2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tuvalet Eğitiminde Uygun Bir Yöntem ve 3 Yaş Annelerine Tavsiyeler
MAKALE #13752 © Yazan Uzm.Psk.Yusuf KAYA | Yayın Aralık 2014 | 3,973 Okuyucu
Tuvalet Eğitimi;
Her şeyden önce bu konuda bilmemiz gereken en önemli şey tuvalet eğitimi bir süreç ve her çocukta kas kontrolüne bağlı olarak farklı zamanlarda tamamlanabilir. Unutulmamalıdır ki bu konu, sabır ve anlayış gerektiren bir konudur.
Üzerinde durulması gereken bu eğitimde, anne-baba hatta evde kalan diğer aile fertlerinin de tavrı çocukta ruhsal ve sosyal etkiler bırakacaktır. Bu işlemi, sert ve anlayışsızca isteyen anne veya baba çocuğunun korku, öfke ve endişe gibi heyecanlar yaşamasına sebep olur. Bu gibi durumlarda çocukta çişini ve kakasını uzun süre tutma gibi davranışlar görülebilir ki bunun sonucunda da fiziksel sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Uygun bir yöntem,
Dikkat;
Tuvalet eğitiminde önemli olan pozitif tutum ve kesinlikle korku unsurunu kullanmama.
• Çocuğun rahatlıkla üzerine oturabileceği, boyunun yettiği bir materyal alın.
• Bu tuvalet sandalyesinin sadece ona ait olduğunu hissettirin.
• Bir hafta kadar onunla oynayıp, vakit geçirmesine izin verin.
• Bu sürede onun giysileri ile ona oturmasına izin verin.
• Kendisi oturmak istemeyebilir, ısrar etmeyin, sürtüşmeyin.
• Eğer oturmayı inatla istemez ve kaçınırsa zorlamayın, bu daha hazır olmadığı anlamına geliyor olabilir, birkaç hafta erteleyin.
• Sandalyenin ne işe yaradığını anlaması için ilk sefer kaka yaptığını anladığınız zaman bezini açıp sandalyeye dökün ve çocuğu oturtun.
• Bir hafta sonra o sandalyenin ne işe yaradığını anlayacaktır.
• Bu süre zarfında çocuğu ilk günler yarım saatte bir, daha sonra bir saatte ve süreyi uzatarak onu tuvalete götürün.
• Fakat mesane kontrolü daha geç gelişir unutmayın, bazen çocuk idrarını yaptıktan sonra size söyleyecektir. Kesinlikle kızmayın ve bir dahaki sefere daha dikkatli ve başarılı olmasını söyleyin.
• Başarısız denemelerde asla onu cezalandırmayın.
• Her tuvaleti doğru kullanışında onu öpün, alkışlayın veya güzel sözler söyleyin.
• Gece kontrolü daha geç gelişecektir.
• Gündüz uykularında kuru olarak uyanıyorsa, geceleri de bezlemek yerine havlu kilot kullanın.
• Gece yatmadan ve kalkar kalkmaz tuvalete götürün. İlk birkaç gece 1,5-2 saatte bir tuvalete götüredebilirsiniz.
• İlk zamanlar ufak kazalar olacaktır, kızmak yerine bunun bir kaza olduğunu ona anlatın.
• Altına yapmadığı gecelerde onu ödüllendirmek işinizi kolaylaştıracaktır.
Bu süreçte sabırlı olun ve acele etmeyin.
Gündüz tuvalet kullanımı öğretilip, gece hala bez kullanan çocuklar olabilir. En başta da söylediğim gibi bu bir süreçtir ve sabır gerektirir. Çocuklarınıza kızmayın, bu konuda sizin desteğinize çok fazla ihtiyaçları var.
Çocukta yaşadığınız problemler uzun sürdüyse ve çok uzun süre tuvalet eğitimini başaramadıysa bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.

Büyümüşte Küçülmüş;
5 yaş çocukları için en güzel tarif ancak bu olabilir, “Büyümüşte küçülmüş”. Önceki yaşlarından çok farklı olarak kendine toplumda yer edinmeye çalışan bu yaştaki çocuk, olgunluğuyla dikkat çeker. Kendini iyi ifade eder, nerede durması gerektiğini bilir. Sosyal ilişkilerini arttırmıştır. O artık daha çabuk karar veriyor ve anlaşılıp, onaylanma ihtiyacı duyuyor. Ona anne babanın verdiği tepkiler, eğer onu küçümser nitelikte ve aşağılayıcı ise gelecekte anne babalarına çekingen ve içine kapanan bir çocuk armağan edecektir. O başkaları ile kıyaslanmak istemiyor, takdir edilmek istiyordur. Sizin takdiriniz ve yaptığı yeni icatlardan ve çizdiği resimlerden memnun olmanız onun daha girişimci olmasına sebep olacaktır. Onun oyunlarında yönlendirmelerini onaylamanız, kendine güvenen, lider kişilik oluşumuna olumlu katkı sağlayacaktır. Artık bu ( BÜYÜK) küçüğe yaptığı olumlu şeyleri onayladığınızı gösterme zamanı gelmiştir.

