2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerji Nedir Alerjen Nedir
MAKALE #13486 © Yazan Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR | Yayın Ekim 2014 | 3,419 Okuyucu
ALERJİ NEDİR ALERJEN NEDİR

Alerji, Yunanca 'değişik iş veya değişik reaksiyon' anlamına gelen bir kelime olup aşırı duyarlılık reaksiyonlarını anlatmak için kullanılmaktadır.

Alerji vücudumuzun değişik organ ve dokularında bazı maddelere karşı aşırı duyarlılık oluşmasıdır. Alerjinin hastalık olarak adlandırılabilmesi için bu duyarlılığın vücuda zarar verir hale gelmiş olması gerekir. Alerjik hastalık bulguları ve tanısı alerjinin etkilediği doku ve organa göre değişir. Burunda alerjik rinit, yutak ve genizde alerjik faranjit, bronşlarda ve akciğerde alerjik bronşit ve astım, gözde alerjik konjoktivit, ciltte alerjik dermatit vb oluşur.

Günümüzde enfeksiyon hastalıklarının azalması ile alerjik rahatsızlıklarda artış olmuştur. Avrupai yaşam tarzı, suni maddeler, gıdalardaki katkı maddeleri insanların alerjenlerle daha fazla karşılaşmasına neden olmaktadır. Bu da duyarlı insanların antijene daha kolay maruz kalmasına, duyarlılaşmasına ve alerjik hastalıkların sıklığında artışa neden olmaktadır. Alerjik şikâyetleriniz olmasa bile; sıklıkla bir akrabalarınızdan, yakınınızdan, komşunuzdan ‘alerji olmuşum doktor ilaç başladı’ gibi serzenişleri hepimiz duymuşuzdur. Alerji nedir, etkenleri nelerdir, nasıl tedavi edilir konularından önce alerji ile ilgili tanımlara bir göz atalım.

Alerji: Alerjisi olmayan kişiler için doğal seyreden bağışıklık sistemi davranışının , "alerjisi olan kişilerde farklı tepki vermesidir." Bu durum "aşırı reaksiyon veya aşırı duyarlılık hali" olarak özetlenebilir. Normalde vücut savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi insanlar için zararlı olmayan birtakım maddelere yanıt verir. Bu yanıt sonucunda oluşan belirti ve bulgular alerjik rahatsızlığı oluşturur.

Antikor: Vücudun bağışıklık sisteminin yabancı maddeler ve mikroplarla savaşmak için oluşturduğu proteinlerdir. Mikropları bu proteinlerle işaretler, yok eder. Yani vücudun mikroplarla savaşında silahlarından biridir.

Antijen: Antijenler genellikle protein ve polisakkarit yapısında canlı organizma kısımları ya da ürünleridir. En önemli antijenler bakterilerinin yapısına girenlerdir. Antijen-antikor tepkimeleri vücuda zararlı mikroplarla savaş gibi birçok olayda rol alır. Genel anlamda antijen vücut için zararlı bir maddenin ismidir. Bu kural alerjik tepkiye neden olan antijenler için tam olarak geçerli değildir çünkü alerji yapabilen antijenlerin büyük bir kısmı besinlere alerji örneğinde olduğu gibi zararlı değildir.

Alerjen: Alerjik reaksiyonlara neden olan maddelere, antijenlere "alerjen" denir. Bu maddeler solunum yolu ile alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir. Bu maddelerin alerjik reaksiyon geliştirebilmesi için vücuda daha önceden girmiş olmaları gerekir. Yani vücudun bağışıklık sisteminin bu maddeyle daha önce karşılaşması ve bunlara duyarlı hale gelmesi gerekir. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde reaksiyonlar gelişir. Reaksiyon gelişiminden de vücuttaki mast hücrelerinin alerjenler aracılığı ile parçalanması ve içinden "histamin" denilen maddenin çıkması sorumludur.

Duyarlanma (sentizizasyon): Duyarlanma, bağışıklık sisteminin antijenle temas etmesi, onu belleğine alması ve ona karşı özel antikorları üretmesidir. Daha sonraki karşılaşmada bağışıklık sistemi antijeni kolaylıkla tanıyacak ve hemen reaksiyon gösterecektir.

Atopi: Alerjik bir yapıya sahip olmak demektir. Bu durum kalıtsaldır. Bir çocuk eğer bir ebeveyni alerjikse %25 alerjik olma riski taşır. Eğer her iki ebeveyni de alerjikse alerji gelişme riski %50 dır.

İrritan: İrritan maddeler gerçekte alerjen olmayıp alerjik şikayetleri arttıran çoğu kimyasal maddelerdir. Bunlara örnek olarak sigara dumanı, boya, plastik ve parfüm kokuları, aşırı sıcak ve soğuk ortamlar verilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerji Nedir Alerjen Nedir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa ÜZEYİR Fotoğraf
Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR'in Makaleleri
► Alerji Nedir Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Bartholin Kisti Nedir? Bartholin Absesi Nedir? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Sigara, Alerji ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerji - Besin Alerjenleri Dr.Sevin KARALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Alerji Nedir Alerjen Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:14
Top