2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Felç (İnme ) Tedavisi
MAKALE #15788 © Yazan Fzt.Sedat BAYRAK | Yayın Kasım 2015 | 3,476 Okuyucu
Felç nedir ?
Kimler risk altındadır?
İnme genellikle ileri ve orta yaş hastalığıdır. Hipertansiyon ve diabet hastaları , kalp hastalıkları özellikle ritm bozuklukları ve kapak problemleri olanlar, kalp krizi geçirenler , damar sertliği olanlar, ailesinde felç hikayesi bulunanlar , çok sigara ve kahve tüketenler, kilo fazlası olan ve hareketsiz bir yaşam sürenler yüksek risk altındadır.

Tedavisi nedir ?
İnme mutlaka hastaneye başvurmayı gerektiren acil bir durumdur . Akut dönemde genellikle bir süre hastanede yatırılarak tıbbi tedavi uygulanan ve hayati fonksiyonları stabil hale getirilen hastada , bir an önce rehabilitasyon tedavisine başlaması gereklidir .Rehabilitasyon tedavisine ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar yüz güldürücü olur.. Eger felcin nedeni beyinde pıhtı oluşumuna bağlı damar tıkanması ise, inmeyi takip eden ilk bir kaç gün içinde rehabilitasyona hemen başlanabilir . Eğer felcin sebebi beyin damarlarında oluşan kanama ise, kanamanın durduğundan kesin emin olmak için 1-2 hafta beklemek gerekebilir.

Rehabilitasyon tedavisi nedir?
Rehabilitasyonun tedavisinin amacı inme geçiren hastaya bir an önce kaybettiği gücü ve hareket kabiliyetini tekrar kazandırmak , günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmasını sağlayıp, yaşam kalitesini artırmaktır.
Hastanın yeniden yürüyebilmesi, feçli elini ve kolunu kulanarak günlük işlerini yapabilmesi, konuşma bozukluğunun giderilmesi, hareketsiz kalan eklemlerinde kireçlenme ve kaslarda sertleşme gibi sorunlara engel olunması, yatak yaralarının önlenmesi, hastanın günlük yaşantısında kimseye ihtiyaç hissetmeden hareket edebilmesi, sosyal yaşantısına tekrar kavuşması, rehabilitasyon tedavisinin temel amaçlarıdır.
İyileşme süreci ne kadar sürer?
En hızlı iyileşme dönemi inmeyi takiben ilk 6 ay içinde olup, iyileşme sürecinin yavaşlayarak da olsa 2 yıl boyunca devam ettiği bilinmektedir. İnme sonrasındaki tedavi sürecinde beynin etkilenen bölümünün lokalizasyonu, ve büyüklüğü ,hastanın yaşı, aile desteği ve sosyoekonomik düzeyi, hastanın varolan diğer hastalıkları ve en önemlisi de iyileşme isteği ve kararlılığı sonucu etkileyen faktörlerdendir.

Rehabilitasyon tedavisini kimler uygular?
Rehabilitasyon tedavinin başarısı için deneyimli bir ekip ve yeterli teknik donanım gereklidir. Tedavi, rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmalıdır. Bu ekipte; fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikolog bulunur. Akut dönemde hastanede yatarak başlanan tedaviye ilerleyen dönemlerde ayaktan devam edilir. Tedavi sürecinde iyileşmenin derecesi hastanın aile desteği ve iyileşme isteğinin yanısıra rehabilitasyonu uygulayan ekibinin bilgi ve deneyimi ile de çok yakından ilgilidir.
NME SONRASI NE YAPILMALIDIR?

İnme beyin hastalığıdır.Hastalar mutlaka beyin hastalıkları uzmanı, nörolog tarafından görülmelidir.Nörolog hastanın şikayet ve muayene bulguları ile beynin etkilenen bölgesini belirler.Tanıyı ( beyin tomografisi, beyin MR’ı, beyin damarlarındaki doppleri gibi ) ister.Bunların sonucunda nedeni ortaya koyarak uygun tedaviye başlar.

İNME TEDAVİSİ

Beyinde kan dolaşımı bozukluğuna bağlı olarak nörolojik belirtiler geliştiği zaman hiç gecikilmeden acil tedavi uygulanmaya başlanmalıdır.Beyin dokusunun dolaşım bozukluğuna tahammülü çok azdır, birkaç dakika ile sınırlıdır.Kalp krizi gibi inme de acil bir durumdur.
En önde gelen amaç, kalbin kanı atım gücünü ve kan basıncını düzenleyerek beynin kan akımının normale dönmesini sağlamaktır.Damar tıkanıklığına bağlı olarak harabiyeti aza indirmek için kan akışkanlığını arttırıcı bazı ilaçlar kullanılmaktadır.Bazı hastalarda damarı tıkayan pıhtının ertilmesi için ilaç verilmektedir.Ancak bu uygulama hasta çok kısa sğrede hastaneye ulaşmış ve merkez iyi gelişmişse yapılabilmektedir.
Beyninde kan dolaşım bozukluğuna bağlı nörolojik ilaç tedavisi dışında fizik tedavi çok yararlı ve olabildiğince başlanmalıdır.
Bu hastalıktan korunmak için genellikle kan pıhtılaşmasını engelleyen, kan akışkanlıklarını artıran ilaçlar kullanılmaktadır.Farklı durumlarda seçilen birkaç farklı grup ilaç bulunmaktadır.Bu ilaçlar, yan etkileri nedeniyle hekim kontrolünde kullanılmalıdır.Bazı damar hastalıkları cerrahi yöntemlerle tedavi edilerek inme ortaya çıkışı ve tekrarı engellenebilir.



RİSK FAKTÖRLERİ

Kan basıncı yüksekliği
Kan lipidleri (yağları) yüksekliği
Şeker hastalığı
Gut hastalığı
Sigara
Şişmanlık
Doğum kontrol hapları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Felç (İnme ) Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Sedat BAYRAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Sedat BAYRAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sedat BAYRAK Fotoğraf
Fzt.Sedat BAYRAK
Antalya
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Sedat BAYRAK'ın Yazıları
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Felç (İnme ) Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manuel Terapi Nedir? Temmuz 2016
► Ağrı Bandı Kinesiotape Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:53
Top