2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Akademik Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
MAKALE #15810 © Yazan Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ | Yayın Aralık 2015 | 3,335 Okuyucu
Her ne kadar çocuklar, öğrenme sürecinde kültürden kültüre farklılıklar gösterse de, orta çocukluk döneminin gelişimsel dizisi, bütün kültürlerde benzer özellikler sergiler. Mesela becerilerin kazanılması, çocuk, Afrika’nın kırsal bir kesiminde veya büyük bir Amerikan şehrinde yetişse de benzerdir. Bununla beraber bir çocuğun bu becerileri sergilemesi, akademik potansiyelini geliştirmesi; mizaçtan, kültür, aile ve okul gibi çevresel faktörlere kadar uzanan geniş bir yelpazeye bağlıdır.

Öğrenme konusuna bakılacak olursa çocukların çok farklı mizaç stillerine sahip olabileceğine dikkat çekmemiz gerekir. Örneğin dürtüsel çocuk; hemen, düşünmeden genellikle yanlış cevap vermeye eğilimlidir; tersine düşünerek davranan çocuk, yavaş ve daha özenli cevap verir. Bir çocuğun biliş tarzını anlamak, çocuğa yardım etmek için strateji tasarlamanın önemli bir parçası olabilir diyebiliriz; örneğin dürtüsel bir çocuğa sorulara cevap vermeden önce duraksaması öğretilebilir. Öğrenme tarzlarına dikkat etmek, çocuğun öğrenmesini geliştirmeye yardım ederek, karşılığında öz saygıyı geliştirecek ve aynı zamanda öğretmenlerin sekteye uğramadan, etkili grup dersi vermelerine yardım edecektir.

Aile Etkileri: Biliyoruz ki aileler tarafından, okul performanslarıyla aktif şekilde ilgilenilen çocukların, yüksek düzeylerde akademik başarı elde etme sıklıkları daha fazladır. Bu durum, özellikle, çocukları sosyal ve ekonomik dezavantajlarına karşın sık sık üstün akademik başarılar kazanan Asyalı göçmen ailelerde öne çıkmaktadır. Tersine çocuklarının okul aktivitelerine yeteri kadar ilgilenmeyen aileler, çocuğun ilgisizlik ve yetersizlik hislerini beslerler.

Akran Etkileri: Akranlar, okul çağı çocuklarında akademik performansı etkileyebilen faktörlerin başında yer alır. Birçok akran grup tipleri bulunur; bazıları atletik yeteneğe, bazıları dayanıklı olmaya, iyi zaman geçirmeye ya da okulda başarıya değer verir. Akademik başarının değerini düşüren akran grupları, okulun eğitimsel yeterliliği beslenme çabalarına zarar verir ve bu grupların üyeleri tipik şekilde akademik olarak düşük performans gösterir. Akran grupları bununla beraber, öğrenmede olumlu etki de yapabilir. Eğitmenler, akran gruplarını sık sık akademik aktivitelere ve okula ilgiyi arttırmak için kullanır.

Okul Atmosferi: Akademik başarı için kesin kararlı ve yüksek beklentili okullar daha başarılı öğrenciler yetiştirir. Eğitmenlerin tutumları ve sınıfı idare etmedeki yetenekleri de öğrenci üzerinde etki yapar. Övgüye ve ödüllendirmeye dayalı bir sınıf atmosferi, cezaya dayalı olanlara göre öğrenciyi daha etkili şekilde yetiştirir. İlkokul çocuğu, sıcak fakat yüksek standartlı davranış ve başarı bekleyen öğretmenlere daha iyi tepki verir.

Bütün bunların haricinde bilimsel anlamda Aysan, Tanrıöğen ve Tanrıöğen (1996) tarafından yapılan bir çalışmada da ortaokul ve lise çağı öğrencilerinin akademik başarısızlıklarının nedenleri olarak; öğretmen davranışları
, öğretim metotları, çalışma eksikliği, öğrenme ortamı ile ilgili problemler,
konunun içeriği (müfredat), öğrencilerin psikolojik sorunları, ailedeki
doyumsuzluk, okunan bölümün kariyer ve iş hayatına etkisi ve de zamanı kullanabilme ile ilgili problemleri gördükleri tespit edilmiştir. Burada da görüyoruz ki, çocukluk dönemi sonrasındaki çağda akademik anlamda gelişmeyi etkileyen faktörler aslında çocukluk çağındaki faktörlere paralellik göstermektedir. Bu sebepledir ki gerek çocukların gerek gençlerin akademik anlamdaki gelişmelerini de desteklemek adına birçok durum yapılabilir. Faktörler içerisinde en geneliyle okul atmosferi ve bireyin psikolojik sorunları, oldukça fazla oranda akademik gelişmeyi etkilemektedir. Diğer faktörler ise, bu faktörlerin dışındaki yan destekleyicilerdir diyebiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Akademik Gelişmeyi Etkileyen Faktörler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa Varol YORULMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mustafa Varol YORULMAZ'ın Yazıları
► Eş Seçimini Etkileyen Faktörler Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Kişilik Gelişimini Etkileyen Faktörler ÇOK OKUNUYOR Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Anne Baba Tutumlarını Etkileyen Faktörler Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Çocuklarda Akademik Başarı Psk.Nihan ARDA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Akademik Gelişmeyi Etkileyen Faktörler' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:43
Top