2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Sağlık Ayıdır
MAKALE #14766 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Mayıs 2015 | 3,611 Okuyucu
Yılın en mübarek ayı olan Ramazan, sağlık ayıdır, vücudun manen ve bedenen temizlenme zamanıdır. 11 ay boyunca çalışan sindirim organları Ramazan ayında adeta istirahat eder. Ramazan ayı gösterişli sofraların kurulduğu, yiyeceklerin israf olduğu, iftar sahur arası sürekli yemek yenilen bir zaman değil, aksine sağlıklı ve ölçülü yeme ayıdır.

Son yıllarda uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayı nedeniyle, sağlıklı beslenme ve doğru sıvı alımına dikkat edilmelidir. Kronik rahatsızlığı olan (diyabet, böbrek, kalp damar, sindirim sistemi hastalıkları gibi) kişiler, oruç tutabilmek için mutlaka doktorlarından izin almalıdırlar. Hamilelik ve emzirme döneminde olan bayanların beslenmelerine ve sıvı alımlarına dikkat etmeleri gerektiği için oruç tutmamaları tavsiye edilir. Gün içerisinde kan şekeri ve tansiyon seviyelerinde farklılıklar olan, midelerinde yanma, ağrı gibi şikayetleri olan kişiler sağiklı beslenme kurallarına dikkat ederek oruç tutabilirler.


Herhangi bir sağık problemi yaşamayan kişilerin de oruçlu günlerde beslenmelerine özen göstermesi, Ramazan ayını kilo almadan geçirmesi gerekir.
Ramazan ayında , diğer aylara göre daha fazla ve ağır gıdalar tüketmek, kilo almak bu ayı gerektiği gibi değerlendirememek anlamındadır. Hem manevi olarak hem de bedenen Ramazan ayının amacından uzaklaşılır.

Normal günlerde 4-5 öğün yenirken, vücudun dinlenme ayı olan ramazanda bu iki öğüne düşer. Gün içindeki fiziksel aktivitenin azalmasıyla metabolizma yavaşlamaya başlar. İftar ve sonrası yüksek kalorili yiyecekler tüketilir, beslenmeye dikkat edilmez ve iftar sonrası da hareketsiz kalınırsa, ramazan ayında kilo artışı kaçınılmaz olur. Başta da belirttiğim gibi, ramazan ayı sağlık ayıdır, kilo almak yerine kiloyu korumak hatta vermek gerekir. Bedenin temizlenmesi , yıl içindeki fazla yağlanmaların azalması için mutlaka özen gösterilmeli, birtakım sağlıklı beslenme kurallarına ve iftar sonrası yürüyüşlere dikkat edilmesi gerekir.


Ramazan ayında sofralarımızda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;

Doğal olmayan, raf ömrü uzun, katkı maddesi içeren paketlenmiş hazır gıdalardan uzak durulmalı, her zamanki gibi sağlıklı, doğal, helal ve temiz gıdalar tüketilmelidir.

Rafine edilmiş beyaz unlu ve şekerli yiyeceklerden, hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Beyaz ekmek yetine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Bazlama, pide, lavaş, börek gibi beyaz unlu yiyecekler yerine tam tahıllı buğday ürünleri tercih edilmelidir. Ramazan pidesini ölçülü olarak, ramazan ayında birkaç kez tüketmekte mahsur yoktur. Ancak özellikle kan şekerinde iniş çıkışlar yaşayan kişilerin tüketmemeleri gerekir.

İftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içilmeli, su ihtiyacı çay, kahve, asitli içecekler gibi diüretik (idrar çıkışını artıran) sıvılarla giderilmemelidir.

Tuzlu, salamura ve işlenmiş ürünlerden (salam, sosis, sucuk gibi) uzak durulmalıdır. Turşu gibi tuzlu besinler gün içerisinde susuzluğu artıracaktır.

Şekerli ve asitli içecekler yerine pekmezle ve meyvelerle yapılmış şerbet ve hoşaf tüketilebilinir. Aşağıda verdiğim kalorisiz limonata tarifini iftar sofranızda deneyebilirsiniz.

Raf ömrü uzun, katkı maddesi içeren hazır yoğurtlar yerine ev yapımı yoğurt ve ayran tercih edilmelidir. Aşağıda tarifini verdiğim yoğurtlu soğuk çorba ramazan ayı için oldukça ideal.

Hem diş sağlığından hem mide bağırsak sisteminin hassasiyetinden dolayı aşırı soğuk ve çok sıcak yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Çorbalar kaynar değil, ılık içilmelidir.

