2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sporda Beslenme ve Sporcu Destek Ürünleri
MAKALE #14909 © Yazan Dyt.Görkem MERCAN | Yayın Haziran 2015 | 5,916 Okuyucu
Yapılacak spor türüne göre beslenme değişkenlik gösterir.

Her tür spor için vücut önce glikojen depolarını kullanacağı için karbonhidrattan zengin besinler tüketilmelidir. Spordan 3-4 saat önce ana öğün 1-2 saat önce ara öğün yapmış olarak spora başlamanın performansı artırdığını araştırmalar göstermiştir. Spor öncesi kilogram başına 3-4 g karbonhidrat tüketilmesini araştırmalar söylüyor. Karbonhidrat seçiminde kompleks karbonhidrat seçimi önemlidir. Kaslardaki glikojen depoları ne kadar doluysa vücut daha iyi performans gösterir, bitkinlik ve yorgunluk hissi azalır.

Spor esnasında karbonhidrat kadar önemli olan su tüketimidir. Su daha önceden depolanmadığından terle kaybedilen miktar göz önünde bulundurularak spor esnasında tüketimi karşılanmalıdır. Araştırmaların gösterdiği, terleme vücut ağırlığının %2’sini veya daha fazlasını kaybemesine sebep olursa, spor performansı olumsuz etkilenir.
Egzersiz uzarsa sporcu içeceklerinin performansa olumlu etkileri bilimsel olarak görülüyor(1 saatten fazla). Bu gösterge %10 karbonhidrat içerenler sporcu içecekleri için geçerli.

Antreman sonrasında ise boşalan glikojen depoları en hızlı şekilde doldurulmalıdır. Bunun için kompleks karbonhidratlar(tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi vb.) tercih edilmelidir. Araştırmalar antremandan sonra ilk 2 saat içinde erkeklerin 70 gram, kadınların ise 50 gram karbonhidrat içeren besin almasını söylüyor. Ağırlık çalışmalarında ise kas protein sentezinin hemen gerçekleşmesi için ilk 60 dk içinde 25- 40 gram protein alınmalıdır. Günlük protein alımını kilogram başını 1,5 ile 2 gram arasında olmalıdır.

Daha fazla protein alımının kas gelişimine hiçbir etkisinin olmadığını araştırmalar kanıtlamıştır.

Spora(ağırlık kaldırna) yeni başladıysanız kilogram başına yaklaşık 2 gram protein alımının bir miktar kas gelişimine etkide bulunduğu daha sonralar ise bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır.

Orta düzeydeki dayanıklılık antremanları süresince elzem aminoasit suplemanı tüketimiyle birlikte artan lösin konsantrasyonu, egzersiz sonrası yenilenme süresi boyunca daha büyük bir kas iskelet protein sentezi yanıtı oluşturmaktadır.

Son çalışmalara göre ise egzersiz sonrası soya-süt proteinleri(whey ve kazein) karışımı tüketiminin iskelet kasında, kan aminoasitemisini, mTORC1 sinyalini(kas protein sentezini teşvik eden sinyalizasyon) ve protein sentezini uzatabildiği ve bu karışımın egzersiz sonrası etkili bir besin desteği olduğu görülmüştür.

Sporcu Destek Ürünleri

Performans artırmak amacıyla yardımına başvurulan bazı besin maddeleri ve yöntemlerdir.

Gerçek ergojenik yardımcılar; kuvveti, dayanıklılığı, hızı ve beceriyi sürekli olarak artıran metotlardır.

Bunlar sentetik madde olmadıkları için doping sayılmazlar. Bu maddelere örnek olarak vitamin, mineral, aminoasit, protein, kreatin, karnitin, ginseng, CLA, glucosamin, ALA, omega-3, glutamin, beta-hidroksi-beta-metabütirat, antioksidanlar ve sporcu içecekleri v.b sayabiliriz.

Etkinliği kanıtlanan ergojenik destekler; kreatin, kafein, sporcu içecekleri, enerji jelleri, barları ve proteinlerdir.

Karnitin, vitamine benzer bir moleküldür. Vücutta bazı amino asitlerden sentezlenebilmektedir. Karnitin, karnitin açiltransferaz olarak adlandırılan bir seri enzimin substratı olup, birincil fonksiyonu, uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondriye taşımını artırarak, yağ asit metabolizmasını kolaylaştırmaktır. Karnitin, özellikle ette bulunur. Uzun zincirli yağ asitlerinin sitoplazmada mitokondriye geçişini kolaylaştırdığı için ergojenik yardımcı olarak iddia edilir. İddiaları kanıtlayan herhangi bir bir kaynak yoktur.

Kreatin son zamanlarda oral kreatin suplementasyonunun kas fosfokreatini ve kreatin verimini artırabilir. Buna bağlı olarak kreatin , maksimal egzersizlerde yorgunluk gelişimini geciktirmektedir. Kreatin ile ilgili yapılan araştırmalarda kreatin yüklemenin kas kreatin içeriğini, kas kuvvetini ve sprint performansını artırdığı, ayrıca hücrede su tutumuna sebebiyet vererek yağsız vücut kitlesini artırdığını göstermiştir. Günde 20 gramdan daha yüksek ya da 5 günden daha uzun süre kreatin kullanmanın sportif performansa yararlı olmadığı gibi karaciğer ve böbrek bozukluğuna yol açabileceği bildirilmiştir.

Yapılan çalışmalarda, fazla protein veya amino asit kullanımının, proteinlerin atım ürünü olan ürenin vücuttan uzaklaştırılması için idrar çıkısını arttırdığı, böylece dehidrasyona neden olduğu gösterilmiştir.

Ayrıca fazla protein alımı karaciğer ve böbreklerin daha fazla yorulmasına ve vücuttan kalsiyum atımına da neden olabilmektedir. Alındığı su tüketimine dikkat edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sporda Beslenme ve Sporcu Destek Ürünleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Görkem MERCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Görkem MERCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Görkem MERCAN Fotoğraf
Dyt.Görkem MERCAN
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi106 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Görkem MERCAN'ın Makaleleri
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Miray TÜRKER KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sporda Beslenme ve Sporcu Destek Ürünleri' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazan Ayında Beslenme Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:48
Top