2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelerde Diş Hekimi Yaklaşımı
MAKALE #14045 © Yazan Dt.Mesut OKTAY | Yayın Ocak 2015 | 4,764 Okuyucu
HAMİLELERDE DİŞ HEKİMİ YAKLAŞIMI

Hamilelik dönemi kadınlar için çok özel ve aynı zamanda çok zorlu bir dönemdir. Kadınlar bu mucizevi dönemi yaşarken vucutlarında hem fiziksel hem metabolik anlamda büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Tabiki bu değişiklikler tüm vucudu etkilediği gibi dişlerimizi de ciddi anlamda etkilemektedir.

Hamileliğin ruhsal yönden de zor bir dönem olduğunu düşünürsek bu dönemde ortaya çıkabilecek diş ağrılarının anne adayını çok zorlayacağı bir gerçektir. Bu dönemi anne adayının konforlu ve rahat geçirebilmesi için biz diş hekimlerine hamilelik öncesinde yapılacak rutin kontrollerde büyük görev düşmektedir. Bu kontrollerde iyi bir ağız hijyeni sağlanmalı ve çürükler tedavi edilmelidir.

Hamilelikte, bebeğin diş gelişiminin 5. ve 6. haftalarda başlamaktadır. Aslında her zaman ihtiyaç duyulan kalsiyum, fosfor, potasyum gibi minarellere vitaminlere hamilelik döneminde daha çok ihtiyaç duyulur. Diş tomurcuklarının yapısını güçlendirmek için de özellikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle 'hamile annelerin diş kaybına uğradığı' düşüncesi tamamen yanlıştır.
Hamilelik sırasında annenin iyi beslenmesi durumunda dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Anne adayı hem kendi genel sağlığı ve diş sağlığı hemde bebeğinin sağlıklı gelişimi için beslenmesine hamilelik döneminde daha fazla dikkat etmeli dengeli beslenmeye özen göstermelidir.

Hamilelikte dişler neden ağırır?

Hamilelikte tükrük salgısının hem miktarı hemde viskositesi azalabilmektedir bu da tükrüğün dişleri yeterince temizleyememesine neden olmaktadır. Böyle bir durumda daha önce çürümeye başlamış bir diş mevcutsa hamilelik sırasında çürük ilerlemesi hızlanmakta ve ağrı ortaya çıkmaktadır. Bunun önlenmesi için özellikle planlı hamilelik öncesi mutlaka diş hekimine muayene olmak gerekmektedir.
Yine hamilelikte beslenme alışkanlıklarının değişmesi özellikle gece yatmadan önce ya da uyku arasında uyanıp bir şeyler yiyip içme yeni çürükler oluşmasına neden olacağından böyle durumlarda atıştırdıktan sonra dişlerin fırçalanması önemlidir.
Hamilelikte bulantı ve kusmalarda diş ağrılarının oluşmasına ve dişlerin zayıflamasına neden olabilir. Çünkü mide içeriği asidiktir ve diş minesinde aşınmalara neden olur. Kusma sonrası dişler hemen fırçalanmamalı bir süre beklenip önce ağız suyla çalkalanmalı sonra dişler fırçalanmalıdır.

Hamilelikte dişeti kanamaları

Hamilelik sırasında hormonal değişikliklere bağlı olarak dişetlerinde şişlikler ve kanamalar oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ağız bakımı kesinlikle ihmal edilmemeli ve diş fırçalamaya özen gösterilmelidir.


Hamilelikte ilaç kullanımı

Ağrı şikayetiyle başvuran hamile hastalarda Parasetamol grubu ağrı kesiciler kullanılabilir. Özellikle son trimestrede aspirin gibi nonsteroid antienflamatuar ilaçlardan kaçınılmalıdır. Penisilin ve sefalosporin grubu antibiyotiklerin kullanımı güvenlidir ama mutlaka jinekoloji uzmanının bilgisi dahilinde reçete edilmelidir.

Hamilelliğin hangi evresinde diş tedavisi yapılır?

Hamilelikte uygulanacak diş tedavilerinin zamanı da çok önemlidir hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olduğu için, girişimsel dental tedaviden kaçınılmalıdır. Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir. Eğer diş ya da diş eti iltihabı gibi acil bir durum var ise, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini etkileyebileceği düşüncesi ön planda tutulmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelerde Diş Hekimi Yaklaşımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Mesut OKTAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Mesut OKTAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut OKTAY Fotoğraf
Dt.Mesut OKTAY
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Mesut OKTAY'ın Makaleleri
► Diş Hekimi Korkusu Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelerde Diş Hekimi Yaklaşımı' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:02
Top