2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerinize Bağlı Mısınız, Bağımlı Mısınız?
MAKALE #13621 © Yazan Psk.Dilara PEPEDİL | Yayın Kasım 2014 | 4,015 Okuyucu
İLİŞKİLERİNİZE BAĞLI MISINIZ, BAĞIMLI MISINIZ?

Her ilişki dinamiği başlama sürecinde, karşılıklı şartlar beklentiler itibariyle bir onaylama süreciyle varlığına başlar. İlişkilerin var olması dahi bağlı olma durumunu içermektedir. Ancak; ilişkinin süreci itibariyle bağlılığın ölçütü ve süreci farklılık yaratmaktadır. Bağlanma süreci yetişkinin hayatında ilk bağlandığı nesne olan annesiyle olan ilişki sırasında ilk temellerini oluşturmaktadır. Bu süreçte çocuk ebeveyn ilişkisi tutarlı, sağlıklı olarak sağlanmış ve en önemlisi güven temelinde oluşturulmuşsa ilerideki ilişki dinamikleri de güvenli bağlanma dinamiğine dayalı olarak oluşacaktır. Fakat aile çocuğa güvensiz bir bakım sağlamış, istek ve ihtiyaçlarını bir karşılamış bir karşılamamış; yani tutarsızlık barındıran bir ilişki dinamiği mevcutsa gelecekteki ilişkilerde de bu güvensiz bağlanma dinamiği devam edecektir. Güvenli bağlanmayı; yeterince ilgi, sevgi, şefkat ve ihtiyaçların karşılanması olarak tanımlayabiliriz. Güvensiz bağlanma ise yeterince ilgi, şefkat, sevgi gösterilmediğinde, ihtiyaçlar yetersiz bir şekilde karşılandığında kaygılı bir duygu durum içeriğini de destekleyecek şekilde bireyin yaşamında yer bulacaktır.

Bağlı olmak sağlıklı ilişki dinamiğinde eş,iş, arkadaş, anne çocuk olsun bulunmasını beklediğimiz olgulardan bir tanesidir. Yalnız bağlılık olgusu bağımlılığa dönüşmeye başladığında ilişkiye yönelik ve psikolojik olarak problemler ortaya çıkacaktır. Özellikle güvenli bağlanma sürecini sağlıklı olarak geçirmeyen bireyler ileride bağımlı ilişki dinamiklerini ve kaygılı ilişki süreçlerini kaçınılmaz bir şekilde tecrübe edecektir. Her ilişki doğası itibariyle bağlı olma sürecini taşırken aynı zamanda özgür olma ihtimalini de içinde saklamaktadır. Bağımlı dinamiğe sahip kişiler ilişkilerindeki kişilerin özgür olmasına tahammül edememektedir, uzaklaşma yakınlaşma süreçlerini maalesef kendilerini sakin kılacak bir şekilde değerlendirememektedir. Kendilerini ve ilişkide oldukları kişiyi yıpratan süreçleri geçirmektedirler. Bağımlı ilişki dinamiklerinde bağımlı olunan nesne eş, çocuk, sevgili, arkadaş, aile, alkol, sigara vb. olmadığında kişi yoksunluk deneyimi yaşayıp bu sıradaki korku ve kaygı süreciyle ancak bağımlı olunan nesne var olduğunda başa çıkabilmektedir.

BAĞLI BİREY BAĞIMLI BİREY

Sakin ve huzurlu Kaygılı ve huzursuz

Rahat Gergin

Uzaklaşmaları sakinlikle karşılar . Uzaklaşmalarda yıkım yaşar

Yalnız kalma kapasitesi gelişmiştir. Yalnız kalma kapasitesi yetersizdir.

Sevgi temelli ilişkiler kurar. Korku temelli ilişkileri bulunur.

İlişkilerin bitmesini başlaması kadar İlişkinin bitmesi bir yıkım doğaldır. demektir.

İlişkiyi sağlıklı yakınlaşma uzaklaşma
Uzaklaşma yakınlaşma dengesi yoktur.
dinamiği ile sürdürür.

Kendinizi bu özelliklere bakarak değerlendirebilirsiniz. Bağlılık davranışına sahip olan sağlıklı gruptansanız çok şanslısınız. Bağımlı gruba giriyorsanız eğer bu ilişki dinamiğinden kurtulmak adına ilişkilerinize yüklediğiniz anlamı belki yeniden değerlendirip destek almanız gerekebilir.

Her varlık kendi karşıtında anlamını bulduğundan, bağlılıkta özgürlük olmadan kendine bir yer bulamayacaktır.

Dilara PEPEDİL- Uzman Psikolog/Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerinize Bağlı Mısınız, Bağımlı Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dilara PEPEDİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dilara PEPEDİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dilara PEPEDİL'in Makaleleri
► Depresyonda Mısınız? Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
► Gerçekten Depresyonda Mısınız? Psk.Gülsen SÜSLÜ
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
► Gemileri Yakmaya Var Mısınız? Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ
► Süperanne Olmak Zorunda Mısınız? Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkilerinize Bağlı Mısınız, Bağımlı Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ayrılık Psikolojisi Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:28
Top