2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelerde Yüksek Tansiyon ve Sigara Kullanımı
MAKALE #13472 © Yazan Op.Dr.Haldun CANOVA | Yayın Ekim 2014 | 5,425 Okuyucu
Tansiyon problemi olan hamileler nelere dikkat etmeli?

Tansiyon problemi olan kadınlar hamilelikleri sırasında nelere dikkat etmeli?
Hamilelikten önce yüksek tansiyona sahip anne adaylarının hamilelikte dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıralamak mümkün:
-Anne adayı her gün aynı saatte, aynı tartıda tartılıp, kilosunu kaydetmeli
-Aynı şekilde her gün saatte dinlendikten sonra tansiyonunu ölçüp not etmeli
-Tansiyonunuzun yükseldiğini fark ettiğinizde sol tarafınıza yatarak dinlenin. Hamilelik sırasında tansiyonun yükselmesi anne ve bebeğin oksijen teminini tehlikeye sokar. Bu nedenle enerji sarfiyatını en aza indirgeyip vücudu dinlendirmek gerekir
-Anne adayının düzenli olarak gün içerisinde dinlenmek gerekir. Dinlenmek için fazla aydınlık olmayan sakin ortamlar seçilmeli
-Ödem oluşmasını önlemek için protein açısından zengin gıdaları - süt, yoğurt, et, yumurta, kurubaklagil gibi - tercih etmekte yarar var. Mümkün olduğunca tuzdan uzak durmalı
-Bol miktarda sıvı tüketin
-Damar kasılmasına ve tansiyon yükselmesine neden olduğundan stresli ve gergin ortamlardan uzak durun
-Bebeğin karnınızdaki hareketlerini izleyin. Normal şartlar altında bebeğin iki – üç saatte 10 hareket yapması gerekir. Bebeğin hareketleri azaldığında hemen bir uzmana danışın.
Yüksek tansiyonu olan anne adayları nasıl takip edilir?
Preeklampsi ve eklampsi her ne kadar yüksek tansiyonlu kadınlarda daha sık görülüyorsa da hipertansiyonlu anne adaylarının sağlıklı bir bebek sahibi olmaları mümkün. Ancak bunun için hipertansiyon hastası anne adaylarının henüz hamile kalmadan önce bir nefroloji veya iç hastalıkları uzmanına görünmesi gerekir. Anne adayının ne zamandan beri hipertansiyonu olduğunu, kan basıncı yüksekliğinin şiddeti, şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi başka rahatsızlıkların araştırılmasından sonra kendisine durumu ile ilgili bilgi verilir.
Durumu hakkında bilgi verilen anne adayı hamileliği süresince kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından daha yakından takip edilir. Hamile tansiyon sorunu nedeniyle ilaç kullanmak zorunda ise, durumu aynı zamanda bir nefroloji uzmanı veya iç hastalıkları uzmanı tarafından takip edilir. Bunun nedeni bazı tansiyon ilaçlarının hamilelikte kullanımının güvenli olmaması ve bebek üzerinde ciddi hasarlara yol açabilmesi.
Tansiyon problemi olduğunu bilmeyen anne adayları için: hamileliklerinde hangi belirtilere dikkat etmeliler?
Anne adayında karnın üst kısmında (özellikle sağ üstte karaciğer bölgesinde) ağrı ve buna eşlik eden baş ağrısı, bulantı, kusma, bulanık görme gibi şikayetlerin olması tansiyon yükselmesi yani preeklampsi belirtisi olabilir. Hamilede bu tarz belirtiler görüldüğü takdirde hemen bir uzmanı başvurmalı.
Hamileliğin erken dönemlerinde preeklampsi ve Hellp sendromu görülürse ne yapılıyor?
Hamilelik sırasında anne adayının hayatını da tehlikeye sokan en önemli komplikasyonlarından biri hamileliğe bağlı hipertansiyondur.
Hamilelikte hipertansiyonun en ileri formu ise HELLP Sendromudur. Hipertansiyon sorunu hamileliklerin yaklaşık %7'sinde, HELLP Sendromu ise hamileliklerin yaklaşık %0.2-0.6'sında görülür.
