2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



" İlişkinin Hastalığında veya Sağlığında " İlişki Hakkında Konuşmak
MAKALE #14443 © Yazan Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR | Yayın Mart 2015 | 3,500 Okuyucu
İlişkiler hakkında yerli-yersiz çokça konuşmayı seven bir yapıda oldukça, dostlarımız, arkadaşlarımız, yakınlarımız,komşumuz,iş arkadaşlarımızın ilişkilerine ve kendi ilişkilerimize de dair,onlarla paylaştıklarımız ve paylaşmadıklarımızla da aslında kurgudan da öteye gitmeyen bir yolda buluruz çoğu zaman kendimizi.Bu kurgusallığı genellikle gerçekliğe eş tuttuğumuz yerde ise çıkılan bu yolda kazaların olması kaçınılmazdır.

Eşiyle sık sık yaşadığı çatışmaları anlatıp, ilişkisinin kötü gittiğini söyleyen kişinin dostu:
" -Ben sana söylemiştim,kocan seni önemsemiyor,önemseseydi şunları şunları yapardı,boşuna ömrünü onunla tüketiyorsun." diye yorum yapan yakın bir dost aslında ne yapmaktadır?

Ya,nasihat verenler ne yapmaktadır çifte:
" -Bak kızım/oğlum ondan sana eş olmaz,eş dediğin şu şu özelliklere sahip olmalıdır.Bunlar olmazsa boşanırsınız üç günde,demedi deme"

Ya da," -Bu kadın seni gizlice yönetiyor,farkında değilsin,kılıbık oldun çıktın." diyen bir akraba aslında ilişkilerinin problemli olduğu dönemde çifte ne söylemeye çalışmaktadır.Aslında " hiçbirşey " .El yordamıyla birşeyler bulup,görünürde iyi niyetli olduklarını söyledikleri ve göstermeye çalıştıkları yerde(acaba) çiftin ilişkisinin hastalığını iyice arttırabilmektedirler.

Bilmediği bir zaman diliminde bilmediği bir 'an' da olan biten bir şeyler yüzünden ilişkinin varoluşuna dair yorumlarda bulunulmaktadır.Hatta daha da öncesine gidersek,o iki kişi yani çiftimiz ilişkilerinin tam olarak tanımında mutabık kalmışlarmıdır ki,başkaları kalabilsin? İlişkileri nasıl kurulmuştur, ya da birbirlerine dair hissedişleri nasıldır?Bu bilgilerin hiçbirine sahip olunmayan yerde çiftin ilişkisini, aynı bir kahin gibi geçmişi ve geleceğiyle görebildiğini söyleyen insanlar korosunun şarkılarını çiftimiz dinlemek zorunda kalabilmektedir.Ve ne kadar dışarıda kalabilse de yakın bağların olduğu yerde etkileşim de mümkün olabilmektedir.

Bu yüzden aslında içinde ne olup-olmadığını bilmediğimiz mağaralara girip, karanlıkta el yordamıyla birşeyler buldum diyip yanımızdaki insana da gösteriyoruz tam da ne olduğunu bilmediğimiz halde.

Çiftler,ilişkileriyle ilgili kendi aralarında da,etraftakilerle de mümkün olduğunca az konuşmalılardır.Gıyabında yapılan bu yorumlar ilişkide sıkıntılar yaratabilmektedir.Özellikle ilişkinin hastalığında,zaten çiftlerin sıkıntı yaşadıkları yerde bir de bu yorumlar ilişkiyi daha da hastalandırabilmektedir.İlişkinin sağlığında da yorumlar,bazı şüphelere sebep olabilmekte,çiftin partneriyle iyi olduğu ilişki aralığı zaman içinde daha da daralabilmektedir.

Diğer insanların farklı bir noktadan baktıkları yerde,çift bambaşka bir biçimde durabilmektedir.Zaman içerisinde ilişki zaten durağan bir yapıda durmadığı için,ilişki hastalanmış ve tedaviyi gerektiriyor olabilir.Ancak,bu tedavi ilişkiyi anlayabilecek ve sağlıklı bir değerlendirmede bulunabilecek bir uzmanın elinde olmalıdır.Terapi seanslarında dahi,uzmanların çok kolay yorumlarda bulunamadığı bir yerde,dost,aile,akrabalar bir çok isabetsiz yorumlarda bulunabilmektedirler.

Özellikle ilişkinin hastalanmasında,belli bir karara varmak istenilen noktada,çiftlerin aileleri,dostları,akrabaları da büyük bir yüreklilikle (!) devreye girmektedir.Çift ise kendi ilişkilerine kendilerinin olduğu halde bakamadıkları noktada yorumların da etkisinde kalarak ilişkideki keyifsizlikleriyle birlikte yanlış kararlar alıp, ilişkinin gerçekliğini kaçırabilme olasılıkları bulunabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"" İlişkinin Hastalığında veya Sağlığında " İlişki Hakkında Konuşmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşenur BAYRAKTAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'ın Makaleleri
► Cinselliği Konuşmak Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Çocuklarla Ölümü Konuşmak Psk.Nihan ARDA
► Çocuklarla Cinselliği Konuşmak Psk.Başak TANRIVERDİ
► Cinsel Problemleri Konuşmak Psk.Burcu ATATÜR
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '" İlişkinin Hastalığında veya Sağlığında " İlişki Hakkında Konuşmak' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top