2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ülkemizde Özel Çocuk Eğitimi
MAKALE #1536 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Ağustos 2008 | 10,315 Okuyucu
Ülkemizde özel eğitim'in geçmişi çok uzun yıllara dayanmaz.İlk zamanlarda sadece de büyük şehirlerimizde bu konu ele alınırken özelllikle son 5 yıldır,Ülkemizin tüm illerinde yaygın halegelmeye başlamıştır.İlk başlar da özel eğitimden sınırlı sayıda kişiler yaralanıyordu ve özel eğitimin ne olduğu bilin miyordu fakat son yıllarda çıkartılşan kanunlarla artık herkez yararlanacak duruma gelmiştir.Son çıkan kanunlarla sosyal güven cesi olsun yada olmasın herkez çocuklar'ını özel eğitim kurumlarına ücretsiz bir şekilde götürebilmektedirler.Bu güzel bir gelişmedir.Fakat yeterli değildir ülkemizde özel eğitime gereksinimi olan 5 milyona yakın kişi varken yararlanan kişi sayısı 500bin civarlarında kalmaktadır.Son yıllarda bir çok özel kurum açılmış ve açılmaktadır bunların hepsi iyi bir şekilde eğitim vermek için çabalarken bazılarında eksiklikler olduğu görülmektedir.Aileler'in kurum seçerken bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.Çünkü özel eğitim çok bilgi ve tecrube gerektiren bir uzmanlık alanıdır.çocuklar'ını teslim edecekleri kurumları çok iyi tanıyıp araştırıp o şekilde kararar vermelerinde yarar vardır.

Özel eğitim nedir ve kimler özel eğitimden yararlanır sorusunun cevabını vermeye çalışalım
Özel eğitim adından da anlaşılacağı gibi tam anlamıyla özel bir eğitimdir.Normal eğtimden yararlanamayan zihinsel,ruhsal,bedensel bakımdan bir engeli olan bireylerin birebir bu konuda eğitim görmüş kişilerin verdiği eğitimin adıdır.

Bu eğitim verilmeden önce böyle bir eğitime ihtiyacı olduğunu gösterir bir rapor alınması gerekir bu rapor alındıktan sonra kişiler bulundukları yerdeki özel eğitim kurumlarına başvurarak bir yıl boyunca eğitim görürler bir yıl sonunda bu rapor yenilenmek zorundadır.
Çünkü özel eğitimin devam edip etmeyeceğine karar vermek için özel eğitim kurumlarına başlayan bir birey geldiği zaman o kurumda ki uzman'lar tarafından değerlendirmeye alınır bu değerlendirme sonucunda hangi kavramları biliyor bunlar ortaya konur bilmediği kavramlar beceriler ona kazandırılabilmesi için bir yıllık pilan yapılır bilmediği bu kavram ve beceriler bir yıl boyunca pilan dahilinde öğretilir.

Bir yıl sonunda tekrar değerlendirmeye alınıp neler öğrenmiş yada öğrenememiş bunlar ortaya konur öğrenmediği kavramlar üzerinde tekrar durulur.
Özel eğitim çok uzun süren ve sabır gerektiren bir eğitimdir.
Aile'lerin özel eğitimle ilgili yapması gerekenler
  • Kabullenme:Aile'ler çocuklarında bir engelin olduğunu kabullenmekte güçlük çekmektedirler bu durum eğitimi olumsuz yönde etkiler eğitimi geciktirebilir çünküne kadar erken zamanda eğitime başlarsa o kadar ilerleme çabuk sağlanır.Çünkü 16 yaşından sonra zihinsel gelişim tamamlanacağından dolayı eğitim açısından yeni bir şeyler kazandırmak güç olabilmektedir.
  • Beklenti düzeyi: aileler genelde çocuklarından yapacaklarının çok üzerlerinde bir şeyler beklemektedirler, bu durum hem çocukları hem aileleri yıpratmakta ve eğitime olumsuz yönde etkilemektedir.Bu yüzden beklentiler çocuğa uygun olmalıdır.
  • Aileler çocukların birşeyler yapmasına fırsat tanımalıdır:Çocuklar kendi başlarına yapabileceklerini kendileri yapmalıdır.Örneğin,kendi başına yemek yiyebilecek çocuğa yemek yedirmek doğru değildir.Böyle olunca çocuğun kendine olan güveni ortadan kalkar.
  • Alileler gittikleri özel eğitim kurumlarında yapılan eğitimlerin aynıolarını evdede tekrar etmeleri çocuklarının ilerlemesi bakımından yararlıdır:
  • Aileler çocuklarını diğer çocuklarla kıyaslamamalıdırlar çünkü her çocuk zihinsel,bedensel engel bakımından farklılık gösterir.
  • özel eğitim çok uzun süren ve sabır gerektiren bir eğitimdir,bu bakımdan aileler sabırsız davranmamalıdır.
  • Aileler şunu bilmelidir ki üzülerek ağlayarak sorunlar çözülmez böyle yaparak kendilerini yıpratırlar bu yüzden çare eğitimdedir.
Birde kısaca özel eğitime muhtaç bireyler hakkında bilgi verelim
  • ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ:Normal eğitime devam edip okuma yazma öğrenemeyen yaşına uygun kavramları bilmeyen çocuklardır.Bu çocuklarda dikkat,algılama,hafıza ve yön kavramı yaşına uygun gelişmediği görülmektedir.
  • OTİZİM:Bu çocuklar göz teması kurmazlar,iletişim sorunları vardır,konuşmazlar,değişikliklerden hoşlanmazlar.İnsanlardan çok maddeye,eşyalara ilgi ve bağımlılık gösterirler çeşitleri vardır.
  • DOWN SENDROMU:Genetik bir bozukluktur.Bu çocuklarda normalde 46 olması gereken kıramozon sayısı 47 dir.Bu çocukalar moğullara benzeyen çekik gözlülük sergilemektedir.Parmakları kısa ve küttür,dilleri geniş ve kalındır bu onların konuşmalarını engelleyici bir durum yaratmaktadır.Bu çocuklar neşeli dirler,cana yakın kendini sevdiren çocuklardır.Öğrenme konusun da isteklidirler fakat öğrendiklerini çok kolay unuturlar.Ve bir çok fizyolajik rahatsızlıkları vardır (kalp,bağışıklık sistemi zayıf)bu sebeble çok sık hastalanırlar her an nezle dirler.
  • ZİHİNSEL GERİLİK:Hafif,orta,ağır ve çok ağır olmak üzere çeşitleri vardır.Hafif düzeydekiler aldıkları özel eğitimle kendi başlarına yaşamlarını sürdürebilirler fakat diğerleri genellikle yaşamlarını sürdürürken başkalarının yardımına ve gözetimine ihtiyaçları vardır.
son olarak şunu söylemek isterim ki daha önce sıksık tekrarladığım gibi özel eğitime doğar doğmaz başlanırsa büyük ilerlemeler kaydedilmektedir bu sebeble özel eğitime gereksinimi olan çocuklara aileleri en kısa sürede eğitime başlatmarında büyük yarar vardır.Fakat büyük sabır ve zaman gerektiğini de unutmamalıdırlar.

