2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teknoloji Artık Her Yerde,dişhekimliğinde Teknoloji Uygulamaları Nelerdir?
MAKALE #13832 © Yazan Dt.Şule ÜNAL | Yayın Aralık 2014 | 4,000 Okuyucu
Diş hekimliğinde kullandığımız teknolojik uygulamalar her geçen gün artmakta ve mesleğimizi daha kolay, daha güvenli hale getirdiğine inanmaktayım. Bu sayede sınırlarımız her geçen gün inanılmaz şekilde genişliyor.

Diş hekimliğinde en fazla kullanılan teknoji uygulamaları nelerdir?

Hasta kayıt programı:

Kliniklerde hastalara ait tüm bilgileri,dijital röntgenler,ağız içi kamera kayılarıve hastamızın panoramik tüm röntgen kayıtları bu sistem içinde bulunmaktadır. Ayrıca hastanın sistemik durumu, kullandığı ilaçları görebiliriz. Uyguladığımız tüm tedavilerin tarihlerini ve bu konuda yazdığımız notları ayrıntıları ile tespit edebiliriz. Hastanın tüm bilgilerini yedekleyerek yıllarca saklayabilir. Günlük randevuları kayıt edebilir günlük tedavi akışı içinde takip edebiliriz. Hastaların tedavi ücretleri sistemde otomatik olarak yüklü olup, hastanın ödemesi takip edilebilir. Ayrıca hasta dosyasında bizim istediğimiz zaman aralıklarında 6 ay veya 1 yıllık periyodlarda rutin kontroller için hatırlatmalarda bulunmaktadır.

Ağız İçi Kamera:

Hastalar için çok büyük handikap olan diş,yumuşak dokuların tam olarak görülmesinin zorluğu bu kamera ile çözülmüş olur.Ağız içindeki tüm diş ve yumuşak dokuları ayrıntılı biçimde hasta tarafından görülmesini ve diş hekiminin teşhisinin öneminin farkına varılmasını sağlar. Aynı zamanda istenen bölgelerden çekilen fotoğraflar hasta kayıt proğramında saklanmaktadır.Diş taşları ve lekelerin hasta tarafından tespiti oral hijyen eğitiminde inanılmaz motivasyon sağlamaktadır.

Digital röntgen:

Işınla sitimüle edilen fosfor plaklar dijital röntgen için mükemmel bir seçenektir. Bu system çok yüksek kalitede görüntü sağlar. Normal ,çocuk ve okluzal röntgen çekmek üzere 3 farklı ağız içi fosfor plak büyüklüğü vardır. Ayrıca her çekilen bölgeye uygun ışınlama dozu ve süresi seçeneği sunmaktadır.
Ağız içinde kullanımı çok kolaydır. Fosfor plakla çekilen fosfor plak tarayıcı içine yerleştirilir ve çıkan görüntü bilgisayar ekranı üzerinde izlenebilir. Fosfor plaklar flimlerin banyo koşullarına bağlı olmaksızın her defasında aynı kalitede röntgen görüntüsü verir.Araştırmalar göstermiştir ki, konvansiyonel teknikle karşılaştırıldığında daha yüksek çözünürlük ve daha detaylı görüntü elde edilmektedir.

Hasta eğitimi:

Özel olarak hazırlanmış videolarla bir çok tedavi uygulaması ve hijyen eğitimi hastalara daha kolay ve doğru şekilde iletilmektedir.

Diş Beyazlatma:

Diş beyazlatma(tooth bleaching) yaklaşık 100 yıldır uygulanmaktadır. Her çocuk beyaz dişlerle hayata başlar ama gıdalarla, kahve, çay ve kola gibi içeceklerle dişlerin yüzeyi renklenebilir.Zamanla lekeler dişlerin içine ilerler. Dişerin beyazlatılması hidrojen peroksit türevi veya karbamil peroksit kullanılarak uygulanır. Ofiste diş hekiminin uyguladığı veya hekimin hazırladığı ve hastaya verdiği uygun beyazlatma jelinin evde uygulanabildiği 2 uygulama yöntemi vardır.Heriki yöntemle de sağlıklı diş ve dişetine sahip hastalarda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bembeyaz dişler artık hayal değil.

