2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anaokuluna Alışma Süreci
MAKALE #13463 © Yazan Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM | Yayın Ekim 2014 | 10,709 Okuyucu
Okul için İlk Adımlar

Okul öncesi eğitim için hazır olma yaşı her çocuk için farklılık gösterebilir. Genel olarak 2 ile 4 yaş arası başlamak için uygun zaman aralığıdır. Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal, fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanırlar. Böylece sosyalleşme sürecinde ilk adımlarını atarlar. Ayrıca okulun çocuğun hayatına girmesi ile birlikte yeme alışkanlığı, uyku düzeni, davranışsal tepkiler, ayrılma kaygısı ve aşırı hareketlilik gibi sorunsallar için olumlu gelişim desteklenmiş olur.Bu gibi sorunlar çocuğun hayatının bir düzene oturması ile kendiliğinden veya okuldan alacağınız yönlendirme ve iş birliği ile çözüme ulaşır.
Bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için, ailelerin çocuklarını okula başlatma kararı verdiklerinde kendilerinin buna gerçekten hazır olmaları ve kararlarında tutarlı olmaları gerekmektedir.
Çocukların yeni ortamlara uyum yetenekleri oldukça yüksektir. Ancak bu uyum yeteneğinin anne baba tarafından engellenmemesi gerekmektedir. Her yeni ortama girmenin yetişkinlerde olduğu kadar, çocuklarda da belirli bir düzeyde kaygı yaratması doğaldır. Ancak aile, çocuk okula başlayacağı için suçluluk duyuyorsa veya onu nasıl okulda bırakıp çıkacağı konusunda endişe duyuyorsa, çocuk da bunu hissedecektir. Çocuklar anne babalarının verdiği sözel olmayan mesajları kolaylıkla algılayabilirler. Davranışlardan, mimiklerden ve ses tonundan annedeki farklılığı anlarlar. Bu da onların daha çok tedirgin olmasına neden olur.
Her çocuk seçme şansı verilirse, doğal olarak annesiyle kalmak ister. Ancak çocuk kendisi için doğru olanı değerlendirme aşamasında değildir. Okula gitmek gibi önemli bir kararın çocuğun anlık isteklerine bırakılmaması gerekmektedir. Çocuğun istemediği takdirde okuldan alınacağını hissetmesi, gitmek istemediği günlerde alternatif seçeneklerin sunulması, okula düzenli devam etmesini ve uyumunu zorlaştıracaktır.
Anne babanın, çocuğun içinde bulunduğu yaş itibari ile ayrılık kavramına zihinsel olarak hazır olmadığının farkında olması gerekir. “Sadece 1 saat oyna, ben hemen gelirim” veya “öğleden sonra gelirim” gibi soyut ifadeleri bir yetişkin gibi algılayamaz. “Annem beni bırakıp gitti, hani gelmiyor, bir daha gelmeyecek” olarak algılar ve yoğun endişe yaşar. Bu nedenle anaokuluna uyum surecinde ilk günlerde annenin de okulda kalması yararlı olacaktır. Zaman kavramı henüz gelişmemiş olan çocuk için etkinlikler üzerinden konuşmak “öğle yemeğinden sonra gelip seni alacağım” ve verilen sözün tutulması güven duygusunun korunması adına çok önemlidir.
Okul yönlendirmesi ile çocuk anneyle aynı sınıfta durma ihtiyacı duyuyorsa, o oyun oynarken anne bir köşede kitap, dergi vs. okuyabilir, göz temasından veya her hangi bir iletişim seklinin kaçınabilir, zamanla uzaklaşma ve güven çalışmalarına bu şekilde devam edilmesi yararlı olacaktır. Annesinin okulda olduğunu hisseden çocuk, kendini daha rahat hissederek oyunlara katılacak ve birlikte olduğu öğretmenine ve arkadaşlarına güven duyacaktır.


Öğretmenine güven duyan bir çocuk, zamanla annenin yokluğundan kaygı duymayacak, okula ve arkadaşlarına uyum sağlayarak sağlıklı bir sosyalleşme sureci geçirmiş olacaktı



Anaokuluna Uyumda Ailelere Öneriler
  • Okula başlatma kararı ile birlikte okul araştırmasını çocuğunuzla birlikte yapmayın. Sizin aldığınız bilgilerle karar verdiğiniz okulu okul açılmadan önce birlikte ziyaret edin ve dolaşın.
  • Çocuğunuza açık uçlu olmayan sorular sorup onu bir karar vermeye zorlamayın. “Okulunu sevdin mi?” yerine “Okulunu nasıl buldun?” gibi bir sorunun cevabı daha dolu ve daha gerçekçidir. Böyle bir soru ile hem çocuğun gerçekten gözlemine hem de varsa nasıl bir kaygıya sahip olduğuna ulaşırsınız.
  • Anaokulu öncesinde uyum surecini kolaylaştırmak için oyun grupları oldukça yararlı olmaktadır. Kısa surelerle başlayan aralıklar zamanla daha uzun surelere yayılmakta ve çocuğun endişesini azaltmaktadır.
  • Anaokuluna başlamadan önce, çocukla okul hakkında konuşmak, okulda yapacağı faaliyetleri anlatmak, birlikte okul alış verişi yapmak farkındalık kazanması acısından önemlidir.
  • İlk günler okula getirmek istediği oyuncak, fotoğraf varsa kuş veya balık gibi bir hayvanı getirmesine izin vermek geçiş ve uyum konusunda ona destek olacaktır.
  • Çocuğun okulda rahat bir uyum sureci geçirmesi ve burada mutlu olabilmesi için öncelikle anne babanın bu konuda rahat, kararlı ve tutarlı davranması gerekmektedir.
  • Annenin sınıfa alınması durumunda bu surenin fazla uzatılmaması, sınıf ortamında çocukla oyun oynamaması veya müdahale etmemesi gerekmektedir.
  • Anne babanın kapıda vedalaşma suresini kısa tutması ve duygusal sahnelerden kaçınması daha doğru olacaktır
  • Önemli bir hastalık veya sorunu olmadığı surece çocuğun okula devam etmesi, yani alışma surecinde uzun ayrılık dönemlerinin olmaması, surecin kesintisiz ilerlemesini sağlamaktadır.
  • Okulun ilk günleri çocuk evde ebeveynlerine daha fazla bağlanacaktır. Bu sürecin yaşanmasının doğal olduğu kadar okula uyumla birlikte azalması ve kaybolması beklenir. Bu süreçte sabırlı olarak çocuğunuza destek olun.

Uzm. Psk. Duygu KARAKULAK TAKVİM
Çocuk, Ergen ve Oyun Terapisti

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anaokuluna Alışma Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM'in Yazıları
► Anaokuluna Uyum Süreci Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Anaokuluna Uyum Süreci Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Anaokuluna Uyum Süreci Psk.Eda GÖKDUMAN
► Anaokuluna Başlarken Psk.Ayşegül COŞKUN
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor! Psk.Yasemen YARALI
► Çocuğunuzu Anaokuluna Yazdırırken Psk.Seval ERYILANCI
► Anaokuluna Başlangıç ve Adaptasyon Psk.Gizem BODUR ATALAY
► Çocuğum Anaokuluna Başlıyor Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Anaokuluna Alışma Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Kasım 2014
► Çocuk ve Müzik Ekim 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:55
Top