2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Borsa ve Define Bağımlılığı
MAKALE #14430 © Yazan Psk.Remzi KARAKAYA | Yayın Mart 2015 | 10,163 Okuyucu
BORSA VE DEFİNE KAZICILIĞI BAĞIMLILIĞI

Bağımlılık:bir maddenin ya da etkinliğin ruh ve-veya fiziksel sağlığı kötü yönde etkilemesine karsın kullanımının devam etmesidir.Kişinin yapmadığında sıkıntı,sinirlilik,kendisinde eksiklik hissetmesidir.Borsaya bulaşmada böyle bir sey.Din adamlarınında borsada alım satım dinen bir sakınca görmemesi de bağımlılığı artırıyor.Aslında para kazanmanın en iyi yolu alın teri olması sıdır.Kisinin evi-arabası-arsası-tarlası olması normal, bunlar miras yolu yada kazanımla da olabilecek seylerdir.Kişinin yatırımcı olup fabrikası,imalathanesi,ticarethanesi de normal olanıdır.Anormal olanı çok para kazanma hırsıyla malını,mülkünü satarak borsada oynaması ,oynamadığında adeta sigara,uyuşturucu bağımlılığında olduğu gibi iç sıkıntı duyması,sinirli,stresli olmasıdır.Bağımlılar borsada yeşil ışıkları görmediğin de,seans hareketlerini görmediğinde huzursuzluk hissetmektirler.

Menkul kıymetler borsası her ülkede olduğu gibi ülkemizde de mevcut:illerimizin çoğunda menkul borsalarının aracı kurumları var. Aracı kurumların seans alım satım salonları var.İnternet ortamında da insanlar borsada hisse alıp satmakta ve oynamaktadır.İnsanlar para kazanmak hırsıyla borsada oynamakta yılık günlük ve anlık alım satım yapmadırlar.Anlık alım satımlar bağımlılık yaratmakta sürekli seans hareketlerini takip etmek gerekmektedir.Seanslarda yanan kırmızı ve yeşil ışıkların yanması,bağımlılık yaratmakta kişi adeta uyuşturucu toleransı gibi yeşil ışıklardan rahatlama duymaktadır.ışıklara karşı koşullanmaktadırlar.

Ülkemizdede din adamlarının borsada alıp satmayı caiz görmesi borsa bağımlılığını da tetikleyen nedenlerden birisidir . Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır. Borsa yüzünden evini barkını satan, hatta intihar edenler bile olmuştur.

Borsalar, hisse senetlerinin alım satımlarının yapıldığı yerlerdir. Bu yolla, şirketler hisselerinin bir kısmını satarak karşılıksız yeni finansman ihtiyacı sağlamakta, hisse senedi satın alanlar da atıl fonlarını bir şirkete ortak olarak değerlendirme imkanı bulmaktadırlar.

Teorik olarak borsanın, ülke ekonomisi için faydası mevcuttur. Bir şirketin hisse senedini satın almak, o şirkete ortak olmak anlamına gelmektedir. Şirketin kârlılık, verimlilik gibi mali yapısındaki müspet veya menfi değişiklikler, hisse senetlerinin itibari/cari (alım-satım) değerlerinde de artış veya azalış şeklinde değişikliklere sebep olduğu gibi, gelecekteki beklentiler de hisse senetlerinin itibari değerinin artmasına veya azalmasına sebep olmaktadır.

Pratikteki borsaya bakarsak; tamamen farklı bir durum ortaya çıkmaktadır. Mevcut borsa ile hisse senedi sahiplerinin ilişkisi, şirket ile şirket ortağı arasındaki ilişkiye değil, kumara, daha ziyade de at yarışı oynamaya benzemektedir. O kadar benzemektedir ki literatürleri de benzerdir. Oynamak, tiyo almak gibi tabirler ortaktır. Mevcut haliyle borsadaki amaç, hissedar olmak değil, kağıt almaktır. Alınan kağıdın bir an önce değerinin artması beklenmekte, gözlenmekte ve izlenmektedir.

Borsada yoğun şekilde spekülasyonlar mevcuttur. Hisse senetlerinin değerini ekonomik kriterlerden ziyade, spekülatif davranışlar belirlemektedir. At yarışlarında da durum aynı şekildedir. Her ne kadar çeşitli mali kriterler ile değerlendirmeler yapılsa da nihai olarak hisse senetlerinin ne zaman ne kadar yükseleceğini veya düşeceğini tahmin etmek mümkün olmamaktadır. At yarışlarında da birinci olacak at, çeşitli kriterlerle (jokeyi, atın geçmişi, hangi yarışlarda ne dereceler aldığı, hangi pistte iyi koştuğu gibi) değerlendirilerek tahmin edilmeye çalışılsa da, nihai olarak birinciyi tahmin etmek mümkün olmamaktadır. Borsada oynayanlar için de, at yarışı oynayanlar için de sonucu büyük ölçüde şans belirlemektedir. Hiç tahmin edilemeyen bir at, yarışı kazanabildiği gibi, hiç tahmin edilemeyen bir kağıt, kısa sürede büyük kazandırabilmektedir. Her ikisinde de sonucu bilen ve belirleyen spekülatörler mevcuttur.

