2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aileler Anaokulu Seçiminde Ne Yapmalı?
MAKALE #15277 © Yazan Psk.Cihan ÇELİK | Yayın Ağustos 2015 | 3,518 Okuyucu
Okul öncesi eğitim çocuk gelişimi açısından kritik öneme sahiptir. Çocuklar bu dönemde, güven-güvensizlik, bağlanma, özerk olma, haz alma, hayatı anlama, anlamlandırma gibi kişiliğini şekillendirecek süreçlerden geçmektedirler. Çocukların fiziksel gelişimlerinin, sosyal gelişimlerinin, duygusal gelişimlerinin ve zihinsel gelişimlerinin en hızlı olduğu dönemdir okul öncesi dönem.

Ve günümüzde anne, babaların çalışma tempolarının uzunluğu, çocuğa ayrılan vaktin minimuma düşmesinden de kaynaklı olarak çocuğun okul öncesi eğitimi hangi kurumda aldığının önemi artmıştır.

Peki bu kadar krritik olan dönemde anaokulu seçimi nasıl olmalıdır?

1-) Öncelikle okulun sahibi yani okulu işleten kişinin vasfına bakılmalı. Alan mezunu mu? Alan ile alakalı eğitimi nedir gibi. Bunun yanında okul öğretmenlerinin güleryüzlü olması, meslekleri ile alakalı kişisel gelişimlerini olumlu yönde sağlamış olmaları önem taşımaktadır. Çocuk günün belki de 8-10 saat aralığını bu okulda geçirecek, bu sebeple anne-baba haricinde rol model alacağı ilk kişi öğretmeni olacaktır. Bu nedenle öğretmen seçimine çok dikkat edilmelidir.

2-) Okulun fiziksel ortamının uygunluğu. Mümkünse bahçesi olan bir okul tercih edilmesi önemlidir. Çocuğun zihinsel gelişimin yanında fiziksel gelişimine de katkı sağlaması için bunun olması gerekmektedir. Örneğin, etkinlikler başlamadan bir sabah sporu, etkinlik aralarında grup egzersizleri gibi aktiviteler çocuk için çok sağlıklı olacaktır.

3-) Sınıf bölümlerinin sistemli olması. Sınıfların yaş gruplarına göre, yeterli sayıda öğretmen ile beraber organize edilmesi de diğer önemli faktördür. Sınıfın çok kalabalık olması, veya çok az kişi olması çocuk için istenen bir durum değildir. Aile okula başladıktan sonra bu konuya özellikle dikkat etmelidir.

4-) Özel çocuk hakkında bilgi sahibi olunması. Çocuğunuz otizm, asperger, down sendromu gibi tanılara sahipse, bu konularda yetkinliği, bilgisi,birikimi olan bir okul tercih edilmelidir. Çocukların gelişimininin nasıl takip edileceği önemli olduğundan okul personelinin bilgi sahibi olması gerekmektedir.

5-) Eğitim programı. Çocuklar toplu halde eğitim gördükleri için bir program dahilinde takip edilmeleri gerekmektedir. Bilimsel olarak takip edilmeli ve aileye belli aralıklarla bilgi akışı sağlanmalıdır. Bunun yanında özel gelişim gösteren çocuklar için de farklı eğitim programları hazırlanmalı ve aileye sunulmalıdır. Okul seçiminde aile bu konuya da dikkat etmelidir.

Bu bahsettiğimiz 5 maddenin yanında aileler şu konulara da dikkat etmelidirler;
- Çocuklarınız için gelişim takip programı talep ediniz. Örneğin; üç ayda bir gelişim basamakları değerlendirilen çocuğunuzun raporlaması size verilsin. Siz de somut olarak çocuğunuzun gelişimini takip etmiş olursunuz.
- Aile toplantılarının sürelerinin çok uzun aralıklarla olmamasını talep ediniz. Örneğin; eylül ayında bir toplantı, haziran ayında bir toplantı değilde; eylül-aralık-mart-haziran aylarında toplantıların olması gibi. Gelişimsel herhangi özel durum olduğunda zaman çok önem kazanmaktadır. Böylece bu riski ortadan kaldırmış olursunuz.
- Yukarıda bahsettiğimiz eğitimsel süreçlerin yanına mutlaka branş dersleri de eklenmelidir. Satranç gibi, yüzme gibi, atletizm gib, halk oyunları gibi. Çocuğun gelişimsel sürecinde bu aktivitelerin etkisi yatsınamaz şekilde çoktur.

Özetlersek;
Okul seçimi konusunda anne ve babanın belirli kriterleri olmalı. Ve bu kriterler doğrultusunda yapılacak okul seçiminden sonra aile daha huzurlu ve rahat şekilde çocuğunu eğitime başlatacaktır.

Sevgiler,

Psikolog Cihan Çelik
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aileler Anaokulu Seçiminde Ne Yapmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cihan ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cihan ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cihan ÇELİK'in Makaleleri
► Anaokulu Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Anaokulu ve Çocuk Psk.Elif GÜNERİ
► Anaokulu ve İlkokul Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Anaokulu Döneminde Beslenme ve Uyku Psk.Barış ÜLKÜMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aileler Anaokulu Seçiminde Ne Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:02
Top