SIKÇA SORULAN SORULAR

SORU:KONUŞMA BOZUKLUKLARI NELERDİR?

CEVAP:1)Gecikmiş konuşma:2 yaşına geldiği halde bir kaç kelime bile söylemiyorsa gecikmiş bir konuşma söz konusudur.

NEDENLERİ:
1)Çevresel nedenler çocuğun çevresinde onunla yeterince ilgilenicek kişilerin olmayışı (anne veya baba yoksunluğu )
2)Uyaran eksikliği:Çocuğa oyuncak,kitap gibi araç gereçlerin sunulmaması
3)İşaretlerle anlatmasına göz yummak:Çocuk ihtiyaç ve istekleirni işaretlerle anlatıpta ailede bunu teşvik ederse çocuk konuşmaya ihtiyaç hissetmez
4)kalıtımsal nedenler:Aİle üyelerin de rastlanması
5)psikolojik nedenler:Ailede huzursuzluk ve stresli bir ortamın olması çocuğa konuşmaı konusunda baskı yapılması
6)zihinsel gerilik:Zeka düzeyinin normalin altında olması konuşmayı geciktirmektedir.
7)Nörolojik nedenler:Beyinin konuşma merkezlerinde hasar olması
8)Fiziksel nedenler:Dil, dudak, damak larda sorunlar olması.
Örneğin:Damak yarığı tavşan dudak gibi.
9)Bebeklik çağında geçirilen ağır ve ateşli hastalıklar
10)Bebeklik çağında geçirilen kazalar

2)ARTÜKİLASYON BOZUKLUĞU(TELAFFUZ BOZUKLUĞU)

Bu bozukluğu olan çocuklar bazı kelimeleri yanlış telaffuz ederler.
ÖRNEĞİN:Araba kelimesi yerine, ayaba, kapı yerine tapı, karpuz yerine, kaypuz, derler bazı harfleri değiştirerek söylerler, yada bazı harfleri hiç söyleyemezler özelliklede R harfi yanlış söylenir yada atlanır.B,D ile karıştırılır S,Ş karıştırılır.
Bu bozukluk uygun bir uzman tarafından tedavi edilebilmektedir.
Bu konuda kendi tecrübelerim yaptığım çalışmalar sonucunda çok önemli ilerlemeler kaydedildiği gösterilmiştir.

3)KEKEMELİK ( RİTİM BOZUKLUĞU )
bu bozukluğun başlıca nedenleri kalıtımsal sebebler, psikolojiksebebler,yaşanan şoklar,ailenin baskıcı tutumları ,koruyucu ve titiz bir aile yapısı, obsesif kişil yapıları, ( TAKINTILI ) sayılabilir.
Kemeliğin çeşitleri vardır.Birincil kekemelik ikincil kekemelik gibi çeşitleri vardır.Kekemelik te aileler çocuklar üzerinde baskı kurmamalı ve küçük yaşlar da uzmana danışmalı eğer böyle olmassa ilerki yaşlarda geçmesi dahada zorlaşmaktadır.


AYKUT AKOVA
PDR DANIŞMAN,PEDAGOG
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ülkemizde Özel Çocuk Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Özel Egitimde Aile Eğitimi Veysi ÇEÇEN
► Çocuk Cinsel Eğitimi Psk.Armağan ADANAR
► Çocuk Eğitimi Hangi Yaşta Başlar? Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ülkemizde Özel Çocuk Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:43
Top