Yemekleri pişirme yöntemine ramazan ayında da dikkat etmek gerekir. Kavurma, yağda kızartma gibi yöntemler mide bağırsak sağlığı ve kanserojen ögelerin ortaya çıkmasından dolayı sakıncalıdır. Haşlama, ızgara, fırında, buharda, tencere yemeği şeklinde pişirme yöntemleriyle yemekler hazırlanmalıdır. Ramazan ayında mangal yapılacaksa, etlerin ve sebzelerin yakılmadan pişirilmesi sağlanmalı, ateşten uzak tutarak pişirmeye dikkat edilmelidir.


Sağlıklı bir sahur sofrası nasıl olmalı?


Sahur öğününü atlamamak, geceden yiyip yatmamak gerekir. İştahınız olamasa bile hafif bir sahur yaparak, daha sünnete uygun, sağlıklı bir Ramazan geçirilir.
Oruç süresi bu Ramazan ayında da uzun saatleri bulacağından, gün içerisinde kan şekeri seviyesini koruyacak protein ve lif ağırlıklı gıdalar sahur için uygundur.

Sahurda hurma, yumurta, peynir, süt, esmer ekmek ve taze meyveden oluşan bir kahvaltı olabileceği gibi, ılık bir çorba, hafif bir sebze yemeği ve yoğurt da ideal bir sahur menüsüdür. Aşağıda verdiğim müsli tarifi de sahur için hafif ve besleyici olacaktır.

Sağlıklı bir iftar sofrası nasıl olmalı?


Günboyu süren açlık sonrası mideye giren ilk besinler hafif ve besleyici olmalı. Oruç, vitamin, mineral ve posadan zengin olan 2-3 hurma ve su ile açılmalı hafif bir çorba ile devam edilmeli. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika kadar beklemekte yarar var. Zeytinyağlı veya etli bir sebze yemeği, 1 kase yoğurt, tam buğday ekmeği ile iftar yapılabilir.

İftar sofrasında asitli içecekler, hazır meyve suları, kızartmalar, tatlılar, makarna, pilav, fast food yiyecekler uygun değildir.

İftardan 2 saat sonra meyve yenebilir, bitki çayı içilebilir. Meyve tüketiminde ölçülü olunmalı, aşırıya kaçılmamalıdır. 1-2 adet elma, şeftalii, nektarin veya 5-6 adet taze kayısı yeterli olacaktır. Yaz aylarında glisemik indeksi yüksek bir meyve olan karpuz tüketimine de dikkat edilmeli, 1 dilimi geçirilmemelidir. Haftada 1 gün meyve yerine 2 top dondurma veya güllaç, muhallebi, sütlaç gibi bir sütlü tatlı tüketilebilinir.

Her akşam, iftardan en az 1 saat sonra yapılacak 30 dakikalık yürüyüşler mide ve bağırsak sistemini rahatlatacaktır.


İftar için, kolay soğuk çorba tarifi

(Sağlıklı, doyurucu, ferahlatıcı, sıcaklardan dolayı içimi kolay)

1 su bardağı aşurelik buğday ve
1 çay bardağı nohut bir gün önceden ıslatılır. Ertesi gün pişirilerek dolapta saklanır. Çırpılmış yoğurda istenilen kıvamda su ve buğday-nohut karışımı ilave edilir. Taze nane ve dereotu ile süslenir. Tercihe göre buz eklenebilir.

Sahurda meyveli müsli

(Sağlıklı, doyurucu, bağırsak florasını düzenleyici, düşük kalorili, sahur için ideal)

1 kase süt veya yoğurt içerisine
5-6 yemek kaşığı yulaf kepeği,
küp küp doğranmış kuru veya taze kayısı, 1 yemek
kaşığı çekilmiş fındık veya tuzsuz badem, 1 tatlı kaşığı bal ilave edilir.

Kalorisiz Pratik Limonata

(Şekersiz, 0 kalori, tamamen doğal, asitli gazlı içecekler yerine tercih edilmeli)

2 adet limon küçük parçalar halinde doğranır, çekirdekleri çıkarılır. 40 gram stevya (2 yemek kaşığı) ile harmanlanır. Üzerine 1 litre su ve buz ilave edilir. Nane ile süslenir.

(Stevya kalorisiz bitkisel tatlandırıcı olup, eczanelerden temin edilebilir.)

Tam buğdaylı ve maş fasülyeli salata
(İftar için besleyici, tok tutucu, hafif)

1 su bardağı buğday ve 1 çay bardağı maş fasülyesi 1 gece öncesinden ıslatılır. Ertesi gün, süzülerek haşlanır. Derin bir kapta, halka halka kesilmiş kırmızı kapya biber, 1 demet roka, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve hakiki nar ekşisiyle karıştırılır.

Sağlık ve maneviyat dolu bir Ramazan ayı dileklerimle...

Dyt Kübra Bal
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Sağlık Ayıdır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
► Ramazan ve Beslenme Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Ramazan'da Beslenme Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Ramazan'da Beslenme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Ramazan ve Beslenme Dyt.Rabia Gül KEPEKÇİ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ramazan Sağlık Ayıdır' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:31
Top