2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Serebral Palsi Hastası ya da Hasta Yakınları Olarak Biz Ne Yapmalıyız?
MAKALE #13618 © Yazan Fzt.Şahin KARPUZ | Yayın Kasım 2014 | 3,629 Okuyucu
- Dernek (SERÇEV) ile irtibatta kalmalıyız.

- Hastalarımıza tedaviden öte terapi odaklı bakmalı, sürecin uzun olduğunu dikkate alarak bu süreçte uzmanlardan (Çocuk Nörolojisi Uzmanı, Fizyoterapist vb.) yeterince destek (takip, tedavi vb.) almaya çalışmalı, sürecin düzenli bir şekilde yürümesi için özen göstermeliyiz.

- Hasta ve hasta yakını olarak muhakkak psikolojik destek almalıyız.

- Hem özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden hem de sağlık hizmetleri sunucularında bulunan fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinden optimum düzeyde yararlanmalıyız.

- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde sizinle ilgilenen fizyoterapistinizin Bobath Terapisti olup olmadığını sorgulayınız. Bunun önemli olduğunu ancak herşey de olmadığını unutmayınız.

- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin imkanlarını dikkatle inceleyiniz. Egzersiz uygulamalarının haricinde merkezde Uzay Terapisi (Therasuit) ünitesinin olup olmadığına, duyu bütünleme terapisinin verilip verilmediğine dikkat ediniz. Ayrıca artık çoğu merkez hidroterapi ve hippoterapi hizmeti veremese bile kurum olarak bu hizmeti veren işletme ya da kişilerle bağlantı kurup veliyi ilgili yerlere yönlendirmektedir. Merkezlerin çoğunda robotik rehabilitasyon imkanı olmasa da artık çoğu merkez virtüel rehabilitasyona yönelmiş durumdadır.

- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışan personellerin kurumun kimliğini yansıtacağından yola çıkarak kurumun personel durumunu gözden geçiriniz. Kurumdaki öğrenci sayısından yola çıkarak yeterince personel olup olmadığına dikkat ediniz. Bunun dışında personellerin niteliğinin de kurumun kalitesini yansıtacağını unutmayınız. Örneğin zihinsel engelliler öğretmeni yerine sertifika alarak bu işi yapan sınıf öğretmeni bulunduran kurumlara ve yine fizyoterapist yerine beden eğitimi öğretmeni çalıştıran kurumlara karşı dikkatli olunuz.

- Süreç içerisinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve sağlık hizmet sunucularında bulunan fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde yapılan uygulamalar ile ilgili fikir birliğine varmaya çalışınız. Bu konuda gerekirse ilgili uzmanların da konu hakkında görüşmesini sağlamaya çalışınız.

- Yürüme analizi gibi incelemeleri belirli aralıklarla tekrar etmeye gayret ediniz. Bu incelemelerin hem durumun tespit edilmesini hem de gelişimin takibini sağladığını unutmamalıyız.

- Botoks uygulaması, kasların gevşemesi için yapılan uygulamalardan biridir. Botoks uygulamalarının 3-6 ay arasında etkili olduğu ve bu süreçte hastanın yoğun fizyoterapi görmesi gerektiği unutulmamalıdır.

- Hidroterapi gören hastada spastisite (artmış kas tonusu) mevcut ise su sıcaklığı oda sıcaklığı ile vücut sıcaklığı arasında yani 25 derece ile 37 derece arasında olabilir. Su sıcaklığı yükseldikçe spastisitenin artabileceği unutulmamalıdır.

- Theratogs, özellikle kasları hipoton (gevşek) olan çocuklarda kullanılan, fizyoterapistinizin seans boyu yaptığı çalışmaların faydasının bir sonraki seansa kadar sürmesini sağlayan, destekleyici, özel bir üründür. Bu ürünün muadili şeklinde gösterilen ekipmanlara karşı temkinli olunması gerektiği unutulmamalıdır.

- Uygun hastalar için kinezyolojik bantlama vb. tedavi alternatiflerinin olduğunu, tedavinin sadece tek bir terapi işlemine indirgenemeyeceğini, bütünsel olduğunu unutmayınız.

- Hastalarımızın tedavi/terapi merkezlerinde gördükleri ortalama bir saat süren uygulamaların rehabilitasyon için yetersiz olduğunu unutmamalı, uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda hastalarımızın evde bakımının özenle sürdürülmesi gerektiğinin bilincinde olmalıyız.

- Devletin sunduğu imkanları kullanmalı, bu imkan dahilinde tedavi/terapi gördüğünüz günler dışında kalan zamanları da kendi imkanınız dahilinde en uygun şekide planlayarak rehabilitasyon sürecine devam ediniz.

- Hastanın kullandığı cihazlar (Tekerlekli Sandalye, Splintler vb.) düzenli değerlendirilmelidir. Gerekiyorsa ev düzenlemeleri yapılmalıdır.

Sağlıcakla, mutlu kalın..

Fzt. Şahin Karpuz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Serebral Palsi Hastası ya da Hasta Yakınları Olarak Biz Ne Yapmalıyız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Şahin KARPUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Şahin KARPUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin KARPUZ Fotoğraf
Fzt.Şahin KARPUZ
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Şahin KARPUZ'un Makaleleri
► Serebral Palsi Nedir? Fzt.Aymen BALIKÇI
► Serebral Palsi - Otizm ve Refleksoloji Fzt.Nurgül KARAGÜL
► Kimler Kalp Hastası Olur? Dr.Farşid FARŞİDFAR
► Serebral Palsy(Cp) ve Rehabilitasyonu Fzt.Aykut ÖZYALÇIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Serebral Palsi Hastası ya da Hasta Yakınları Olarak Biz Ne Yapmalıyız?' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:37
Top