2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dış (Ektopik)Gebelik Nedir?
MAKALE #15141 © Yazan Op.Dr.İnci KARALAR | Yayın Temmuz 2015 | 3,763 Okuyucu
DIŞ GEBELİK NEDİR?
Gebelik döllenmiş bir yumurta ile başlar.Normalde döllenmiş yumurta rahim iç yüzüne tutunur.Dış gebelikte veya Ektopik gebelikte ise döllenmiş yumurta rahim dışında başka bir yere yerleşir(fallop tüpleri,karın içi gibi)

Tipik bir dış gebelik genelde fallop tüplerinin içinde olur.Bu tipte oluşan gebeliğe tubal gebelik ismi verilir.Bazı durumlarda gebelik karın içinde,yumurtalıklarda veya rahim boyununda oluşabilir.

Ektopik gebelik(Dış gebelik) normal gelişimini sürdüremez.Döllenmiş yumurta sağlıklı bir şekilde varlığını sürdüremez.(ektopik gebelik dokuları büyürken anneye ait çeşitli dokuları tahrip edebilir,tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamalar görülebilir).Dış gebeliğin erken tespiti gelecekte sağlıklı gebelik şansının sürebilmesi açısından çok önemlidir.

Ektopik gebelik başlangıçta hiç bir belirti göstermeyebilir veye gebeliğe ait erken dönemde görülen belirtiler görülebilir(bulantı,memelerde hassasiyet gibi).Gebelik testi pozitif çıkar.

Karın ağrısı ve pelvik bölgede ağrı ile birlikte hafif vajinal kanama, dış gebeliğin genellikle ilk uyarıcı bulgularındandır.Eğer fallop tüplerinden kan sızıntısı olursa omuz ağrısı ve barsak hareketlerinde artış görülebilir.Ektopik gebelik uterusun servical bölgesinde(rahim boynunda) olmadığı sürece yoğun kanama sıklıkla görülmez.Eğer fallop tüplerinde rüptür(yırtılma) olursa karın içine şiddetli kanama ( şok tablosuna sokabilecek düzeyde) olabilir.

Ciddi karın ağrısı,pelvik ağrı ve vajinal kanama olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır

Tubal gebelik;Ektopik gebeliğin en sık görülen tipidir

Ektopik gebeliğin görülmesinde etkili faktörler;

1)Daha önce geçirilmiş dış gebelik öyküsü

2)Enfeksiyon veya enflamasyon;Faloop tüplerinin enflamasyonu(salpenjit),Uterus,fallop tüplerinin veya yumurtalıkların enfeksiyonu(P.İ.D) ektopik gebelik riskini arttırmaktadır.

3)Fertilizan ilaçların kullanımı

4)Cerrahi işlem sırasında hasar görmüş fallop tüpleri

5)Rahim içi kontraseptiv araç kullanımında gebelik nadir görülür.Gebelik oluşmuşsa genelde ektopik olarak ortaya çıkar.

Yine tüp bağlama metodu kullanılan hastalarda nadiren gebelik oluşabilir.Oluşan bu gebeliğin ektopik gebelik olma olasılığı fazladır.

Ektopik gebeliğin oluşmasının riskini azaltmak için pelvik enfeksiyonlara karşı korunmak gerekir.

Ektopik gebelik tanısı,dikkatli bir anamnez ve fizik muayene sonrası ultrason ve kan testiyle konulabilir.

Ektopik gebelik tanısı konulduktan sonra tedavisi erken dönemde methotraxate gibi ilaçlarla veya laparoskopi veya laparotomi(Eğer şiddetli kanama varsa) yoluyla yapılabilmektedir.Döllenmiş yumurta rahim dışında sağlıklı gelişimine devam edemez.Hayatı tehdit eden komplikasyonlar görülebilir,acilen ektopik doku çıkarılmalıdır.Eğer ektopik gebelik tanısı erken dönemde konulabilirse büyümeyi durduran methotraxate gibi ilaçlar kullanılabilir.Methotraxate ilacı verildikten sonra HCG adı verilen gebelik hormonunun düzeyine bakılır.Eğer HCG seviyesi yüksek kalmaya devam ederse ilaç tekrarlanabilir.

Diğer vakalarda ektopik gebelik Laparoskopi denilen yöntemle tedavi edilebilir.Karına yapılan küçük(0,5-1 cm) kesilerle kamera aracılığıyla ektopik gebelik dokusu çıkarılır ve fallop tüpü onarılır.Eğer fallop tüpü bariz bir şekilde hasar görmüşse çıkarılması gerekebilir.

Eğer dış gebelik fallop tüpünün yırtılması sonucu hızlı ve şiddetli kanamayla ortaya çıkmışsa vakit kaybetmeden laparotomi yoluyla tedavi edilmelidir.Genellikle yırtılmış olan fallop tüpü çıkarılır.
Jin.Op.Dr. İnci KARALAR
Yazan
Op.Dr.İnci KARALAR
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dış (Ektopik)Gebelik Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.İnci KARALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.İnci KARALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.İnci KARALAR
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.İnci KARALAR'ın Makaleleri
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Dış Gebelik - Ektopik Gebelik Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Op.Dr.Bülent ATASEVER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dış (Ektopik)Gebelik Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebeliğe Hazırlık Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:06
Top