3 Yaş Anne Babalarına;
“Hayır”, “ Ben yapacağım” bu günlerde bu kelimeleri ne kadar sık duyar oldunuz değil mi? Bu kelimeleri duymak biraz baş ağrıtıcı olsa da mutlu olmalısınız çünkü artık yemeğini yedirmek, kıyafetini çıkarmak, giydirmek gibi sık sık yaptığınız şeyleri siz yapmayacaksınız anlamına geliyor. Tabi bunları yapmasına, bazen kaşıktan yemek dökmesine, kıyafetini giyerken kolunu yanlış yere sokmasına müsaade ederseniz. Bu güzel davranışlardan sonra onlara en sevdiği pastaları yaparsanız, hatta o pastaları yaparken onu da yardımcı olarak yanınıza alırsanız. “Ama çok dağıtıyor!!!” dediğinizi duyar gibiyim, olsun ilkler için biraz katlanıverelim olmaz mı?
Tuvalet eğitimi konusunda bahsettiğimiz önerileri dikkatle okuyunuz lütfen, bunun yanında size söyleyeceğim geceleri hala bez kullanımı olabilir lütfen çocuklarınıza kızmayın, onları utandırmayın. Biraz daha zaman verin.
Bu arada annelerin biraz üzülecekleri bir haberim var. Artık annelerinin melekleri biraz da arkadaş ilişkileri kurarak anneden azıcık uzaklaşacaklar. Birey olmaya adım attıkları bu günlerde sosyal ilişkiler kurmasını ve sosyal grupların bir parçası olmasını önemseyiniz lütfen. Bu süreçte “BEN” ve “ Başkaları” vardır. Birey olmaya geçiş süreci dediğimiz bu günlerde benmerkezcilikten kurtulması için çocuğun, bazı taleplerini geciktirin, kurallara uyduğu ve paylaştığı zamanlarda onu ödüllendirin. Ufak tefek sorumluluklar verin fakat çocuğun bunu unutabileceğini hatırlayın. Verilen sorumluluğu, uyarmadan sonuna kadar yürütebileceğini beklemeyin. Çok hareketli olan bu yaş çocuklarının el becerileri gelişmiştir. Bu dönemde uygun bazı oyuncaklarla, bu becerilerin geliştirmede olumlu katkıda bulunabilirsiniz.
Bu sene evin bütün duvarlarını boyama vakti gelmiş olabilir. Çok meraklı olan bu yaş çocuğu artık ev içerisinde keşfe çıkar, bazı eşyalarınızı kırabilir ve duvarlara bazı renkli şekiller çizme ihtiyacı duyabilir. Hem büyük boya meşgalesinden kurtulmak hem de çocuğunuza bu zevki ve deneyimi sizin kontrolünüzde tattırmak istiyorsanız, ona bir oda veya bir duvar ayırmalısınız.
Çocuk ilk bağımsızlık denemelerini bu yıllarda gösterir. Size birçok konuda karşı gelecektir, sabredin ve onlarla konuşmayı deneyin. Anne babanın tutarlı davranışları, ikisinin de aynı davranışlara aynı olumlu olumsuz tepkileri vermesi çok önemlidir. Tutarsız olan davranışlar hem sizi hem de çocuğu hırpalayacaktır. Anne baba ortak alınan kararlara uyulması konusunda kararlı olmalıdır. Bu konularda anne baba dışındaki akrabaların müdahaleleri durumu aleyhinize geliştirebilir.
Bu yaşlarda çocuklar çok hareketli ve konuşkandırlar. Bazı anne babalar çocuğunun sessiz ve sakin olmasını isterler. Eğer bu yaşlarda çocuk durgun ise bir anormallik var demektir. Bunun olmaması için, onlara hatalarda yapabileceği fırsatlar verin, onları aşırı koruyucu olmayın. Ortamlar, hem onun kurallara uygun davranmasına, hem de ona tecrübe kazandırmasına uygun olmalıdır.

ANNE BABALARA TAVSİYELER

Sevgi ve saygı temelleri üzerine kurulmuş aile içerisindeki duygusal iletişim, çocuğun da dünyasını doğrudan, olumlu etkiler. Evde sevgi ikliminin olduğu ortamda soluklanan ve böyle bir iklimin oluşmasına sebep olan anne-babadan etkilenen çocuğun, öğreneceği çok şey vardır. 0-2 yaşın güven ve sevgi temelli olduğundan bahsetmiştim. Tohumunu attığınız bu duyguların filizlendiği yaşlar 2-6 yaşları arasıdır. Kişiliğin ve karakterin oluşmasında bu yaşların önemli bir yeri vardır. Bu yaş grubunun en karakteristik özelliği hareketli oluşlarıdır. Onlara uygun, hareket edebileceği ve içindeki enerjiyi atabilecekleri uygun ortamlar hazırlayın.

Bu yaş grubunda 2,5 ve 5 yaş kritik yaşlardır. İki buçuk yaş tuvalet gereksinimini, yeterli oranda kas kontrolünü sağlayabilen çocukta hassas bir eğitimle öğretilmesi gereken yaşlardır. Beş yaş ise çocuğun sosyal bir varlık olduğunu en iyi anladığı yaştır. Bunlardan ayrıca bahsetmenin daha faydalı olabileceğini düşündüm.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tuvalet Eğitiminde Uygun Bir Yöntem ve 3 Yaş Annelerine Tavsiyeler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yusuf KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yusuf KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Yusuf KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yusuf KAYA'nın Yazıları
► Tuvalet Eğitiminde Uygun Yaş Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tuvalet Eğitiminde Uygun Bir Yöntem ve 3 Yaş Annelerine Tavsiyeler' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:34
Top