Hamilede görülen tansiyon sorunu hafif boyutlardaysa ve hamileliğin henüz başındaysa yatakta dinlenmek tansiyonu düşürebilir. Anne adayının kan basıncı tehlikeli değerlere ulaşmıyorsa yani hafif preeklampsi görülüyorsa doğuma kadar hamilelik sürdürülebilir. Ancak hamilede şiddetli preeklampsi veya eklampsi saptanırsa uygulanabilecek tek tedavi yolu doğum yaptırılmasıdır. Bazı vakalarda sezaryen gerekebilir.
HELLP sendromunu görülen hamilelerde uygulanan tedavi teşhis ardından hemen hamileliğin sonlandırılmasıdır. Bazı uzmanlar HELLP Sendromu çok riskli olmasına doktor ve ailenin onayı ile destekleyici tedavi önermekte. Buna rağmen HELLP Sendromu’nun kesin tedavisi hamileliğin sonlandırılmasıdır. Bebek sezaryen yolu ile alındıktan sonra annenin kan tablosunu düzeltilmek amacıyla anneye taze kan, taze donmuş plazma ve/veya trombozit solüsyonları verilir. Gerekli görüldüğü takdirde kan proteini takviyesi yapılır. Sezaryen yolu ile alınan bebeğe prematüre tedavisi uygulanır.
Sadece yüksek tansiyon mu tehlikelidir? Düşük tansiyon risk yaratır mı?
Hamilelikte düşük tansiyon beraberinde bazı rahatsızlıklar getirmesine rağmen hipertansiyon gibi tehlikeli değildir. Düşük tansiyonlu anne adaylarında genel baygınlık, sersemlik, baş dönmesi gibi sorunlar görülür. Düşük tansiyonun en önemli nedenleri arasında yetersiz sıvı alımı, aşırı sıcaklar ve uzun süre ayakta kalmak sayılabilir. Önlem almak için bol miktar sıvı tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, sol tarafa yatmayı tercih etmek, düzenli beslenmek, otururken yavaşça kalmak yeterli olur.
Pek çok kadının hamileliğinde yüksek tansiyon görülmesinin nedeni nedir? Hamileliğin hangi faktörleri tansiyon üzerinde etki eder?
Preeklampsinin nedeni tam olarak bilinmediği gibi hamilelikte gelişip gelişmeyeceğini önceden saptamak pek mümkün değildir. Bununla birlikte preeklampsinin gelişimini önleyecek bir uygulama yoktur. Ancak bazı faktörlerin preeklampsi riskini artırdığı biliniyor. Bunların başında hamilelik öncesinde tansiyon hastası olmak, çoklu hamilelik, kronik böbrek yetmezliği, mol gebelik ve diyabet yer alıyor.
Tansiyon problemi olan anne adaylarının bebekleri hangi riskler altındadır? (sadece beslenme sorunları mı oluşur?)
Hamilelikte yüksek tansiyon sorunu annede kasılmalara, beyin kanamasına ve körlüğe yol açabilir. Yüksek tansiyon böbreklere hasar verdiğinden böbrek yetmezliği görülebilir.
Karaciğer ile onu çevreleyen zar arasında kanama ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak karaciğerde yırtılma meydana gelebilir. Hipertansiyon kalbin yükünü artırdığından bu durum kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir. Kalpteki sorunlara akciğer ödemi eşlik edebilir. Yine anne kanında pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak dissemine intvavasküler koagülasyon adı verilen ölümcül tablo görülebilir.
Hipertansiyon sorunu olan annelerin bebeklerinde ise en sık görülen sorun gelişme geriliğidir. Şiddetli preeklempsisi hastası olan hamilelerden doğan bebeklerin yaklaşık %55inde gelişme geriliği görülür. Yüksek tansiyon erken doğuma da neden olabilir. Ayrıca bebeğin eşinin erken ayrılması nedeniyle sıkça bebek ölümleri de ortaya çıkar.
Doğum sonrasında yüksek tansiyona bağlı sorunlar oluşur mu?
Doğumun gerçekleşmesi ile birlikte annede preeklampsi de sona erer. Ancak bazı ağır preeklampsi vakalarında doğum ardından 48 – 72 saat içersinde eklampsi oluşma riski vardır. Bu nedenle annenin durumu doğumun ardından incelenmeye devam edilir. Yüksek tansiyona bağlı olarak gelişebilecek felci önlemek amacıyla bazı durumlarda tansiyonu kontrol etmek için doğumun ardından birkaç hafta tansiyon düşürücü ilaç kullanmak gerekir.

