2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anoreksiya (Manken Hastalığı)
MAKALE #14791 © Yazan Psk.Şeyda BOYBEYİ | Yayın Mayıs 2015 | 4,488 Okuyucu
Anoreksiya hastalığı son otuz yıldır hastalık tanısını almıştır. Modern çağın hastalığı ya da manken hastalığı olarak bilinmesine rağmen asıl bilinmesi gereken, bu hastalığa herkesin yatkın olmamasıdır. Özellikle genç kızlarda görülür ve buradaki ayrıştırıcı kriter genç kızın algılarında, çocukluk çağında yaşadığı ebeveyn ilişkilerinde ve kendini hayatta varoluşsal olarak nerede konumlandırdığında yatar.

Güzelliği beden ölçüleri ile tanımlamaya ve kendini güzellik nesnesi olarak konumlandırmaya çalışan bir genç kızın televizyonda gördüğü mankenleri modellemesi kaçınılmazdır. Ruh güzelliğinin farkında olmayan, çevresindeki insanların kendi görüntüsünü beğenmesiyle kendini beğenebilen bir insan, sadece dış onaya bağımlıdır. Bu beğeniyi kazanmak içinde kendini ideal diye tanımlanan bir kiloya sokmak ister, diyete başlar. Buraya kadar olan bölüm çoğu kadının zaten yaptığı bir standarttır. Amacı dış onay olsa bile yapılan diyet sağlıklıdır. Anoreksiya hastalığına aday kişi içinse bu durum zamanla şekil değiştirir. Kişi diyetin içinde kendi kontrolünü kaybeder. Ebeveynlerinden yeterince onay ve takdir görmeyen çocuklar yetişkinliklerinde mükemmeliyetçi, kendini yetersiz gören insanlar olurlar. Anoreksiya hastalığının bu kişilerde görülme oranı çok yüksektir.

Anoreksiya neden görülür?

Bu noktada hayatını kontrol edememiş, baskıcı bir ailede kendini ifade edemeden büyümüş bir genç kız, kaybettiği kontrol duygusunu kilo kontrolü ile kazanmaya çalışır. Sağlıklı bir diyetten hastalığa dönüşme sebebi kişinin algılarının bozulmasından kaynaklanır. Bilişsel yani düşünsel çarpıtmaları için psikoterapi gereklidir. Bunun anlamı algılarının ve düşünme sisteminin tamir edilmesidir. Örneğin kişinin zihninde oluşturduğu şişman kelimesinin anlamı kişi için tembel, uyuşuk ya da başarısız olarak adlandırılıyor ise başarısız olmamak için zayıf kalmaya çalışabilir. Bu konudaki tüm uzmanlar bu hastalığın psikoterapi iş birliği ile çalışılması gerektiğini vurgular.

Anoreksiya hastalarının %30-50’sinde bulimia hastalığı (yani aşırı yiyip arkasından yediklerini çıkartmak) belirtileri bulunur ve bunlar genellikle anoreksiya hastalığı başladıktan sonra ilk 1,5 yıl içinde çıkar.

Anoreksiya hastası olan bir genç kadın, kadınsı olan tüm durumlardan uzaklaşır. Cinsel istek, menstrayon (aybaşı ) kadınsal hatlar ve göğüs artık yoktur. Bir şekilde kendi kadınlığını bilinçaltı düzeyde reddeder. Psikanalistler bunun sebebinin, babanın çocuğuyla olan bağını genç kızlığa geçişiyle koparması olduğunu belirtmiştir.

Anoreksiyanın sağlığa zararları nelerdir?


Anoreksiya hastalığının bedende yarattığı zararlar çok ciddi ve hatta ölümcüldür. Bunlar;
Yorgunluk ve enerji eksikliği,
Reglin durması,
Cilt problemleri,
Saçların ve tırnakların zayıf olması ve kolay kırılması,
Baş dönmesi ve baş ağrısı,
Aşırı su kaybı,
Nefes darlığı,
Kalp atışında düzensizlik,
Ellerin ve ayakların soğuk olması,
Şişkinlik ve kabızlık,
Saç kaybı,
Mide krampları,
Metabolizmanın yavaşlaması,
Vücudun su toplaması (ödem),
Karaciğer ve böbrek yetmezliği,
Kemik kaybı (osteoporoz),
Uykusuzluk (insomniya),
Kansızlık (anemi),
Kısırlık,
Depresyon,
Potasyum eksikliği,
İnfertilite (kısırlık),
Kalp krizi ve ölüm.

Kilo alımını destekleyici ilaçların yerini antidepresanlar almıştır. Bunun sebebi psikolojik açıdan hastaların tedavi edilmesi ile diğer kilo alımını sağlayan ilaçlara gerek duyulmadan anoreksiya hastalarının daha sağlıklı bir şekilde kilo alabilmesidir. Bu hastalık psikolojik kökenlidir ama ölümcüldür, lütfen hafife almayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anoreksiya (Manken Hastalığı)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Şeyda BOYBEYİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Şeyda BOYBEYİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda BOYBEYİ Fotoğraf
Psk.Şeyda BOYBEYİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi228 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyda BOYBEYİ'nin Yazıları
► Anoreksiya Nervoza Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yeme Bozukluğu: Anoreksiya Nervoza Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Anoreksiya (Manken Hastalığı)' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Farkindalık Ocak 2014
► Ana Baba Tutumları Ekim 2010
► Panik Atak Nedir Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:59
Top