2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beynimiz ve Dalgaları
MAKALE #14998 © Yazan Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN | Yayın Temmuz 2015 | 3,288 Okuyucu
Evet yanlış duymadınız bakın beyin dalgaları biz gün içinde çeşitli aktiviteleri yaparken nasıl seyir ediyor.

BETA: 14-30 cps – zihin fiziksel bir aktivite ile meşgulse ya da tetikte ise

ALFA: 7-13 cps – hayal kurduğunuzda ya da düşüncelere daldığınızda
TETA: 3.5-7 cps – uyuya kaldığınız an

DELTA: 0.5-3.5 cps – en derin uykuya daldığınız an

BETA DALGALARI:
Beta, fazlasıyla meşgul olduğumuz hallerde devreye girer. Hızlı, seri ve inişli çıkışlı dalgalardır. Heyecanımız arttığında veya dış faktörlerce fazlaca uyarıldığımızda beta dalgaları yayınlamaya başlarız. Konuşan biri, ders veren bir öğretmen beta dalgaları yayar. Konuşma sırasında tartışma çıkarsa, ortalık gerginleşirse beta dalgalarının frekansı artar.

ALFA DALGALARI:
Alfa dalgaları ise; rahatlayınca, heyecan yatıştığında devreye girer. Alfa dalgalarının beta dalgalarına kıyasla genliği daha yüksek, frekansı daha düşük. Beta dalgaları saniyede 15 ila 40 Hz yaparken, alfa dalgaları saniyede 9 ila 14 Hz arasında devir yapıyor. Elinizdeki iş bitince, bir toplantıdan dışarıya çıkıp hava aldığınızda alfa dalgaları gene faaliyete geçiyor.

TETA DALGALARI:
Teta, zihnimizin bilinçsiz olduğu hallerde ortaya çıkmakta. Frekansı çok düşüktür, saniyede 5 ila 8 Hz arası .
Teta dalgaları bastırılmış duygular ortaya çıktığında aktifleşiyor. Yaratıcılık için ihtiyaç duyulan beyinsel bağlantılar da teta dalgaları sayesinde kuruluyor.
Uzun bir yolda ilerlerken, yürüyüşe çıkıp bedeninizi dinlendirmek istediğinizde, gene ilginç ve yaratıcı fikirlerin dalgası teta işbaşındadır.

DELTA DALGALARI:
Delta, frekansı en düşük olan dalgadır tespit edilenler arasında. Saniyede 1.5 ila 4 Hz arasında gidip gelir. Son derece de düzensiz yayılır. Bilinçsiz zihnin en derinlerinde, uykunun en derin saatlerinde bu dalgaları yayar beynimiz.
Yatakta kitap okurken de yayılan dalgalar gene betaya dönüverir. Uykumuz gelince önce düşük frekanslı beta, kitabı okumayı bırakıp yanı başınıza koyunca alfa, uykuya geçmeye başlayınca teta, uyku derinleşince de deta devreye giriyor.

Araştırmalar teta ve delta dalgalarının özellikle yaratıcılıkla ilgili olduğunu, bu dalgaların beynimizin içine doğru odaklanmamıza yardım ettiğini ve yaratıcı düşünceyi ortaya çıkardığını ileri sürüyorlar. Bu dalgaların en aktif olduğu dönem uykudan uyanma dönemidir. Bu nedenle uykudan uyanma süreci yaratıcılık açısından en yararlı dönemdir.

Şimdi bütün bunları niye anlattınız diye bilirsiniz...
Bu yazıyı kaleme almam, bir danışanımdan gelen ve bu konuyu biraz açmamı isteyen bir soru üzerine cevap niteliğin de olmuştur.

Danışanımın sorusu şöyleydi...

