2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
MAKALE #14978 © Yazan Psk.Elif GÜNERİ | Yayın Haziran 2015 | 2,766 Okuyucu
PANİK ATAK NEDİR
Bir tetikleyici ile veya tamamen sebepsiz olarak, aniden ortaya çıkan, çok yoğun şekilde yaşanan bir endişe- kaygı nöbetidir. Nöbet başladığında giderek yükselen bu endişe kaygı nöbeti genellikle ilk 10 dakikada zirve yapar ve sonra yavaşça azalarak diner. Genellikle 30 dakika sonra biten bu nöbetler bazen 1 saate kadar uzayabilir ve sonuçta nöbet bitse dahi sonuçları itibari ile bireyi bütün gün etkileyebilir.
PANİK ATAĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR
Birey nöbet sırasında;
-kalp çarpıntısı (yoğun kalp atışı, kalbin dışarı fırlayacakmış gibi sert atması)
-terleme, ateş basması, yüzde yanma hissi veya üşüme
-titreme
-nefes almada güçlük, nefesi kesilecek gibi hissetme, boğulacakmış gibi hissetme, kesik kesik hızlı nefes almak
-baş dönmesi, bayılacakmış gibi hissetme
-göğüste sıkışma ve/veya ağrı duyma (bu belirti çoğu kez bireyin kalp krizi geçirdiğini zannetmesine sebep olmaktadır)
-uyuşma, karıncalanma, bireyin kendisine ve7veya çevresine yabacılaştığını hissetmesi, algılama güçlüğü
-bulantı, karın ağrısı
-çıldıracağını ve/veya delireceğini düşünmek
-kendisine veya çevresine zarar vereceğini düşünmek
PANİK ATAK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Toplumda görülme sıklığı %1-%3 arasındadır ve panik atak her yaşta ve herkeste görülebilir. Ancak
-20’li yaşlarda
-kadınlarda
-stresli bir yaşam sürenlerde
-aşırı bağlanma sorunu olanlarda
-içekapanık bireylerde
-sosyal olmayan bireylerde
-aşırı gergin bireylerde daha fazla görülmektedir.

PANİK ATAK KRİZİNDE NELER YAPMALISINIZ
İnsan bilmediğiden korkar. Bildiğimiz şeyden korkmayız. Bu yüzden bir panik atak rahatsızlığınız varsa şunları yapmalısınız.
1. Hastalığı tanımak: Panik atak nöbetleri bireyi “öleceğim, çıldıracağım, kalp krizi geçiriyorum” düşüncelerine sürükleyerek, çok kısa sürmesine rağmen bireyi n“ delireceğim” paniğine sürükleyen, yoğun kaygı ve korku duymasına sebep olan, bireyin yaşam kalitesini ciddi olarak düşüren ve dışarıya çıkmaktan, vapura-uçağa binmesini engellemeye veya yalnız kalmaktan korktuğu için yanında sürekli birilerini (özellikle kendini yanında güvende hissettiği insanları) istemesini sağlayan ciddi ancak tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Tedavide başarı oranı % 100’e yakındır.
2. Mutlaka psikiyatrist ve psikologtan yardım alınmalıdır. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi tedavide başarı sağlayacaktır.
3. Nöbet sırasında sakin kalmaya ve soğukkanlılığı korumaya çalışmak. Bu nöbet 10 dakika içinde zirveye ulaşacak ve sonra yavaşça bitecektir. Sadece 10 dakika (nadiren 1 saate yakın)
4. Bu bir kalp krizi veya başka bir fiziksel hastalıktan kaynaklanmıyor düşüncesini nöbet anında korumaya çalışmak
5. Nöbet başlamadan önce yaptığı işe devam etmek
6. Nöbetin zirve yaptığı anda dayanamayacağını hissediyorsa bir yere oturmak veya uzanmak ve nöbetin geçmesini beklemek
7. Nefesi kontrol altına almaya çalışmak; önce kesik kesik hızlı nefes alan bireyin endişe azaldıkça daha yavaş ve sakin nefes almaya başlaması
8. Nöbeti bekleme endişesinden kaçınmak: “bekleme endişesi” tekrar nöbet geleceği korkusunu yaşamak, bu korku ile yaşamının işlevselliğini düşürmek
9. Kaçınma davranışından vazgeçerek, korkunun üzerine gitmek
10. Kendine eleştirel yaklaşarak panik atağın altındaki negatif otomatik düşüncelerini keşfetmek ( bu konuda psikoterapisti kendisine yardımcı olacaktır)
Bunlara ek olarak çalıştığınız uzmandan yardım almaya devam ederek psikoterapiyi ve ilaç tedavisini uzmanın eşliğinde tamamlamak.

Yrd. Doç.Dr.
Psikolog Elif Güneri
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif GÜNERİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif GÜNERİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif GÜNERİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Tırnak Yeme Temmuz 2015
► Kardeş Kıskançlığı Temmuz 2015
► Çocuk Resimlerinin Dili Temmuz 2015
► Uyku Bozukluğum Var Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:07
Top