Hamilelikte sigara içmek ölü doğum oranını artıyor!

Günümüzde tüm dünyadaki kadınların yaklaşık %12'sinin sigara kullandığı tahmin edilmektedir. Bu oran gelişmiş ülkelerde çok daha fazladır. Tahminler sadece Amerika Birleşik Devletlerinde tüm kadınların %23'ünün sigara tiryakisi olduğu yönündedir.
Bu tahminin en korkutucu yanı sigara kullanan kadınların büyük bir kısmının hamilelikleri süresince de bu alışkanlıklarından vazgeçmedikleri gerçeğidir.
Hamilelikte sigara kullanımı tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı problemidir. Sigara sadece kadının değil doğmamış bebeğin de sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bir faktördür.
Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan istatistikler kadınların hamilelikleri süresince sigara içmemeleri halinde yenidoğan ölümlerinin %10 oranında azalacağını göstermektedir.
Her nefeste içinize çektiğiniz sigara dumanı yaklaşık 2500 değişik kimyasal madde içermektedir. Bu maddelerden hangilerinin bebeğiniz için zararlı olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte nikotin ve karbonmonoksitin kötü gebelik öyküsü için ana risk faktörü olduğu kabul edilmektedir. Karbonmonoksit araçların egzozundan çıkan gazın aynısıdır.
Sigara içindeki pek çok maddenin etkisi ile vücuda bazı değişiklikler yaratır. Bu değişikliklerin en kısa vadede gerçekleşeni ve dikkat çekeni dolaşım sistemi üzerindeki etkisidir. İlk çekilen nefesle birlikte damarlarda ve bronşlarda bir büzüşme meydana gelir. Kan basıncında hafif bir artış ortaya çıkarken kanın oksijen taşıma kapasitesi belirgin derecede azalır. Bu durum ciddi problemlere neden olabilmekle birlikte çoğu zaman yetişkinler tarafından tolore edilebilir. Ancak hamile bir kadının ve karnındaki bebeğin tolore etmesi çok daha güçtür.
Sigaranın hamilelikteki etkileri nelerdir?
Hamilelik sırasında sigara içtiğinizde bebeğinize giden ve büyümesi için gereksinim duyduğu kan, oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden olursunuz.
Sigara içmeniz durumunda bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğma riskini yaklaşık 2 kat arttırırsınız. 1998 yılında ABD'de hamilelikleri süresince sigara kullanan annelerden doğan bebeklerin %12'si düşük doğum ağrılığı ile dünyaya gelmiştir.
Yaşına göre düşük doğum ağrılıklı dünyaya gelen bebekler doğum sonrası bazı sağlık problemleri açısından yüksek risk taşırlar. Bunların en önemlileri serabral palsi (felç), zeka geriliği ve hatta ölüm riskidir.
Öte yandan sigara içilmesi erken doğum riskini de %30 oranında arttırır. Bununla birlikte gebeliğin 16. haftasında sigarayı bırakan bir anne adayının bebeğinin düşük doğum ağrılıklı olma riski hiç sigara kullanmayan bir anne adayı ile aynı düzeye iner. Yani sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir.
Erken doğum riskinin yanı sıra sigara bazı doğumsal anomalilerin görülme riskini de arttırmaktadır. Yeni yapılan bir çalışmada hamileliğin ilk 3 ayı boyunca sigara içen kadınların bebeklerinde daha fazla yarık damağa rastlandığı bildirilmiştir.
Sigaranın hamilelikteki olumsuz etkileri bunlarla sınırlı değildir. Hamilelikte ortaya çıkabilen bazı problemler sigara içen kadınlarda daha fazla görülür. Örneğin sigara içen kadınların düşük yapma olasılığı içmeyenlere göre daha fazladır. Benzer şekilde plasenta previa ya da plasentanın erken ayrılması durumu da sigara kullanan kadınlarda 2 kat fazla karşılaşılan bir durumdur. Plasentanın erken ayrılması durumunda hem anne adayının hem de bebeğin hayatı ciddi oranda tehlikeye girer.
Sigaranın gebelikteki belki de en korkutucu etkisi ölüm doğum riskinde yarattığı artıştır. Hamilelikleri süresince sigara içen kadınların bebeklerinin herhangi bir dönemde anne karnında hayatını kaybetme şansı sigara içmeyenlere göre çok daha fazladır .
