2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Öncesi Anne Babalara Öneriler
MAKALE #13971 © Yazan Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ | Yayın Ocak 2015 | 3,940 Okuyucu
Öğrencinin SBS (Teog)’de başarılı olması sadece kendisiyle ilgili değildir. Bu başarıda anne ve babanın rolü inkar edilemez. Çocuklarının sınavı kazanması için birçok fedakarlıklarda bulunan anne ve babaların sınav öncesinde, sınav gününde ve sınav sonuçlandığında da aynı özveriyi göstermesi gerekir.

Sınav yaklaştıkça anne ve babaların da stresi artar. “Acaba çocuğum sınavı kazanacak mı?”, “Kazanamazsa mahvoluruz, bütün emeklerimiz boşa gider…” şeklinde çeşitli düşüncelere kapılırlar. Bu düşüncelerin etkisinde kalan ebeveynler farkında olmadan çocuklarının sınav başarısını olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunurlar. Çocuğunun kazanamayacağını düşünen bazı ebeveynler farkında olmadan çocuklarına karşı öfkeli davranışlar sergileyebilirler. Anne-baba aslında bu davranışlarıyla çocuğunu ders çalışmaya veya başarılı olmaya yönlendirdiğini sanır. Farkında olmadan genci olumsuz yönde etkiler. Sınav yaklaştıkça stresi artan genç, bir de anne babanın öfkeli davranışları karşısında daha çok kaygılanır. Anne babasının kendisinin başarılı olmasını istemediğini düşünmeye başlar. Bu yüzden genç, ebeveynlerin çeşitli uyarılarına aldırış etmemeye, bazen de uyarıların tersine davranışlarda bulunmaya başlar. Gencin ebeveynlerine karşı davranışları sınavın oluşturduğu stresten dolayı kaba ve serttir. Bu nedenden ötürü anne-babalar çocuklarına karşı daha hoşgörülü olmalılar.

Çocuklarının sınavda başarılı olmasını isteyen anne-babaların şu davranışlarda bulunmaları önerilmektedir:
Sınav Öncesi:
· Çocuklarınızı, “Başarısız olursan sonucuna katlanırsın.”, “Sınavı kazanamazsan mahvoluruz.” gibi sözlerle korkutmayın. Bu sözler öğrencileri korkutmakla kalmaz, öğrencinin stresini artırır. Artan streste öğrencinin sağlıklı düşünmesini engeller. Öğrenci sınav öncesinde ve sınavda dikkatini toplama güçlüğü çeker.
· Sınav salonunu önceden görmesini sağlayın.
· Sınava giriş belgelerinin ve sınavda gerekli olabilecek diğer eşyalarının tam olup olmadığını bir kez de siz kontrol edin.
· Sınava birkaç gün kala ve sınav günü SBS ile ilgili konuşmaktan uzak durun. Eğer çocuğunuz bu konuyu açtıysa, sınavın çok rahat geçeceğini, sınava iyi hazırlandığını ve başarılı olacağını belirtin. Böylece onun stresini artırmamış olursunuz.
· Çocuklarınızın olumsuz davranışlarına karşı daha anlayışlı olun.
· Sınava giren her genç sınav heyecanını az veya çok yaşar. Onu rahatlatacak konuşmalar yapın.
· Ona karşı beslediğiniz sevginin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, başarısız da olsa sevginizin devam edeceğini söz ve davranışlarınızla ona hissettirin.
Sınav Günü:
Sınav sabahı çocuğunuzu vaktinde uyandırın. Kahvaltı yapmasını sağlayın.
· Çocuğunuza karşı beslediğiniz sevginin sınavla ilgi olmadığını göstermek için sınav sonrası birlikte kaliteli zaman geçirin.
Sınavdan Sonra:
· Çocuğunuzu ve kendinizi her türlü sınav sonucuna hazırlayın.
· Sınav sonucu ne olursa olsun siz hala anne ve babasınız, çocuğunuz da sizin evladınız. Bu nedenle sınav sonucunun çocuğunuzla olan ilişkinizi belirlemesine olanak vermeyin.
· Sınavda kaybedenlerin çoğunlukta olduğunu düşünerek çocuğunuzun başarısız olabileceğini kabullenin. Her insanın hayatında çeşitli başarısızlıklar yaşayacağını unutmayın.
· Hayat ve sınav birbirinden çok farklı şeyleri içermektedir. Sınavda başarısız olan çocuğun hayatında hep başarısızlar yaşayacağını sanmayın.
· Uzun hayat yolcuğunda başarılı ve mutlu olmanın tek koşulu sınav başarısı değildir. Bugün üniversite okumadığı halde hayatında çok mutlu olan ve başarının zirvesinde bulunan insanlar olduğu gibi çok iyi üniversitelerde okuyup iş sahibi olamayan, mutsuz bir hayat yaşayan insanların da olduğunu bilmelisiniz.

Uzman Psikolog Saadet ELEVLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Öncesi Anne Babalara Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saadet ELEVLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ'nin Makaleleri
► Anne-Babalara Öneriler: Çocuğa Yaklaşım Biçimleri Psk.Suzan AKSÜT OSMANAĞAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Öncesi Anne Babalara Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Coronafobi Mart 2020
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Somatizasyon Bozukluğu Kasım 2015
► Yeme Bozukluğu Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:01
Top