2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Evlilik İçin...
MAKALE #14314 © Yazan Hümeyra YILDIZ | Yayın Mart 2015 | 5,005 Okuyucu
Bir evliliğin başlaması kolaydır, iki kişinin imzasına bakar. Ancak evliliği sürdürebilmek, hatta eşle beraber mutlu bir ömür geçirebilmek oldukça çaba gerektiren bir davranıştır.
Bazı davranışlar vardır ki, kolay görünse de ihmal edebiliriz. Halbuki o ihmal ettiğimiz davranışlar belki de bir çok problemi çözebilecek ipuçları olabilir. İş sadece onların ipucu olduğunu anlamaya bakar.

Arada çok sevgi olsa da, partnere sevgiyi ve ilgiyi gösterememenin asıl sebebi; kırgınlık, öfke ve yersiz gururdur. Bu üçü mutluluğun en büyük düşmanlarıdır diyebiliriz. Kırılmak, öfkelenmek gayet olası normal bir duygudurum halidir. Ancak buna yersiz gurur eklenerek gereksiz yere uzatmak kimseye fayda getirmeyeceği gibi evdeki huzuru ve mutluluğu da alır götürür.

Eski yaşanmışlıklar, kırgınlıklar sürekli taze tutularak evliliği zedeleyecek davranışlardan olabildiğince uzak durmaya çalışılmalıdır. "Düğünümde böyle yaptılar, kayınvalidem onu demişti, altınlarımı almak istediler, zamanında çok çektim çok..." gibi eskiden yaşanmış olan duygularla günü ve evlilik hayatını huzursuz etmeye hiç gerek yok. Bu kırgınlıkların üzerine bir çizgi çekerek evliliğin daha güzel olması için partnerlerin el-ele vermesi ve "neden" yerine "nasıl" sorusunu hayatlarına geçirmeleri gerekir.

"Neden öyle yaptı?" gibi kafamızda sorsak da, cevap bulsak da rahatsız edecek bir sorudan ziyade, "Bu problemi Nasıl çözmeliyiz?" gibi çözüme odaklanmak ve bu konuyla ilgili bir adım atmak gerekir.

Eski yaşanmışlıklar kadar evlilikle ilgili beklentilerin uyuşmaması ve bu konu hakkında hiç konuşulmamış olması da evlilikte huzur kaçırıcı bir unsurdur diyebiliriz. Partnerlerin kişiliklerini değiştirmeye çalışmak gibi mesela... Halbuki kadın ve erkek kişiliklerini değiştiremezler. Değiştirebilecekleri tek şey davranışlarıdır. Beklentileri, sevdikleri davranışları, sevmedikleri davranışları, istedikleri şeyler, istemedikleri şeyler... gibi konuşulmadan anlaşılmasının beklendiği bir çok konu vardır. Halbuki kimse ultra-zeki değildir, karşısındakinin içinden geçen hisleri ve beyninde dönen düşünceleri anlasın. Çiftler bu bahsettiğimiz konuları konuşarak birbirlerini daha iyi tanırlar ve davranışlarına ona göre şekil verebilirler. Bu da iki tarafın da mutlu olma sebebi olabilir. Gülümseyen mutlu bir kadın, erkeğin zaferidir. Mutsuz bir kadın ise erkeğin yenilgisi.
Mutlu bir evlilik için kadının da erkeğin de yapması gereken davranışlar her zaman kolay yapılabilen ve onların yapmayı isteyeceği bir davranış olmayabilir. Biraz önce de dediğimiz gibi bu kolay görünen bazı davranışlar mutluluk sebebi olacaksa eğer yapılmaya değer bir davranıştır diyebiliriz. Mesela; kadınlar, kırgın olduklarında gurur yapmayı bırakıp gülümseyecekler !! O zaman her şey düzelir. Çünkü erkek karşısında gülümseyen bir kadın görmek ister ve o gülümseyen kadına daha güzel davranışlar sergiler, onu mutlu etmek için daha çok uğraşır. Kadının zor da olsa attığı bu küçük görünen büyük adım bakın ne kadar etkili oluyor. Ev içinde mutluluk için tek taraftan bir şey beklemek doğru bir davranış değildir elbette. Erkeklerin de bu konuda yapmaları gereken bazı davranışlar vardır. Mesela; erkekler de kadına seks dışında da dokunmayı öğrenecek. Kadına sadece sekste dokunulunca kadın kendini değersiz hisseder. Aynı zamanda erkekler kadınları ilgiyle dinleyecek. Bu bir çok problemi aşmaya sebeptir. Kadın gün içinde de ilgi ister, dokunulmak ister, dinlenilmek, anlaşılmak ister. Ve bir de kadın erkeğe hatasını asla söylemeyecek ama hatasını düzeltebileceğine inanacak ve onu bu konuda motive edecek.

Bir döngüden bahsedebiliriz bu konuda. Kadının gülümseyebilmesi için erkeğin kadını mutlu etmesi gerekiyor. Erkeğin kadını mutlu etmesi de karşısında gülümseyen bir kadın görmesinden geçiyor.

Bu konuyu bir kaç kelimeyle özet geçecek olursak; kadını dinlemek, onunla ilgilenmek, ona güzel söz söylemek... erkeği pohpohlamak, onun hatasını görmemek gerekir. Evet bu gibi karşılıklı anlaşmalar evlilikte olduğu sürece eşler birbirlerini aldatmaya yönelmezler, onların eksikliğini hissedince eşler başkalarında bu eksikliği doldurmaya çalışır ve eşlerini aldatmaya yönelir.

Evlilik birlikte yaşam sözleşmesidir. Evlilik ilişkisi; sevgi, saygı, paylaşma ve hoşgörüyle yürütülürse mutluluğun, başarıyla yürütülemezse mutsuzluğun başlıca kaynaklarından biri olabilmektedir.

Eşler; açık iletişim kurmalı, bibirine dokunmalı, suçlamak yerine sorumluluk almalı, endişelerin üzerine gitmelilerdir. Böylece kendini gerçekleştirebilirler.
Son olarak mutlu bir evlilik için gereken beş şartı söyleyecek olursak:
1. Çiftin birlikte yatması. (bir yastıkta kırk yıl)
2. Birlikte duş alması.
3. Karı-koca birlikte sohbet etmesi. (göz teması-gönül teması-ten teması) : Gün içinde çiftlerin birbirlerine anlatacak şeylerinin olması ve bunları birbirleriyle -en azından birlikte oturup 30-45 dakika- paylaşmanın onları birbirlerine daha da sıkı bağlayacak önemli bir faktördür..
4. Çiftin cinsel ilişkiye girmesi ve hazza odaklanması.
5. Ahde vefa; Çiftin evlenirken birbirlerine verdikleri sözlere sadık kalması
Bu maddeleri hayatlarına yerleştiren çiftler mutluluğa çok yakın bir evlilik sürebilirler.

Aile Danışmanı
Hümeyra Yıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Evlilik İçin..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Hümeyra YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Hümeyra YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hümeyra YILDIZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Mutlu Evlilik İçin...' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmel Anne Kasım 2016
► Konu Çocuk Olunca... Nisan 2016
► Vajinismus Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:43
Top