Son zamanlar da beyin dalgaları, metafizik, düşünürsem olur gibi kişisel gelişim kitaplarından ve internetten araştırdığıma göre bu durumda düşündüğümüz oluyor diye bize anlatıldığına göre obsesif düşünceleri olan ve paranoid eğilimde ki kişiler her düşündüklerinin olduğunu düşünürlerse, tesadüf eseri olmuşsa bile bu kişiler olanları kişisel gelişim kuramlarıyla birleştirip, nasıl etkilenirler?
Bu soruya pek çok açıdan cevap verilebilirse de ben kendi hakim olduğum alandan ayrılmadan cevap vermek istiyorum.
Ehil bir kalemden çıkmış kişisel gelişim kitaplarına karşı değilim ya da bizim bedenlenmiş enerjiler olduğumuz gibi söylemlere ''hayır''ım olmamasına rağmen şunu söylemeden de geçemeyeceğim.
Bu tarz yayınlar, gerek internette, gerekse görsel ve basılı alan da olsun yanlış anlaşılmaya çok müsait bir dille ve insanların umut bulabilmek için kolayca inanabilecekleri de çok iyi hesaba katılarak piyasaya sürülmüş ürünler olabiliyor.
Ürün diyorum çünkü; gerçek bir edebi eser olmadıkları aşikardır.
Peki bu kadar aşikar olduğu halde neden değerli romanlardan, şiirden ve bilimsel yayınlardan daha çok satar biliyor musunuz?
Çünkü reklam formatı ile hazırlanmış, çok açık gibi görünen fakat bilgi ve bilinç düzeyi o seviye de olmayan insanlar da kafa karıştırıcı bir etki yaratan formda hazırlanmıştır.
Form derken; çoğumuz kitabı kapağına bakar alırız yani kitabın reklamının yapıldığı bölüm.
Bu yanlış bir şey değil, her yazar kitabının satılmasını istediği gibi her ürün sunucu da ürünün paraya dönmesini ister ve çarpıcı bir kapak hazırlar elbet.
Sorun kapağın çarpıcı olduğu kadar içinin çarpıtılmış olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bilgi sunulurken değilse bile alınırken çarpıtılmaya meyillidir.
Bu formatta bilginin insan psikolojisi ile koşut bakıldığında, kafası zaten karışık bir kişinin yazılanlara inanmak ihtiyacından kaynaklı olarak kolayca kabul edip, inandığı görülmektedir.
Taktir ile onaylanan ve sen de bizdensin aidiyetini veren, kişiye aynı nedenle tedaviye gitmesinin gereksiz olduğunu ve kendisinin bu tarz düşünce gücü ile her şeyi yapabilecek ulvi bir insan olduğu hissiyatını verir. Bu tam sağlıklı insan için geçerli olmamakla birlikte, depresif, kaygılı, sınırda yaşayan insanlar için kaçınılmazdır.
Mesela, Şizotipal Kişilik Bozukluklarında kişiler gerçek üstü olaylara ilgi duymaya eğilimlidirler. Şimdi bu denli kafası karışmış birinin bu tarz bilgiye dayanarak, ben buradan düşündüm, orada yağmur yağdı savının desteklemesi olasıdır.
Bu tarz yayımların dikkatle okunması ve aşamalı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Buradan şunu anlamamak gerek;
Düşünce yolu ile çok para kazanabilir ya da sevdiğim kişiyi kendime aşık edebilirim diye düşünüyorsanız,
Yok böyle bir şey...
Onun bir düşüncesi var, senin de öyle... Bu açıdan baktığımız da tam bir büyüsel düşünce örneği gibi ben onu bu kadar derin düşünüyorsam o da bundan etkilenip, bana aşık olacak canım bu kaçınılmaz diye düşünmeye başlarsanız, kendi kendinize yansımaktan kendinizi alamazsınız.
Anlayacağınız kısır bir döngü de onun tüm hareketlerini aşk olgusu içinde değerlendirmeye ve zehirlenmiş bir göz ile kendi yansımanızın size olan aşkı ile yaşamaya başlarsınız.
Kara sevda dedikleri de böyle bir şeydir aslında... Durum vahametini korurken siz büyülü düşünceleriniz ve onu büyülediğinizi düşündüğünüz aşkınızla yani aslında kendi akis iniz ile yaşamaya devam edersiniz.
Bu örnekler elbette ki çoğaltılabilir...
Telepatiyi, diğerini kontrol edebilirim diye kullanmaya kalkarsan kendi akıl sağlığını kontrol edemez hale gelebilirsin.
Düşünsenize herkesi ve her şeyi kontrol edebileceğimiz bir beyne sahip olduğumuzu...
Bu sadece bize verilmiş değil kademe kademe de olsa hepimize verilmiş bir aynılık olacaktır.
Henüz dünya o boyutta değil arkadaşlar o nedenle kafanızı karıştırmayın.
Size hayal etmeyin demiyorum, tabi ki sağ beyninizi çalıştırın ve yukarıda da belirttiğim dalga boyuna erişmek ve dinginleşmek için hayal kurun ama şunu da bilin ki en az bir alan da gerçekliği kaybetmek ve hayal ile gerçeği karıştırıyor olmaya başlamak psikoza girmeniz demektir.
Tam da bu nedenle yapmamız gerekeni formüle etmek gerekirliğini hissediyorum;
1) YETENEĞİN OLAN HEDEFİ BELİRLE,
2) BASAMAK BASAMAK BİR ŞABLON ÇİZ,
3) BASAMAKLARI ÇIKMAYA BAŞLA.
İşte şimdi her gece yattığın da hedefe bir basamak daha yaklaştığını hayal etmen de fayda var.
Sağ ve sol beyin birlikte çalıştığında mucizeler yaratabilir.
Sağ beyin hayal eder, sol beyin işlevselleştirmezse fanteziden ibaret bir hayat yaşarsınız , benden size söylemesi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beynimiz ve Dalgaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ERDOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra ERDOĞAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Beynimiz ve Dalgaları' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Birey Toplum İlişkisi Temmuz 2019
► Paylaşılmış Psikoz Eylül 2018
► Travma ve Dissosiasyon Kasım 2017
◊ Acıyor Anne? Eylül 2021
◊ İnsanı Anlamak Temmuz 2018
◊ Travma ve Dissosiasyon Kasım 2017
◊ Aklı Kullanmak Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:40
Top