2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sevmek Anlamaktır
MAKALE #15167 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ağustos 2015 | 9,196 Okuyucu
SEVMEK ANLAMAKTIR

Anlamak, sevmek ve sevgiyi istikrarlı yaşamaktır. Bazen sadece sevmek karşımızdakini anlamamıza yetmeyebilir. İlişki bir denklemdir. Değişkenlerin fazla olduğu bir denklem ve insanlar bu denklemi kurmak ve çözümlemek için yüzyıllardır uğraşırlar ve uğraşmaya devem etmektedirler. İlişki, insan değişkeninden ötürü karmaşık ve anlaşılması zordur. Geçen haftalarda evlilikleri olumsuzluğa doğru giden ve boşanma aşamasında olan bir çifttin söylediklerinden yola çıkarak bu makaleyi kaleme alıyorum. Onlara göre ‘’biz birbirinizi sevdik ve seviyoruz ama birbirimizi anlamayı ihmal ettik’’ cümlesi oldukça anlamalı idi. Anlamamak, anlamayı bırakmak , ilişkiyi otomatiğe bağlamak, karşımızdakini ihmal etmeye, boşlamaya ve bazen de istismar etmeye kadar gitmektedir. Burada sevmeyi değersizleştirmiyorum, sevmek bir ilişkinin harcıdır. Ama bir ilişki sadece sevmek ve seviyorum demekten ibaret şeklinde düşünmeye başlarsak, yatırımları azaltır, ilişki otomatik pilota geçer ve ne olduğunu anlamadan olumsuzluğa hatta ayrılma noktasına gelinebilir. Anlamak, dinlemekle mümkündür. Dinlemeyen anlamaz, dinlenmeyen anlaşılmaz ve ilişki yorucu ve çekilmez bir hal alamaya başlar. Çünkü bizler isteklerimizi, arzularımızı, ihtiyaçlarımızı ifade etmekle bunların karşılanması ve tatmin edilmesini sağlayabiliriz.

Karşısındakini anlamaktan uzaklaşmış bir kişi kötü sona gelindiğinde bunu hiç tahmin etmediğini, işin bu alamaya gelineceğini düşünemediğini söyler. Ve bitişe hazırlıksız yakalanır ve büyük bir pişmanlık, acı ve ayrılmaya karşı çok yoğun bir kaygı içerisine girer ve artık elinden gelen her şeyi yapacağını söyler. Bunu söyleten pişmanlığıdır. Çünkü bireylerin birbirleri tarafından anlaşılmamaları neticesinde ilişkinin en son noktası anlamsızlık ve zaman kaybı olarak değerlendirilmeye başlanır.

İlişkilerde sadece seviyorum demek aslında çabadan uzak tutar insanı, ilişkide çabalamak ise zorlamaktır. Zorlamak zorlanmayı içine alır ve arzu ve şehveti dışarıya fırlatır . Zorlamak yürümeyeni yürütmekten ibarettir. Zorlayıcılıkta değil zevk almaya başladığımızda şehvet, arzu buna eşlik eder ve bu döllenmeden de sevgi doğar.
Evlilik gerçekten tanımadığımız biriyle olmak mıdır? Yoksa zaten zihinlerimizde var olan aşina olanların uzantıları mıdır? İnsanlar tanımadıkları birisiyle birlikte olmazlar, onlara bir şeyler vermek ve onlardan bir şeyler almak istemezler. Çift olmayı ve sonrasında evliliği başlatan aşina olunan kişi, kişiler, durumlar, ortamlardır. Bu durum hem kolay hem de zordur. Kolay olması tanıdık olanla yabancılık yaşanmaz. Zor olması ise aşina olunanla geçmişte gerçekten var olanı örtüştürmeye ya da ayrıştırmaya çalışmaktır. Benzer olanı farklılaştırmak için üzerinde işlem yapmak değiştirmeyi ve mütecaviz bir tutumu gerektirir.

Karşımızdakini anlamak, öncelikle onun kendine has ayrı bir birey olduğu kabul etmek demektir. Ötekinin özgünlüğünü, özgürlüğüne saygıyı gerektirir. Anlamak bilmediğimiz, öğrenmek istediğimiz ya da hakkında tam bilgi sahibi olamadığımız durumlar için geçerlidir. Nitekim bir ilişik var olduğu müddetçe karşımızdakini anlama süreci devam edecek demektir. İlişki bir uğraştır, hayatımızın diğer uğraşlarımızın yanında ona paralel ve atbaşı ilerlemelidir.

