlık örgütü tedavinin 4 ay ile 6 ay arasında devam etmesi gerektiğini tavsiye eder. Bu süre epresyona geri dönme riskini azaltmaktadır.

DANIŞMANLIK/PSİKOTERAPİ

Doktorunuz ilaç tedavinizi psikoterapi ile tamamlamayı düşünebilir. Bu görüşme ya bizzat doktorunuz tarafından, ya da psikolog veya psikoterapist tarafından uygulanmalıdır.

SONRAKİ 6 AY

Depresyon tedavisi görürken, daha iyi olacağınızı aklınızdan çıkarmayınız. Doktorunuz şu anda sorununuzu tanımlamış ve bunun tedavi edilebilir olduğunu keşfetmiş bulunmaktadır. Siz ise bu yolda iyileşmek için devam etmelisiniz.

İLK ÖNEMLİ HAFTALAR

Eğer bir antidepresan alıyorsanız ilk iki-üç haftanın hala zor geçtiğini göreceksiniz. İlacınızın etkisini göstermesi zaman alsa da etkisini göstermeye başladıktan sonra farkı anlayacaksınız.

Yan etkilerini göreceksiniz ancak bunlar bir hafta sonra kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

TEDAVİYE DEVAM ETMEK

Tedavinin birinci ayının sonunda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Güne daha uyumlu başladığınızı ve depresyonun üstesinden gelebileceğinizi göreceksiniz.

Önemli olan doktorunuzu görmeye devam etmeniz. Kendinizi iyi hissetmeye başladıktan sonra (eğer tedavi erken kesilirse) yeniden eski depresif duruma dönmemek açısından tedaviyi yarım bırakmamanız gerekir.

GELECEK

Şu anda belki inanmayacaksınız ama doktorunuzun tavsiyelerini dinlerseniz ki bu 6 ay boyunca her gün bir tane ilaç almanızı salık vermektedir depresyonu kötü bir rüya olarak hatırlayacaksınız.

Unutmayın ki, depresyon sık rastlanan, zayıflıkla alakası olmayan, utanılmaması gereken tedavisi olan bir durumdur.

Doktorunuzu hissettiklerinizi paylaşmak ve ya tedavinizdeki gelişmelerle ilgili olarak arayabilirsiniz. O her zaman yanınızda olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Turgay KASAP'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Turgay KASAP'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Turgay KASAP Fotoğraf
Dr.Turgay KASAP
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Turgay KASAP'ın Makaleleri
► Depresyon Etiyolojisi PDF Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Depresyon Bilgilendirme PDF Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Depresyon ve Tedavisi Dr.Hakan KARAŞ
► İşyerinde Depresyon Dr.Sevilay ZORLU
► Kanser ve Depresyon Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Aralık 2015
► Panik Atak Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:21
Top