2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Asperger Otizm
MAKALE #13802 © Yazan Pdg.Uzm.Elda TATLI | Yayın Aralık 2014 | 4,853 Okuyucu
Asperger Otizm

Asperger Sendromu çocukluk döneminde başlayan otistik spektrum bozukluklarından biridir. Asperger sendromu ilk olarak 1944 yılında Hans Asperger tarafından tarafından tanımlanmıştır. Bu tanı sözel olmayan iletişim becerilerinde güçlük yaşayan, sosyal ortamlarda sağlıklı iletişim kuramayan çocukların teşisi için kullanılmıştır. Bu çocukları diğer otistik belirtiler gösteren çocuklardan ayıran en önemli özellik dilsel ve bilişsel anlamda normal gelişim sergilemeleridir. Asperger sendromunun kesin nedeni belli olmamakla birlikte, yapılan nöropsikolojik araştırmalar beyinde işlevsel ve yapısal bir takım farklılıklara işaret etmekedir. Asperger Otizm teşisi genellikle 4-11 yaşları arasında konulmaktadır.

Asperger Sendromu olan çocuklarda aşağıdaki gelişimsel farklılıklar gözlemlenmiştir.

Dilsel Gelişim

Asperger Sendromlu çocuklar diğer otizm spektrumunda ki bozukluklara nazaran normal bir dil gelişimi sergilerler. Ancak konuşmaya diğer çocuklara nazaran geç başladıkları gözlemlenmiştir. Kendilerini rahatlıkla ifade edebilirler, ancak duygularını iyi bir şekilde tanımlayıp, ifade etmekte güçlük çekerler.

Bu çocuklar, söylenenleri literal olarak algılayıp, bir cümlenin arkasında yatan ironik ya da mecazi tabiri anlayamayabilirler, örnegin, komik bir olay karşısında, bir kişinin 'gülmekten yerlere yattım' demesi durmunda, ilgili kişinin gerçekten yerlere yattığını düşünebilirler. Ya da bir kişi otobüs durağında 'saatin var mı?' diye sorduğunda, saati bilmek istediğini anlamayıp, 'evet, bir saatim var' diyerek cevap verebilirler. Çıldırdın mı? gibi bir cevabın beklenmediği retorik soruları ciddiye alıp, cevap verirler. Anlam ve bağlam dışı konuşabilirler. 'Bugün yürüyüş yapalım mı?' sorusuna, bilimadamları yeryüzüne bir gök taşı çarpacağını söylüyor' diyerek karşılık verirler. Konuşmaları vurgulama ve tonlamadan yoksundur.

Sosyal Gelişim

Asperger Sendromlu çocuklar bebeklik döneminde sosyal gülmeyi öğrenemezler. Göz teması kurmakta problem yaşarlar. Sözsüz iletişim sinyallerini anlamakta güçlük çekerler. Bir kişinin yüz ifadesi değiştiğinde, hangi duyguyu hissettiğini içgüdüsel olarak algılayamazlar. Ya da beden dilinde ki değişikliklerin ne anlam ifade ettiğini yorumlayamazlar. Bulundukları ortamın ruhunu hissetmekte güçlük çekerler. Örneğin, cenaze evinde şarkı söyleyebilirler. Bu sebepten dolayı sosyal iletişim kurmakta güçlük çeker, olayların gerektirdiği şekilde davranamazlar. Arkadaş edinmede ve arkadaşlıklarını sürdürme de güçlük çekerler. İletişim kurmada yaşadıkları başarısızlıklardan dolayı içe dönük bir hayat sürerler. Sevdikleri bir konu hakkında saatlerce, tek taraflı konuşabilirler. Bu esnada karşı tarafın bu durumdan sıkıldığını algılayamazlar.

Duygusal Gelişim

Duygularını sözel ya da sözsüz şekilde ifade etmekte güçlük çekerler. Beden dillerini ve yüz ifadelerini hissettikleri duyguya uygun şekilde kullanamazlar. Yaşadıkları iletişim problemlerinden dolayı, kendilerini insanlardan ve sosyal ortamlardan uzak tutarlar. Asperger Sendromlu çocuklar yaşları ilerledikçe, daha fazla yalnızlık çekerler. Bu nedenle ergenlik dönemiyle birlikte depresyona girme oranları - yaşıtlarına göre - daha yüksektir.

Bu çocuklar hayatlarında düzen ve rutin de çok önemlidir. Günlük aktivitelerini hep aynı saatte ve aynı şekilde yapmaya çalışırlar. Rutin ve düzenlerini bozan bir olay karşısında aşırı gerginlik yaşayabilir ya da öfke nöbeti geçirebilirler. Genellikle kendilerine ait bir fantastik dünyaları vardır, sık sık hayal kurarlar.

Duyusal Algı

Beş duyu organları ile ilgili uyaranlara karşı hassasiyetleri oldukça yüksektir. Kalabalık ve gürültülü ortamlarda bulunmak, bu çocuklar için çok yorucu bir durumdur. Yüksek ışık ya da yoğun tatlarda bu çocukları tedirgin eder.

Özel İlgi Alanları

Asperger Sendromlu çocuklar genellikle kendi yaşlarına uygun konulara ilgi duymazlar. Oldukça sıra dışı ilgi alanları vardır. Yılanlar, Dinazorlar, Farklı Böcek Türleri ya da Astronomi gibi konularda oldukça detaylı bilgi sahibi olabilirler.

Motor-Gelişimi

İnce ve Kaba Motor Gelişimleri Yaşıtlarının Gerisindedir. Çatal bıçak kullanmayı, bisikleye binmeyi, ip atlamayı yaşıtları kadar hızlı öğrenemezler. Ayrıca el yazıları da çoğunlukla kötüdür. Garip bir yürüme tarzları olabilir.


Tedavi

Profesyonel destek ne kadar erken başlarsa, sosyal hayata uyum o kadar kolay gerçekleşir. Asperger Sendromlu çocuklar özellikle aşağıda belirtilen konularda profesyonel destek almalıdırlar.
→ İletişim becerilerini güçlendirme
→ Obesesif ilgi alanları yerine, farklı konulara ilgi duymalarına yönelik çalışmalar
→ Beklenmedik durumlar karşısında stress ve öfke nöbetleri ile baş etme yöntemleri
→ İnce ve Kaba Motor Beceri Eğitimi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Asperger Otizm" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Uzm.Elda TATLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Uzm.Elda TATLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elda TATLI Fotoğraf
Pdg.Uzm.Elda TATLI
İstanbul ve Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Pedagog
Pedagog, Aile Danışmanı, Oyun Terapisti, Çocuk ve Aile Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi74 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Uzm.Elda TATLI'nın Yazıları
► Asperger Sendromu Psk.Fatih UĞUR
► Asperger Sendromu Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Asperger Sendromu Erdi KANBAŞ
► Asperger Sendromu Nedir ? Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► 5 Soruda Asperger Sendromu Psk.Nurefşan YALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Asperger Otizm' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mahler'in Ayrılma Bireyleşme Kuramı ÇOK OKUNUYOR Haziran 2022
► Çocuk ve Oyun Kasım 2014
◊ Her Çocuk Özeldir Filmi Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:23
Top