İlişki bir çift olmaktan ziyade, eş olabilmek, eşlik edebilmektir. Eşlik edebilmek aslında bir uyum, senkronize bir tutumdur. Eş olmak uyumun şart olduğu bir dans gibidir. Anlamanın en somut ifadesi de budur. Dansta uyum olmazsa saçma sapan bir görüntü ortaya çıkar, uyumsuz olur ve daha sonra bundan sıkılan eşler yerlerine oturur çünkü beceremiyorlardır ve hatta bu uyumsuz onları yorar oturalım daha iyi derler. Tabi ki karşımızdakini anlamak bu somut örnekteki gibi basit ve yalın değildir. Anlamak duyguların içine girebilmek, ihtiyaçların aciliyetini bilmek ve bunu giderebilmek, arzuların emrine boyun eğebilme cesaretini gösterebilmektir. Sevmek anlaşılmak doğar, ya da anlaşılacağını inanmakta beslenir.

Anlamak içsel/ruhsal bir şeydir. Karşımızdakini anlamak çoğu zaman kendi içsel çatışmalarımızın engeli ile karşı karşıya kalır. Çünkü herkes anlaşılmanın derdinde olup, anlamak konusunda ego-santrik bir tutum sergiler. Bu ego-santrik tutumu halledebildiğimizde karşımızdakini görmek, onun varlığını kabul etmek ve neticesinde anlama süreci başlar. Bu da karşı taraf tarafından memnuniyetle karşılanır ve anlaşıldığı ölçüde anlama çabası ortaya çıkar ve karşılıklı uyum yavaş yavaş sağlanır. Anlaşılmamak haksızlık, duyarsızlık, bencillikle eşleştirilir. Anlaşılmak, anlamak güvene işaret eder,, güven ise eşlerin birbirlerine kendilerini bırakmaya , teslim olmaya, tekinsiz ara alanı, güvenilir kılmayı sağlar.
Bir ilişkide karşısındakini anlama süreci ortaya çıkarsa sevmek ve sevilmek anlamalı hale gelebilir.
Anlamak için öncelikle;
-ötekinin varlığını kabul etmek, onu ayrı, bağımsız bir birey olarak görmek ve ondan bir tabiiyet beklememek
-Ötekini dinlemek, söylediklerine kulak vermek,
-Anlamak saygı duymaktır. Anlamak sevgiyi anlamlı kılar.
-Anlamak üzerine kurulmuş ilişkiler istikrarlı ve uzun süreli ve öğreticidir.
-Anlamak farkındalığı getiri ve farkındalık ise içinde yoğun duygular barındırır. Anlama süreci zaten duyguların yoğun ve tatmin edici bir şeklide yaşanmasına zemin hazırlar.
-Anlamak ilişkiyi istemektir, Anlamak sadakat ve şefkattir.
-Anlamak tanımaktır. Bir ilişkide ilişki devam ettiği müddetçe eşler birbirlerini tanımaya devam etmektedirler. Eşlerin birbirlerini tanıması, hem ilişki içerisinde eşlerin benlik sınırlarını, özgürlük alanlarını belirler, hem de ilişkinin sınırları belirlenmiş olur. Bu şekilde eşler hem birbirlerinin farkında olmadıkları dürtülerine karşı kendilerini korumuş olurlar hem de ilişki dışsal olandan korunur ve mahremiyeti sağlanmış olur. İlişkinin hasar alması hem içsel hem dışsal faktörlere bağlıdır. Dışsal faktörler aileler, arkadaşlar, ekonomik şartlar vs, içsel faktörler ise yukarıda belirttiğim gibi eşlerin kendilerinden kaynaklanan ego-santrik tutumlardır.
-Karşımızdakini anlamak ilişkiyi korumak ve kollamak demektir.
-Karşımızdakini anlamaya çalışmak, gerçek ve tartışıldığında ilişkiyi besleyecek ve diri tutacak sorunları çözümlemek anlamına gelecektir.
- Karşımızdakini anlamaya çalışmak ilişkide zamanı ve enerjiyi ekonomik olarak kullanmak ve ilişkinin gün geçtikçe kalitesini arttırmak demektir. Nitekim kaliteli bir ilişki sevgi dolu, saygı ile bezenmiş, temeli sağlamlaşmış ve istikrarlı demektir.

Son olarak eşlerin bir araya gelmesi tesadüf olmamakla birlikte, he ne kadar beğeni, bir takım hislerin eşliğinde başlamış olsa da bu yoğun hisler belli bir zaman sonra insan doğası gereği yerini rutine bırakacaktır. Fakat bu rutin karşımızdakini keşfetme arzusu ile bozulacak ve heyecanlı, keyifli ve bir o kadar eskisinden daha yoğun ve gerçek anlamda duygulara yerini bırakacaktır. İlişki karşımızdakini anlamaya devam etme arzusu ile ivme kazanacak, alına haz aratacak, sadakat köklenecek ve direkt olarak eşlerin ilişkideki başarıları yaşamın diğer platformlarındaki alanlardaki başarılarını da etkileyecektir.

Uzman Klinik Psikolog/Çift ve Aile Terapisti.
Fatih SÖNMEZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sevmek Anlamaktır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Sevmek Üzerine Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Sevmek,hissetmek Ama Nasıl? Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sevmek Anlamaktır' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:17
Top