2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişiliğin Oluşum Süreci ve Ergenlik
MAKALE #14793 © Yazan Psk.Lütfi ATABEY | Yayın Mayıs 2015 | 3,650 Okuyucu
KİŞİLİĞİN OLUŞUM SÜRECİ VE ERGENLİK.
Bebek hiçbir şeyden habersiz bir şekilde dünyaya gelir.Etrafından olup bitenlerden habersizdir.Günler geçtikçe etrafında olup bitenlere bakarak bu olanlara kendi içinde bir anlam vererek büyümeye devam eder.Bebeğin kendisini,etrafını,yaşanılanları kısaca dünyayı anlamlandırmasını sağlayan şey ona bakım veren ve onu büyüten kişidir.Bu kişi genellikle annedir.Çocuk annesinin gözlerinden hayatı ve içindekileri anlamlandırır.
Annesinin sözel ve sözel olmayan iletişimi sayesinde çocuk neyden korkacağını,neyi seveceğini,neyden hoşlanıp hoşlanmayacağını,hangi durumlarda heyecanlanacağını kısaca tüm duygu repertuarını öğrenir.İlerleyen zamanlarda evdeki bireylerin ve özellikle de babayı fark etmesiyle beraber hayatı anlamlandırmaya yardımcı başka insanlarda görüş alanına girer.0-6 yaş döneminde annenin ve babanın çocuğa karşı tutumları ve davranışları sonucunda çocuğun kişilik yapısı yavaş yavaş oluşmaya başlar.Anne babalar fark etmese de çocuğun yaptığı çoğu davranış,hareket,söz hatta ses tonları dahi anneden babadan alınmış ve kopyalanmıştır.Aile harici bir insanın fark ettirmesiyle “aa evet bende böyle yapıyorum. Yada aynı babasının konuşması” şeklinde tepkilere çoğu insan şahit olmuştur.Çocuğun çevresinin genişlemesi neticesinde kendisini inşa edecek malzemelerini bulacak insan sayısı çoğalır.Çocukta fark etmeden yada taklit yoluyla fark ederek bunları kendiside alıp aynı hareketleri veya davranışları sergiler.
0-6 yaş döneminde çocuğun referans noktası ve kendisini inşa etmesine yardımcı olan kişiler yakın çevresi olan annesi ve babasıdır.Bu dönemde çocuğu yönlendirmek kolaydır.Bu dönemde anne babalar çocuğunu rahatlıkla kontrol edebilirler.Bu dönemden sonra okul hayatının başlaması ile beraber çocuk için farklı bir dünya açılmış olur.İlk defa anne babadan farklı bir otoritenin olması çocukta önce bir şaşkınlık yaratır ancak ilerleyen zamanlarda buna alışır.Bu dönemden itibaren anne babanın çocuğun üzerindeki otoritesi yavaş yavaş sarsılır ancak öğretmende bir otorite olduğu ve anne babanın kontrolü devam ettiği için bu pek fark edilmez.Çocuğun hayatı anlamlandırmada anne,baba,öğretmenden sonra arkadaşları da devreye girer.Çocuk arkadaşlarıyla beraber hayatı keşfe devam eder.Arkadaşlar önemlidir ancak daha onlar çocuk için asıl referans noktası olmamıştır.
Çocuk büyümeye farklı farklı bakış açısı görmeye başladıkça “eğer anne baba baskıcı ve tam otoriter bir yapıya sahipse” çocuk ile aile arasında çatışmalar yaşanmaya başlar.Bu çatışmalar yavaş yavaş artar.Bu çatışmaların tavan yaptığı dönem ergenlik dönemidir.
Çocuk için hayatı anlamlandırmak için referans alacağı kişiler artık anne babası değil arkadaşlarıdır.Çocuk nasıl ki ilk doğduğunda hayatı annesinin gözünün içine bakarak anlamlandırıyorsa bu dönemde de arkadaşlarına bakarak anlamlandırır.Burada anne babanın sakin durması ona karşı otoriter bir tuttum içinde değil sabırla dinlemesi gerekmektedir.Birey burada arkadaş grubuna dahil olmak ve orada kendisini bulmak isteyecektir.Ailenin yapması gereken eskiden kalma alışkanlıklarla “Şunu yapacaksın,bunu böyle yapacaksın” şeklindeki emredici bir yaklaşımla çocuğa yaklaşmak olmamalıdır.
Çocuk bu dönemde önemsenmek ve adam yerine konmak istemektedir.Bir karar alırken karşılıklı olarak ona sorulması,bir şeyin yapılmasında ona sorumluluk verilmesi onu onore eder.Ergenliğin ilk zamanlarında kendisinin anlaşılmadığını düşünür.Ona bunun doğal bir süreç olduğunu samimi ve sabırlı bir şekilde anlatılması gerekmekdir.
Birey bu dönemde grup içinde var olmak ve akranlarıyla beraber bir şeyleri deneyimlemek isteyecektir.Bu dönemin en can alıcı noktası burasıdır.Referans olarak arkadaşlarını alan ergenin arkadaşlarında bir problem olması durumunda bu problemlerin aynısının da o çocukta çıkması yüksek ihtimaldir.Grup içerisinde var olmak isteyen ergen o yanlışlarıda gruptan kopmamak adına “özü itibariyle var olmak için” yapar.
Ergenlik döneminde ergende umutsuzluk duyguları oluşup içine kapanmalar yaşanabilir.Ergen başarısızlıklar karşısında buna dayanamayıp odasına çekilip hiçbir şey yapmak istemeyebilir.Bu durumda ailenin görevi çocuğun bu acısını yaşamasına izin vermektir.Ancak bu uzun süreli olmamalıdır.Belli bir müddet sonra aile bu duruma müdahale etmeli kapıları pencereleri açıp dışarıda hayatın devam ettiğini ve başarılı olabilmek için dışarıya çıkıp mücadeleye devam etmesi gerektiğini ifade etmelidir.
Bu dönemin aile açısından en önemli davranış şekli sabır ve anlayışlı yaklaşımdır.Aile bu dönemde sabreder ve çocuğuna anlayışla yaklaşırsa çoğu şey zamanla hallolacaktır.Bunun tam tersi bir yaklaşım küçük olayların dahi büyümesine çocuğun ailenin istemediği her türlü davranışı sergilemesine ve aileden kopmasına yol açar.

Lütfi ATABEY
Psikolojik Danışman/ Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişiliğin Oluşum Süreci ve Ergenlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Lütfi ATABEY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Lütfi ATABEY'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lütfi ATABEY Fotoğraf
Psk.Lütfi ATABEY
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Lütfi ATABEY'in Makaleleri
► Kişiliğin Oluşum Serüveni Psk.Şakir ERNAS
► Kişiliğin Oluşum Evreleri Psk.Bahattin GÖKTAN
► Kişiliğin Psikolojik Temelleri Psk.Halil TÜRKMEN
► Kişilik ve Kişiliğin Değerlendirilmesi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kişiliğin Oluşum Süreci ve Ergenlik' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Nedenleri Aralık 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:33
Top