2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terbiyenin Sırrı
MAKALE #14767 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Mayıs 2015 | 2,832 Okuyucu
Terbiyenin sırrı, çocuğa saygı ile başlar.
Ralph Waldo Emerson
Çocuklarda tutum ve davranışların kazanılması ve gerçekleşmesinde anne-baba ve diğer büyüklerin yaklaşımları yönlendirici ve etkili olmaktadır. Anne baba yaklaşımı, olumlu veya olumsuz olsun, çocukları etkilemekte ve onlarda çeşitli davranışlara neden olmaktadır.
Çocukların yaptıkları davranışları destekleyip pekiştirmek bu davranışları tekrar etme olasılığını artırmaktadır. Çünkü çevreden alınan geri bildirimler, davranışın beğenildiği ya da beğenilmediğine ilişkin bir algı oluşturmaktadır. Çocuk istediği zaman ya da ilgi ve dikkat çekmek vb. nedenlerle aynı davranışı gerçekleştirmek için harekete geçer.
Esasında birçok anne-baba, ebeveynlerin çocukları üzerinde önemli etkileri olduğunu bilir ve yaramazlık yapan bir çocuk gördüğünde ‘’aile terbiyesi’’ eksik diyerek bunun önemini vurgulamaktadır. Önemli olan nokta ise, neyin iyi, neyin kötü bir etkisi olacağı konusunda insanların farklı tutum, düşünce ve bilgilere sahip olmalarıdır. Çünkü birisine göre iyi olan, ödüllendirilmesi gereken davranış, diğer birine göre cezalandırılması gereken bir davranış olabilmektedir.
Bazı aileler, sakin ve uyumlu olmayı onaylarken, bazıları da çekingenlik olarak görüp daha girişken olması için çocuğu zorlamaktadırlar.
Elbette farklılıklar olması çok doğal olmakla beraber, temel bazı tutum ve davranışlarda ortalama bir tavır takınıp, çocuğun uyarılması, yaptığı davranışın doğru olmadığı hatırlatılmalıdır. Örneğin, küfür veya kötü bir kelime öğrenmiş bir çocuğun bu davranışı onaylanır ve kabul edilirse, (Aileler, genellikle, küçük yaşlarında onaylarlar, biraz büyüyünce de, bu çocuk neden küfrediyor diye çocuğa kızarlar) çocuk bunu her zaman tekrar edecek ve gereken ilgi alakayı görmek için bu tür davranışlar gerçekleştirmeye çalışacaktır.
Bu durum da, büyüme çağında, sosyal kabul görüp sosyalleşmesinde sorunlara yol açabilecektir.
Küfür, kötü bir alışkanlıktır, 5 yaşındaki çocukta da, 30 yaşındaki adamda da hoş olmayan bir davranıştır.
Ya da bir başkasına el veya ayakla vurması anne babanın çok hoşuna gidebilir. Kendilerine her vurduğunda gülerek, birbirlerine anlatarak bunu onaylamaktadırlar. Fakat bu bir başkasının hoşuna gitmeyebilir, gitmez de, bu nedenle çocuklarımızı ömür boyu sadece kendimizle bir arada yaşayacak, kimseyi görmeyecek gibi yetiştirmeyelim.
Çünkü gün gelecek, başkaları ile oyun oynayacak, diğer akraba veya komşu büyükleriyle zaman geçirecek, bu nedenle her zaman şiddetten, argo ve küfürden uzak çocuklar yetiştirmeye çalışalım.
İnsanlar, kaba davranan, argo konuşan, nezaketli olmayan kişilere karşı mesafe koymaya çalışırlar, bu durum çocuklarda da böyledir. Çocuklar da, kaba davranan ve konuşan çocuklarla arkadaşlık etmek istemeyeceklerdir. Bu çocukların arkadaş edinme ve kabul görmeleri zorlaşacağı için yalnızlığa itilmeleri ve daha çok sorunlarla karşılaşmaları da muhtemeldir.
Küçük yaşlarda hoşumuza giden, onayladığımız olumsuz davranışlar, büyüdükleri zaman hiç sempatik gelmeyeceği gibi, kontrol etmesi ve değiştirilmesi de zor olacağı için, anne babaların daha fazla sorunlarla karşılaşmalarına neden olmaktadır.
Çocuklarımızı yetiştirirken ilgi sevginin ötesinde, tutarlı, sürekli ve sağlıklı iletişim kurmalı, gerçekten rahatsızlık veren davranışlara karşı ‘’Ben dili’’ kullanarak çocuklar terbiye edilmelidir.
‘Ben Dili’nde saygı vardır, değer vardır. Çocuğa değer verdiğimizi, onu olduğu gibi kabul ettiğimizi, olumlu olumsuz yönleriyle, farklı yönlerine de saygı duyduğumuzu ifade ederiz.
Ralph Waldo Emerson’ un dediği gibi, terbiye saygı ile başlar, baskı ve dayatmalarla çocuklar eğitilmez, sadece baskılanır ve sindirilirler. Dayak, şiddet ve baskı sorunlara çözüm bulmaz, sadece erteler, ilk fırsatta ortaya çıkacakları zamana kadar saklanırlar.
Sadece sözle değil, tutum ve davranışlarımızla onlara saygı duyup değer verdiğimizi hissettirmeliyiz. Onların görüşlerini dinlemeli, uygunsa yüreklendirilmeli, değilse nedenleri açıklanmalı, hoşumuza gitmeyen düşünceleri için alay edip, ayıplamamalıyız.
Ailede, farlılıklarına saygı duyulmayan, alay edilen, kızılan veya küçümsenen çocuklar kendini saklamaya, duygu ve düşüncelerini gizleyerek, onay görmek için başkalarının hoşuna gidecek eylem ve davranışlarda bulunarak yaşamaya başlarlar.
Başkalarını memnun etmeye çalışırlar, kendi düşüncelerinden ziyade başkalarının ne düşündüğüne daha fazla değer vermeye başlarlar, dolayısıyla sağlıklı bir karakter, kişilik kazanmaları zordur.
Çocuklarımızı koşulsuz, oldukları gibi sevmeli ve saygı duymalıyız. Bu demek değil ki, eleştirmeyelim, eleştirirken kişiliğini değil, davranışını eleştirmeye odaklanmalıyız. Her koşulda, koşulsuz kabul ve saygı göreceğine olan inancı hiçbir zaman sarsılmalıdır.
Saygıya dayanan bir eğitim, daha ikna edici, terbiye edici ve yönlendirici olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terbiyenin Sırrı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
► Mutluluğun Sırrı Sol Cebinizde Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Mutlu Birlikteliğin Sırrı Psk.Seda BİRCAN
► Mutlu ve Sevgi Dolu Olmanın Üç Sırrı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terbiyenin Sırrı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:18
Top