2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Var Olma Yolunda Hiçlik!
MAKALE #14232 © Yazan Psk.Damla ALKOÇ | Yayın Şubat 2015 | 3,415 Okuyucu
Ölüm korkusu, yokluk, yok olma...
Tehlikeye karşı tehdit- buradan çıkan takıntı, kaygı, obsesyonlar, panik atak, fobiler.
Tehlikeye karşı korunma içgüdüsü zihnin çocuksu kayıtlarını yanlış yönlendirir.
10' dan 0' a doğru arınma oluşur.'0' hiçliktir= ölüm=yok olma
Arınmış duygular tehlikeyi fark eder.
Hayatı tehdit olarak görmez ve çocuksu üretimlerden, duygu ve düşüncelerden kurtulur.Tehlike yoktur-hiçtir-sıfırdır.
Var olan, var olmak ve var olmamaktır.
Var olmadığını bilemediğinden doğumun gibi doğal olan süreci ölümünde de çok doğal yaşarsın.
Acıyı veren farkındalık adı altında savunduğumuz düşüncelerdir.
Fikirler dünyasından özgürleşmeli, isimler koymaktan vazgeçmeliyiz.
Anlamlandırmadan anlam aramak; Aslında hayatın kilit noktası bu cümlede gizlidir. Hayatın doğal sürecini anlamlandırmaktır.
Çaresiz kaldığını düşün; Gece ve gündüzü, her şeyin zıttı olduğunu , iyi ve kötüyü...Bunlar var iken kendi doğanı anlamlandırmaya, kavramlar yüklemeye çalışmak yanıltır.
Gece-gündüz, iyi-kötü var iken kendinde hep doğruyu, hep iyiyi, hep gündüzü yaşamak telaşın seni anlamlı, yararlı ya da ne olmak istiyorsan olmak istediğin kişi yapmaz.
Olmak istemediğin tarafını keşfet ve aslında sana zarar vermediğini, dengeyi kurarsan yararı olacağını anlamlandırmaya ve fark etmeye çalış.
Sen bu doğanın parçasısın. Sen izin verirsen var olma yolunda hiçliğe ulaşabilirsin!!!
Hiçlik nedir? Her şeyin dengede olduğu sıfır noktasıdır. Sıfır sağ tarafa gidildikçe değerli olur, sola doğru gidildikçe değeri azalır. Tam dengede kalmak dileklerimle...

DÜŞÜNCELER; SOYUT YAŞAM
Düşüncelerden kaçamıyorsun değil mi? Akıl gözün kalp gözünden fazla uyanık. Tarifsiz, derin anlamlar içinde boğuşuyorsun. Kimsin? ve Ne için buradasın?

Tüm yaşantın sana mı ait? Yoksa içinden mi geçiyorsun sadece, ne olup bittiğini anlayamadan? Düşünceler seni esir alıyor. Kendinden uzaklaştıkça düşüncelerine yakalanıyorsun. Sana ızdırap vermeye başladıkları anda teslim oluyorsun...

Gün içinde farkında olmadan kaç kez dalıp gidiyorsun? AN' ı yaşayamadan, nerede, ne yaptığını farketmeden hissizleşmeye başlıyorsun soyut düşüncelerle yaşadığın dünyanda.
Soyut üzüntüler, soyut mutluluklar, soyut heyecanlar,soyut ümitler...Bugün, 'burada', 'su an' da neler hissettiğinden, görünenlerden uzak, düşsel dünyanda yaşatıyorsun duygularını.
Düşünceler olumsuzsa üstelik; geçmiş hüzünlü yaşantılar, pişmanlıklar, hayal kırıklıkları, keşke'ler, acaba' lar barınıyorsa tüm yaşantını kısır döngü şeklinde devam ettirmekle birlikte,' VAR' olduğunu' YOK' sayıyorsun.


Yaşadığın her ne ise hepsi hayatını daha iyi düzene koyabilmen için birer deneyimdi. Hepsi senin için sunulmuş fırsatlardı.Seçim senin; ya seni engelleyen, olumsuz duygu uyandıran düşüncelerin seni yönetmesine izin verirsin ya da düşüncelerinin hayatını etkilerken senden izin almasını öğretirsin.

Eğer yaşadığın olumlu-olumsuz deneyimleri mantık süzgecinden geçirmeden olduğu gibi özümsersen robot misali zihinsel programına göre yaşarsın, yasadığın her olay 'etki-tepki' yasasında olduğu gibi benzer tepkilere neden olur.

Kendini tanımaya başladığın an düşüncelerini; düşüncelerini tanımaya başladığın an kendi gücünü keşfedeceksin.
Düşünceler gücünü kırmasın, aksine yaşam yolunda sana güç katsın.

PSİKOTERAPİ: HAYATLA ANLAŞABİLMEK
Çatışmanın nedeni ister ‘depresyon’ olsun, ister ‘kaygı’, kişi artık yaşamla uzlaşamadığı durumlarda hayatı yeniden kazanmak için tedavi olmak ister.

Bu bir savaş mıdır acaba? Tek başına gücünün yetmediği yerde destek mi alır insan? Ya da yüzleşmek korkutucu mu gelir, korktuğu için mi kaçar kendinden?

Aslında yaşam kişilere değil, kişiler yaşama etki ediyor. Suçladıkları kendileri değil hayat oluyor, takıldıkları yerde sorgulara başlıyorlar ve kendileri dışında her şeyi suçluyorlar. Hapsettikleri kendileridir; insanlar özgürleştiremediği duygularından korkuyorlar...

Bazen hayatı durdurmak isterler, kendileri dışında akan zamanın varlığını inkar etmek o an için her ne kadar çözüm gibi gözükse de hızla ve kuvvetle akan bir suyun taşı aşındırıp parçalaması gibi rahatsız edici bu yaşam döngüsü içinde yok oluş hissinin acı verdiğini anlamaya başlarlar. Sorgulamak, tartışmak iyidir. Düşünceler egzersiz yapmadan bedeni sağlıklı besleyemez. Psikolojik sağlık üzülmemek, sinirlenmemek, huzursuz olmamak değildir. Bilakis, bu yaklaşımlar endişe vericidir. Çünkü kişi hayatla anlaşmak yerine tüm bağlarını koparmış demektir.

Kişiler kendi ürettikleri düşüncelerle, yaşadıkları olumsuz olayları pekiştirirler. Çözülebilecek sorunlar azken, zamanla sorunların üzerine yenilerini ekleyerek çıkış yolu bulmakta zorlanırlar çünkü omuzlarında artık bir sorun değil sorunlar vardır ve zamanlarını sadece bunların üzerine düşünerek geçirirler. Bu süreyi çözüme yönelik kullanmak hem beynen hem de bedenen hayatın sunduklarına uyum sağlamayı kolaylaştıracaktır.

Hepimiz insanız elbette iyi ya da kötü bir takım olaylara maruz kalıyoruz. Önemli olan ne yaşadığımızın ve ne yapmamız gerektiğinin farkına varabilmek, yani hayatla anlaşabilmek…

İnsanlar psikologlara NEDEN giderler? ‘Hayatla anlaşmaya başladıkları zaman…’TER
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Var Olma Yolunda Hiçlik!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Damla ALKOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Damla ALKOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla ALKOÇ Fotoğraf
Psk.Damla ALKOÇ
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Damla ALKOÇ'un Makaleleri
► Mutluğun Yolunda Psk.Mahir Efe FALAY
► Kendini Gerçekleştirme Yolunda Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Var Olma Yolunda Hiçlik!' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:13
Top