Borsada oynayanların hisse senetlerinin yükselişe veya düşüşe geçtiğindeki tavrı aynen kumardaki tavırdır. Yükselmeye başladığında daha da yükselmesi, düşmeye başladığında da her an yükseleceği beklenmektedir. Kağıtların değerleri her an değişebileceği için yakın takip gerekmekte, bu sebeple asli işlerden feragat edilmekte ve borsaya büyük vakit ayrılmaktadır. Televizyonların teleteksleri, endekse ayarlanmakta, seans odalarında tedirgin gözlerle ekranlar takip edilmekte, gazetelerin borsa sayfaları derin incelemelere tabi tutulmaktadır. Tiyolar beklenmeye, hangi kağıda oynamanın doğru olacağı, hangi kağıdın kazandıracağı tahmin edilmeye çalışılmaktadır. Kağıtların her an ve büyük artış veya azalışı mümkün olduğu için her iki halde (aşırı sevinç veya aşırı üzüntü) borsada oynayanların ruh sağlıklarına zarar vermekte, çeşitli dengesizliklere sebep olmaktadır. İletişim araçlarından sı sık bu konuda olumsuz haberler duymaktayız. Ya borsa hayali kurarken krize girmiş veya rüyada borsa oynamış, kaybedince kalbi dayanamamış zavallının.

Borsada oynamak, aynen kumarda olduğu gibi büyük bir bağımlılık oluşturmuştur. Elinde kağıdı olmayan oyuncular da kağıtları yakından takip etmekte ve yükselen kağıtlardan alamadığına hayıflanmaktadır. Bu bağımlılık beşeri münasebetlere de aksetmekte, borsada oynayanlar ile yapılan sohbetlerde konu bir şekilde, mutlaka borsaya gelmekte, uzun uzun borsa tahlilleri yapılmaktadır.
Borsada oynayanlarda da, yine aynı kumar oynayanlarda olduğu gibi, kazanma hırsı aklı devreden çıkartmakta, kredi alanlar veya kredi kartı ile nakit çekerek kağıt alanlar çıkabiliyor.

Borsa bağımlılığı fiziksek ve ruhsal olarak bedeni etkilemektedir.Bir nevi patolojik kumar oynama hastalığı gibidir.kalp rahatsızlıkları,baş ağrısı,uykusuzluk,sinirlilik,kaygı bozukları ,anksiyete,cinsel güçsüzlük,dikkat eksikliğ.v.b.

Ülkemizde son yıllarda artan define arayıcılığı da bağımlılık haline gelmiştir.Ülkemiz çeşitli uygarlıklara beşiklik etmiştir.Ege bölgesi,Akdeniz Bölgesi ,Marmara Bölgesi,iç Anadolu Bölgesinin ve Karadeniz Bölgesinin belirli yerleri,Dicle Ve Fırat Irmağının çevresi ve arası çeşitli uygarlıklar yasamışlardır.Uygarlıkların yok olması nedeniyle tarihi eşya ,araç,gereç ve ölen kimselerin değerli eşyalarını mezarlarına gömülmesi ,savaşlar ve göçler nedeniyle kıymetli eşya ve maddelerin toprağa gömülerek saklanması definecilerin iştahlarını kabartmaktadır.Bununla ilgili obsesyon ve kompülsiyonlar olmakta,define arayıcılaları plan,kroki, işaret ve benzeri araçlar aramakta,ortalıkta bir sürü sahte plan,kroki,işaret levhaları dolanmaktadır.Bir de piyasada sahte umut tacirleri ortalıkta dolanmakta sahte tarihi eşya,sahte sikke-altın-gümüş ve madeni eşyaları satmak için ortalıkta dolanmakta, bazen saf define avcılarını biz ucuza kazı yaparak bulduk diyerek kandırabilmektedirler.

Define avcılarını ve bu yolla izinsiz uğraşanları yasalarımıza göre cezai uygulamalar da beklemektedir.Bu işi yapanların çoğu yoksulluktan değil,bağımlılktan yapmaktadır.Bu işi yapanlar bölge bölge dolanabildiği gibi,bulunduğu yerde uygarlık yaşamadığı halde bu işle uğraşmakta ,kazma kürekle hatta makinasal kazıcılarla arama yapabilmektedirler.
Borsa ve değine avcılığı bağımlıları,bilişsel davranışçı terapilerle tedavi yapılabilmektedir.Her bağımlılıkta olduğu gibi kişinin kendisinin bu bağımlılıktan kurtulması için psikolojik tedavi istemesi gerekir.

Remzi KARAKAYA
Psikolog-Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Borsa ve Define Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Remzi KARAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Remzi KARAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Remzi KARAKAYA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Borsa ve Define Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Uygulamaları Kasım 2015
► Bağlanma ve Aşk Mayıs 2015
► Yaşama Tutunmak Aralık 2014
► Hasta Eden Yapı Aralık 2014
► Cinsel Eğitim Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:06
Top