2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süt Dişlerinde Çürük
MAKALE #15143 © Yazan Dt.Mesut MUTLU | Yayın Temmuz 2015 | 2,905 Okuyucu
SÜT DİŞLERİ ÇÜRÜRSE !

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler. Bu nedenle daha kolay ve hızlı çürüyebilirler. Çocuklar çürüğün erken dönemlerinde pek tepki vermezler.

Çürük ilerledikçe, soğuğa ve tatlıya karşı duyarlılık başlayabilir. Daha sonra çürük diş, çocuğa acı verir ve ağrı yapar. Ağrı özellikle yemek yendiği zaman ortaya çıkar. Çürük içerisine giren yemek artıkları, dişin sinirlerine basınç yaparak ağrının artmasına neden olurlar.

SÜT DİŞLERİ ÇIKAR ÇIKMAZ ÇÜRÜDÜYSE?

Bazen süt dişleri çıkar çıkmaz üzerlerinde kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler de diş çürükleridir. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü, doğal olarak şeker ihtiva eder. Gece yatmadan önce ya da uyku esnasında emzirildiğinde veya biberonla süt verildiğinde, ağızda kalan süt, dişlerin çürümesine elverişli bir ortam yaratmış olur.

SÜT DİŞLERİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Özellikle küçük yaşlardaki çocukları diş hekimi koltuğuna oturtup, tedavilerini yapmak çok kolay değil. Bazen çocuk diş hekimleri (pedodontist) bile, bu ağrılı dişlerin tedavilerini çocuk uyum göstermediği için gerçekleştiremez ve tedaviler genel anestezi altında yapılmak zorunda kalır.

Tüm bu zorluklar göz önüne alınarak, çocukların ilk süt dişlerinin çıkmasından itibaren ağız ve diş bakımlarına büyük özen göstermelidirler.

Süt dişlerinin erken kaybı, özellikle arka azı bölgelerinde sürekli dişlenme sırasında bazı sorunlara neden olmaktadır. Çünkü dişin kaybedildiği boşluğa doğru komşu dişlerin zamanla kayarak bu boşluğu kapatmaları söz konusudur.

Bu durum ise, ileride yerine gelecek olan daimi dişin çıkamayarak gömülü kalmasına ya da farklı bir yerden çıkarak hatalı kapanışlarına neden olabilir. Bu gibi hallerde tel tedavisi (ortodonti) kaçınılmaz olur.

Çeşitli nedenlerle bir süt dişi çekilmek zorunda kalınırsa, çekim boşluğunun kapanmasını önlemek için yer tutucu apareyler yapılmalıdır.

KORUYUCU TEDAVİ

Koruyucu tedavi, her alanda olduğu gibi çocuk diş hekimliğinde de çok önemlidir. Çocuğunuzun düzenli hekim kontrolü altında olması, doğru diş fırçalama ve beslenme alışkanlığını kazanması onun bir ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlar. Diş sağlığında süt dişlerinin de önemi büyüktür. İyi korunmamış süt dişleri çürüyerek ağrılara sebep olur.

Erken kaybedildiğinde ise daimi dişlerin çapraşık çıkmasına yol açar. Bu nedenle en doğrusu, çocuğunuzun süt dişleri çıktığı dönemden itibaren kontrollere başlamaktır. Flor uygulaması ve fissür örtücü gibi koruyucu yöntemlerle diş çürükleri önlenebilir. Aynı zamanda ağız ve yüzün görünümünü etkileyen ortodontik sorunlara erken müdahale ile kolayca çözülerek çocuğunuzun kendine güvenen mutlu bir birey olmasına katkıda bulunacaktır.

Dişlerin üzerinde oluşan bakteri plağı (yiyecek artıkları ve mikroorganizmalardan oluşan beyazımsı, yapışkan tabaka) eğer normal fırçalama ile uzaklaştıramayacak kadar birikti ise diş hekimi tarafından temizlenerek uzaklaştırılmalıdır. Bu işlem bakteri plaklarının uzun vadede meydana getireceği diş taşı ve çürük gibi problemlerin de oluşumunu engelleyecektir. Aynı seansta çocuğa, diş fırçalama eğitimi ve çürüklerden korunma hakkında bilgilendirme de yapılarak tekrar kontrole çağrılır.

Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.
Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.
Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.
İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası Parmağınıza sardığınız temiz ve nemli bir gazlı bez, tülbent veya temiz bir bez ile dişlerini silerek temizleyin.
Bala, pekmeze, reçele batırılmış emzik vermeyin.
Çocuklara asitli içecekler vermeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Süt Dişlerinde Çürük" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Mesut MUTLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Mesut MUTLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut MUTLU Fotoğraf
Dt.Mesut MUTLU
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Mesut MUTLU'nun Makaleleri
► Erken Çürük Tedavisi Dr.Dt. Cansu UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Süt Dişlerinde Çürük' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Beyazlatma Mart 2016
► Lazer Uygulamaları Mart 2016
► Aft Yaraları Temmuz 2015
► İmplantoloji Temmuz 2015
► Çene Eklemi Hastalıkları Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:44
Top