Doğum sonrası etkileri
Sigara ve tütün ürünlerinin olumsuz etkileri sadece hamilelik ile sınırlı değildir. Hamileliğiniz boyunca sigara içmiş ve herhangi bir sorun yaşamadan bebeğinizi dünyaya getirmiş olmanız bundan sonra sorun yaşamayacağınızın garantisi değildir. Çünkü hamileliği süresince sigara içen kadınlardan doğan bebeklerde "ani bebek ölümü sendromu" görülme riski yaklaşık 2 kat artmaktadır. Ani bebek ölümü sendromu bulunabilen herhangi bir neden olmaksızın bebeğin hayatını kaybetmesidir. Doğum sonrası bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmesi de ani bebek ölümü sendromu riskini artırmakla birlikte bebeğin sigara dumanına anne karnındayken maruz kalması daha büyük risk yaratmaktadır.
Ani ölüm dışında bu bebeklerde doğum sonrası astım gibi bazı kronik sağlık problemlerine de daha fazla rastlanmaktadır. Anneleri hamilelikleri süresince sigara içen çocukların okul performansları da yaşıtlarına göre daha düşük olmaktadır. Bu çocuklarda matematik başta olmak üzere öğrenme bozuklukları izlenmektedir. Yine benzer şekilde bu çocuklarda davranış bozuklukları ve antisosyal davranışlara da daha sık rastlanmaktadır.
Sigaranın etkilerini özetleyecek olursak
Sigara düşük riskini arttırır.
Sigara yarık damak gibi bazı doğumsal anomalilerin görülme riskini arttırır.
Sigara erken doğum riskini arttır.
Sigara plasenta previa ve abrubtio plasenta riskini arttırır.
Sigara düşük doğum ağrılığı görülme oranlarını %30 arttırır.
Sigara anne karnında bebek ölüm riskini arttırır.
Sigara çocukta ileri dönemlerde astım ve benzeri kronik hastalıkların görülme riskini arttırır.
Sigara çocuğun ileriki yaşamında öğrenme yeteneğinde azalmaya neden olur.
Sigara çocuğun hiperaktif olmasına neden olabilir.
Sigara çocukta davranış bozukluğu görülme riskini arttırır.
Sigara çocuğunuzun da ileride sigara bağımlısı olma riskini arttırır.
Yapılan çalışmalar günde içilen sigara sayısı ile risk arasında doğru bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yani ne kadar çok sigara içerseniz yukarıdaki problemlerle karşılaşma riskiniz o kadar artmaktadır. Ancak bir günde içtiğiniz sigara sayısını azaltmanız riski azaltmakla birlikte tamamen bırakmadığınız sürece sıfıra indirmez. Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3 - 5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir. Ancak doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir.
İşte hamileyken sigarayı bırakmanız için 10 neden
• Sigarayı bıraktığınızda bebeğiniz de bırakmış olacaktır.
• Bebeğiniz doğduğunda yaklaşık 200 gram daha ağır olacaktır.
• Bebeğinizin doğum sonrası hastanede kalış süresi daha kısalacaktır.
• Hamileliğiniz daha rahat geçecektir.
• Hamileliğiniz daha sağlıklı geçecektir.
• Bebeğinizin karnınızda ya da doğumdan sonra ölme riski azalacaktır.
• Doğum sonrası bebeğinizde astım ve alerji gibi hastalıkların görülme riski azalacaktır.
• Sütünüz daha sağlıklı olacaktır.
• Hastalık riskiniz azalacağından çocuğunuzun büyümesini daha keyifli izleyebileceksiniz.
• Sigaraya vereceğiniz parayı bebeğiniz için harcayabileceksiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelerde Yüksek Tansiyon ve Sigara Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Haldun CANOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Haldun CANOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Haldun CANOVA Fotoğraf
Op.Dr.Haldun CANOVA
İçel (Mersin)
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Haldun CANOVA'nın Makaleleri
► Sessiz Katil: Yüksek Tansiyon Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN
► Yüksek Tansiyon Kalp Yetmezliği Sebebi Prof.Dr.İlke SİPAHİ
► Gebelerde Beslenme Op.Dr.Haluk ERKUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelerde Yüksek Tansiyon ve Sigara Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:04
Top