2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Smear Testi(Pap-Smear) Nedir?
MAKALE #15144 © Yazan Op.Dr.İnci KARALAR | Yayın Temmuz 2015 | 4,698 Okuyucu
SMEAR(PAP -SMEAR) TESTİ

Rahim ağzı kanserleri (serviks kanserleri) ülkemizde kadınlarda sık görülen kanserlerden biridir.

Pap smear testi(veya smear testi ) jinekolojide kullanılan bir tarama testidir.Serviks(rahim ağzı) kanserlerinin tarama testi olarak kullanılan bu test erken tanı sağlama olanağı sunmaktadır.Rahim ağzından alınan hücre örneklerinde görülen anormal hücreler kanser öncüsü lezyon olabilir ve erken tanı sayesinde kanser gelişmeden önlenebilir.Tarama testindeki amaç servikal kanser için yüksek riskli lezyonları belirlemektir.
Pap smear, servikal smear veya smear testi, jinekolojide kullanılan bir tarama testidir. Test, onu keşfeden Georgios Papanikolaou'nun adıyla anılmaktadır. Testin adında geçen smear,Türkçe "yayma" demektir; alınan hücrelerin incelenmek üzere bir mikroskop lamın üzerinde yayılmasını belirtmek amacıyla kullanılır. Özelikle serviksdeki kanser öncüsü lezyonların veya kanser durumlarının belirlenmesi için geliştirilmiş bir tıbbi görüntüleme metodudur, Kanser öncülü değişikliklerin erken saptanması ölüm oranını azaltır, özellikle serviks kanserinin bu yöntemle taranması sonucunda ölüm oranı büyük oranda düşmüştür. Sonuç olarak serviks kanserinin tarama testi olarak kullanılan Pap smear testi, erken tanı olanağı sağlamaktadır

Test ne zaman yapılmaya başlanmalı?

Servikal kanserin erken teşhisine yönelik PAP smear taramasıyla ilgili olarak Amerikan KanserDerneği (American Cancer Society, ACS), kadınların ilk cinsel deneyimden 3 yıl sonra veya cinsel aktif olsun ya da olmasın 21 yaşına geldiklerinde, 30 yaş ve üzerinde her 3 yılda bir kez PAP smear testi yaptırmalarını önermektedir.30-65 yaş arası pap smear ve Hpv test(combi test olarak ) her 5 yılda bir kez önerilmekte ,sadece Pap smear testi yapılacaksa yine her 3 yılda bir kez yapılması önerilmektedir.

Amerikan Obstetrisyen ve Jinekologlar Kurulu (American College of Obstetricians andGynecologist, ACOG), hayatı boyunca herhangi bir dönemde veya halen cinsel aktif olan ya da 21 yaşına gelmiş tüm kadınların yıllık pelvik muayene ve her 3 yılda bir kez PAP smear yaptırmalarını, 30-65 yaş arası pap smear ve Hpv test(combi test olarak ) her 5 yılda bir kez önerilmekte ,sadece Pap smear testi yapılacaksa yine her 3 yılda bir kez yapılması önerilmektedir.21 yaş altında Pap smear rutin inceleme olarak önerilmemektedir.


PAP SMEAR TESTİ YAPILMA SIKLIĞI
ACS(American Kanser Derneği)
21-29 yaşları arasında her 3 yılda bir kez
30 yaş üstünde;30 yaş üstünde Her 3 yılda bir kez veya Hpv testi ile pap smear testi kombine edildiğinde her 5 yılda bir kez yapılmalı
(yüksek risk içeren kadınların taraması daha sık olmalıdır

ACOG(Amerikan Obstetrisyen ve Jinekologlar Kurulu)
21-29 yaşları arasında Her 3 yılda bir kez
30 yaş üstünde;Her 3 yılda bir kez veya Hpv testi ile pap smear testi kombine edildiğinde her 5 yılda bir kez yapılmalı
(yüksek risk içeren kadınların taraması daha sık olmalıdır)

Smear testi ne zaman sonlandırılmalı?
Total Histerektomi(Rahimin alınması) ameliyatından sonra(eğer rahim ağzında kanseröz veya prekanseröz(kanser öncüsü) lezyon saptanmamışsa rutin Pap smear testi sonlandırılabilir.

65-70 yaşın üzerinde ve son 10 yılda anormal PAP test sonucu olmayan, üç veya daha fazla normal PAP test sonucu olan kadınların servikal kanser tarama programından çıkarılmaları önerilmektedir.

Smear testinin iyi sonuç vermesi için test öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar ;

Smear testi öncesi iki gün süreyle cinsel ilişkiden ,bölgeyi antiseptikli sıvılarla yıkamaktan,sperm öldürücü köpük,krem veya jel kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Pap smear testi sonucu anormal gelirse ne yapılır?

Pap smear testi anormal gelirse kolposkopi ile ileri bir inceleme yapılır ve gerekli görülen yerlerden biyopsi alınır ve patolojik inceleme yapılır.
Yazan
Op.Dr.İnci KARALAR
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Smear Testi(Pap-Smear) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.İnci KARALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.İnci KARALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.İnci KARALAR
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.İnci KARALAR'ın Makaleleri
► Smear Testi ,hpv Testi ve Rahim Ağzı Kanseri ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Rahim Ağzı Taraması (Smear Testi) Yaptırmak Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ
► Pap Smear Nedir? Prof.Dr.M.Murat NAKİ
► Şeker Yükleme Testi (Ogtt) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Smear Testi(Pap-Smear) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebeliğe Hazırlık Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:42
Top