2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygının Kıymetini Bil
MAKALE #15328 © Yazan Psk.Nihal AYDIN | Yayın Eylül 2015 | 2,680 Okuyucu
KAYGININ KIYMETİNİ BİL

Kaygı, sıkıntı veren tehlike içeren durumlar olabilir ya da bir olay karşısında yaşanan endişe duygusuyla birlikte yaşanan fiziksel belirtilerin tümüdür. bu fiziksel belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir (ör: kalp çarpıntısı,terleme,titreme,el terlemesi, nefes darlığı). kişinin rahatsız olduğu bir durum olan kaygı,temeline bakıldığında aslında insanın doğasında olan sağlıklı bir yapılanmadır. Anksiyetenin kökeni ilk insanlara dayanır. 20 milyon yıl önce yaşayan ilkel insanların hayatları, antropologların araştırmaları sonucu belgelenmişitr.ilkel çağda yaşayan insanların temel beslenme şekilleri avlanmadır. kadın erkek rollerinin ucuda evrim başlangıcına dayanamaktadır. M.Ö 6.yy da temel ihtiyaçlardan barınma; mağara,çukur vb yerlerde karşılanırken, bir diğer temel ihtiyaç olan beslenme avcılıklıkla karşılanıyordu. erkekler gün içinde avcılığa çıkarken geri kalan ihtiyaçları kadın yerleşim yerlerinde karşılıyordu. o dönem bu iş ayrımının en büyük sebebi güvenlikti çünkü vahşi hayvanların saldırısına uğrma tehlikesi o çağın en büyük korkusuydu. insanın doğasında olan kaygının temeli yaşam koşullarından dolayı ilk insanlara dayanmaktadır. doğayla iç içe yaşayan insanların her an tetikte olma hali, bir saldırıya uğrama korkusu, avlanamayarak aç kalma korkusu beraberinde kaygıyı getirir.

bir diğer unsur ise kaygı duyduğumuzda yaptığımız şeyler ve kaygımıza sebep olan durumlardır. insan yaradılışı gereği yukarda bahsettiğim sebeplerden korku hissettiği an kendine savunma mekanizmaları geliştirmiştir, bu mekanizmlar içgüdüseldir. yani sonradan öğrnme yoluyla davranışa dönüşmemiştir. ilk insanlara dayanan bu sistemde kişi tehtit algıladığı zaman 3 seçenekten birini uygular bunlar; kaçma,donakalma ve savaşma. örnek vericek olursak; ilkel insanlar avlanma sırasında vahşi bir hayvanla karşılaştıklarında beyinleri adrenalin salgılar ve buda onları fazladan güç enerji verir(kaygı sırasında yaşanan fiziksel belirtilerinde sebebi salgılanan adrenalindir). ya o vahşi hayvandan kaçıcak, ya donakalıcak yada onunla savaşıcak. günümüze geldiğimzde 21.yy da olmamıza karşın değişen tek şey yaşam şartlarıdır, yani ozamandan beri insan tehtit algıladığı durumda bu üç seçenekten birini uygular.

anksiyete (kaygı) bozukluklarında ise problem tehlike altında olmak değildir, algı mekanizmasının bozulması ve tehlikeli olmayan durumlarıda tehtit olarak görüp savunma mekanizmalarını kullanmaya çalışmalarıdır. yani aslında insana zarar veren durum kaygı değil, kaygıdan uzaklaşmak için yapılan şeylerdir, üstelik bu yapılanlar kaygıyı da geçirmez. kaygıyı yaratan düşüncelerimizdeki tehditlerdir fakat bunun karşılığında ödenen bedel tamamen gerçektir. günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından biri olan anksiyete bozukluğu, durum,duygu,düşünce üçlüsündeki halkalardan birinin bozulmasından kaynaklanmaktadır. çözümü zihnimizdeki yanlış tehdit algısını düzeltmektir. Bu durum,duygu,düşünce zincirini düzeltmek terapi ile mümkündür. Bilişsel davranışçı terapi kişiye hem duygu,düşünce,davranış arasındaki yanlışı düzeltme imkanı sağlıyor hem de bu modeli kişiye öğreterek terapi süreci sonlandıktan sonra da kişinin kendi günlük hayatında uygulamasını öğretiyor. kaygılı kişi kaçınma ya da güvence arama davranışlarından birini gerçekleştirir. eğer durum bir yanlış algılama ise ve kaygı bozukluğuysa kişi normal tehdit olmayan durumlarda da ya kaçar yada kendini güvence altına almak için bir takım davranışlar sergiler,işte bu noktada kişinin yaşam kalitesi düşer,hayatla ve insanlarla olan ilişkileri zedelenir.

öte yandan kaygısız olmaksa,kaygı bozukluğundan daha kötüdür, çünkü kaygı,korku hayatta kalma becerimizi artıran bir faktördür, gerçek tehditleri algılayamazsak zarar görmemiz kaçınılmazdır. buyuz den kaygınızın kıymetini bilin algınızı sağlıklı tutun ve yanlış tehditlerden uzak durun böylece kaygınız sizin hayatınızdaki güvenlik görevliniz olacaktır ve sağlıklı kaliteli bir hayat yaşamanıza yardım edecektir.

uzm.klinik.psk.Nihal Aydın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaygının Kıymetini Bil" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihal AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihal AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihal AYDIN'ın Makaleleri
► Kaygı ve Kaygının Bileşenleri Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kaygının Kıymetini Bil' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:24
Top