2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsimsel Depresyon
MAKALE #13485 © Yazan Psk.Lale TUNCEL | Yayın Ekim 2014 | 3,376 Okuyucu
Mevsimsel Depresyon (mevsimsel duygulanım bozukluğu)

Kış ayları sizi normalden daha da mı çökkün hissettiriyor? Eğer öyleyse mevsimsel depresyon yaşıyor olabilirsiniz.

Mevsimsel depresyon her yıl aynı zamanda yaşanan bir duygu durum bozukluğudur. “ya depresyonu” olarak bilinen ve nadiren görülen mevsimsel depresyon, ilkbaharın sonları-yaz başları gibi başlar ve sonbaharda biter. Genellikle mevsimsel depresyon sonbaharın başları gibi başlar ilkbaharda ya da yaz başlarında sonlanır.

Mevsimsel Depresyonun Nedenleri nelerdir?

Mevsimsel depresyonun kesin nedenleri bilinmemekle birlikte bazı bilimadamlarına göre bazı hormonların beyini etkileyerek bu çeşit sıkıntılara yol açabildiğini belirtmektedirler. Bir teoriye göre de sonbahar ve kışın güneş ışığının azalmasıyla duygu durumunu düzenleyen bir hormon olan seratonin beyinde salınımında azalma meydana gelir. Beyinde duygu durumunu düzenleyen sinir hücreleri normal işlev göstermediğinde ise depresyon, kilo alımı ve yorgunluk gibi belirtiler oluşabilir.

En sık kimlerde rastlanır?

Mevsimsel depresyon genellikle genç yetişkinlikte başlar ve kadınlarda daha sık görülür. Mevsimsel depresyon bazı kişilerde huzursuzluk, keyifsizlik hissi şeklinde daha daha hafif düzeyde yaşanabilir. Bazı kişilerde ise, ilişkilerini ya da işlerini etkileyebilecek düzeyde daha şiddetli olabilir.

Mevsimsel depresyonun belirtileri nelerdir?


Mevsimsel depresyonu olan kişilerde, depresyonda görülen belirtilerin bir çoğu görülür.

Kışın görülen;
• Düşük enerji
• Konsantrasyon sorunu
• Yorgunluk
• İştahta artış
• Yalnız kalma isteğinde artış
• Uyku isteğinde artış
• Kilo alımı

Yazın görülen;
• İştahta azalma
• Uyku sorunları
• Kilo kaybı

Eğer depresif hissediyorsanız ve yukarıdaki belirtilerin bazıları varsa ayrıntılı değerlendirme için doktorunuza veya psikoloğunuza danışmalısınız.

Mevsimsel depresyon nasıl tedavi edilir?


Semptomların şiddetine bağlı olarak kullanılan tedavi yöntemleri de farklılaşır. Örneğin; mevsimsel depresyona ek olarak majör depresyonunuz ya da bipolar bozukluğunuz (manik-depresif) varsa tedavi de bunlara yönelik kapsamlı bir tedavi olacaktır. Genellikle daha hafif şiddetteki mevsimsel depresyonda, sabah erken saatlerde dışarı çıkmak önerilir. Eğer kış aylarından dolayı bu pek mümkün değilse fototerapi (ışık terapisi) ve psikoterapi önerilir.

Mevsimsel depresyon önlenebilir mi?

Eğer mevsimsel depresyon tanısı aldıysanız semptomlar başlamadan önlem almak için şunlara dikkat etmelisiniz:

• Hava bulutlu olsa dahi dışarıda vakit geçirin. Gün ışığı yine de işe yarayacaktır.
• Sonbahar başladığında 220 voltluk özel ışık kaynakları kullanabilirsiniz.
• Düzenli beslenin, bu size daha fazla enerji sağlayacaktır.
• Günde 30dk. haftada 5 gün düzenli egzersiz yapın.
• Sosyal çevrenizden ve düzenli aktivitelerinizden uzaklaşmayın. Sosyal destek çok önemlidir.

Mevsimsel depresyon için ne zaman psikoloğa başvurmalıyım?

Eğer her yıl aynı zamanlarda depresif, yorgun ve huzursuz hissediyorsanız mevsimsel depresyonunuz olabilir. Bununla ilgili en kısa sürede doktorunuza ya da psikoloğunuza başvurmalısınız.

UZM. PSK. LALE TUNCEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevsimsel Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Lale TUNCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Lale TUNCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lale TUNCEL Fotoğraf
Psk.Lale TUNCEL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Lale TUNCEL'in Makaleleri
► Mevsimsel Depresyon Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ
► Mevsimsel Depresyon Psk.Gülru TUĞUTLU
► Mevsimsel Depresyon Psk.Yasemin MERİÇ
► Mevsimsel Depresyon ve Öneriler Psk.Mustafa ÖZAY
► Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Psk.İlker KÜÇÜK
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Mevsimsel Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:28
Top