İmplantların bilgisayarda planlanması :

Günümüzde İmplant tedavilerinde bilgisayarın kullanıldığı cerrahi uygulamalar gitgide yaygınlaşmaktadır. Bu sayede hekim için daha riski az ,güvenli hasta için şişlik ve ağrının az olduğu cerrahi uygulamalar mümükündür. Bu tedavinin ilk aşaması: hastanın kullandığı ve memnun olduğu proteze yerleştirilen radyoopak maddeler ile protez hasta ağzında iken çekilen kompüterize tomografi ile tüm implantlar açısı , boyu bilgisayar üzerinde planlanmaktadır. Bu planlamaya uygun cerrahi plak hazırlanır ve cerrahi bu plağın rehberliğinde yapılmaktadır. Bu sayede daha az şişlik ve ağrı olan dikiş olmayan oldukça konforlu cerrahi uygulamalar yapılmaktadır. Hastaya hemen aynı seansta veya ertesi gün vida ile implantlara sabitlenen protezi teslim edilebilmektedir.

Dijital gülüş dizaynı:

Dijital gülüş tasarımı; diş hekimliğinde yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Bu kavram hayatta sağlıklı gülümsemenin çok önemli olduğuna inanmaktadır.
Diş hekimleri son yıllarda daha fazla estetik beklentisi olan hasta ile karşılaşmaktadır, bu hastaların fonksiyonel ve biyolojik problemlerinin çözülmesi çoğu zaman hasta için yeterli olmamaktadır...

Bu hastalarımızın estetik isteklerini karşılamak için iyi hekim olmanın ötesinde dijital gülüş tasarımı yapabilecek hekime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu consept diş hekimlerine estetik problemleri saptamada ve olası çözümleri geliştirmekte fotoğraf ve video ile dijital teknolojinin tüm olanaklarını kullanmaktadır. Sonuç olarak; dijital gülüş tasarımı ile hastalar için istediğimiz sağlıklı gülümseme doğal, kendine güvenen ve yüzle uyumlu olmalıdır.

Dijital gülüş tasarımı protez yapımına daha başlamadan önce bireysel olarak hazırlanmış kozmetik diş modelinin hastaya uygulanmasını ve takiben değerlendirilmesini ve bir anlamda test sürüşü yapmamızı sağlar.

Bu kavram diş hekimine bazı konularda yardımcı olmayı amaçlamaktadır.Bunlar:
- Gülüş dizaynının planlama aşamasında bilgisayarın etkin olarak kullanımı ve estetik gülümseme tasarımının yapılabilmesi.
-Tedavi planlamasında uzmanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırma.
-Gülümseme dizaynının motive edici olması ve tedavinin yararları hakkında hastaları eğitmesi,tasarımda hastaların katılımlarını artırarak, hasta ile iletişimi geliştirmektir.

Yukarıda teknolojik uygulamaların bir kaçı hakkında bilgiler verdim.Teknoloji artık diş hekimliğinin ayrılmaz bir parçası halindedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teknoloji Artık Her Yerde,dişhekimliğinde Teknoloji Uygulamaları Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Şule ÜNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Şule ÜNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dt.Şule ÜNAL
Ankara
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Şule ÜNAL'ın Makaleleri
► Dişhekimliğinde Laser Uygulamaları Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Dişhekimliğinde Laser Dt.Murat KANLI
► Dişhekimliğinde Osteoporoz Dr.Dt. Rana ORAL
► Estetik Dişhekimliğinde Fotoğraf Analizi Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Estetik Dişhekimliğinde Hasta Beklentileri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Teknoloji Artık Her Yerde,dişhekimliğinde Teknoloji Uygulamaları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Diş Hekimliği Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:26
Top